Posljednja prilika za spas domaćih kadrova

Autor: Marija Crnjak , 21. travanj 2023. u 06:57
Kako će sve funkcionirati, objašnjeno je na na predstavljanju turizma Zagorja u Zagrebu/PD

Financijski održiv ‘poligon za vježbe’ vraća značaj školovanju za turistička zanimanja.

Iako je uvoz radne snage nužan kako bi se pokrile potrebe za sezonskim kadrovima u turizmu u Hrvatskoj, cilj je maksimalno iskoristiti lokalne resurse, a edukacija budućih kadrova u tome će biti presudna.

U tome će biti ključan projekt pokretanja šest Centara kompetencija u turizmu, od kojih se vrlo ambiciozno očekuje da konačno moderniziraju strukovno obrazovanje za turistička zanimanja.

Projekt koji se financira iz europskih fondova završava krajem ove godine, no njihov posao tek počinje. Kako će to konkretno izgledati na primjeru Regionalnog centra za kompetencije Zabok, pojasnila je voditeljica Veronika Kolman, na jučerašnjem predstavljanju turizma Zagorja u Zagrebu.

Novi prostor na jesen
Cilj projekta RCKTU, jednog od dva centra na kontinentu zemlje, je transformacija Srednje škole Zabok u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima i osoblju svih dionika na regionalnoj razini.

Srednja škola Zabok postat će regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge. Na jesen će Zabok dobiti novi prostor i opremu, kao i novi mini hotel u kojem će raditi učenici.

“Nekoliko je ključnih segmenata projekta koji se paralelno razvijaju, prvo je izgradnja infrastrukture, znači rekonstrukcija i dogradnja objekata, potom imamo jačanje kompetencija nastavnika i mentora, a onda razvoj novih obrazovnih programa i kurikuluma.

Po završetku projekta naši nastavnici mentori će biti puno kvalificiraniji u odnosu na ostale srednje škole zato što su prošli brojne edukacije i radionice. Ono što nas razlikuje od drugih škola je što u sklopu infrastrukture škole gradimo i akademis – smještajni objekt hotelskog tipa u kojem će biti moguće smjestiti 40 osoba u dvokrevetnim sobama s tri i četiri zvjezdice. Tu će naši učenici kuhati i posluživati goste, kao i uređivati sobe te iščekivati goste na recepciji.

Akademis će služiti kao poligon za vježbe, čime stvaramo inovativan način obrazovanja, gdje će učenici svoje učenje temeljiti na radu, a kako će objekt biti na tržištu, to će ujedno biti i izvor prihoda.

Naime, plan je da regionalni centri budu financijski održivi po završetku projekta, istaknula je Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti Zabok.

Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok istaknula je da je ovaj projekt jedinstvena prilika za unaprijediti strukovno obrazovanje u turizmu, koje je godinama zanemareno, dobrim dijelom i zbog inertnosti i birokracije cijelog sustava školstva, ali i neusklađenosti propisa koji koče inovacije u obrazovnom procesu.

Važnost inovacija
“Ovaj projekt završava, no život ovih Centara tek počinje i trebamo im dati punu potporu da nakon prosinca ostvare svoje ciljeve. Već za godinu dana vidjet ćemo koliko smo u tome uspješni,”, kaže Jurec.

Dora Smolčić Jurdana, predstojnica Zavoda za turizam Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija istaknula je i važnost inovacija u programima visokog obrazovanja u turizmu, što također koči administracija.

“Znamo da su administrativni procesi kruti i strogi, i dok mi prođemo sve procedure, zanimanja budućnosti za koje želimo osposobiti naše polaznike, već postaju zanimanja sadašnjosti. Tome smo doskočili angažmanom što više predavača iz struke, te ih pokušavamo zainteresirati za izbor zvanja”, kaže Smolčić Jurdana.

Komentirajte prvi

New Report

Close