Capak o cijepljenju u Srbiji: Ako se želite cijepiti u Beogradu, to je vaš izbor

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2021. u 12:26
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je na konferenciji Nacionalnog stožera RH komentirao cijepljenje hrvatskih građana u Srbiji.

Srbija prednjači u cijepljenju u cijeloj Europi. Tamo su dostupna ruska i kineska cjepiva, a masovna cijepljenja provode se u brojnim institucijama. Tako je objavljeno da se u privatnim klinikama u Beogradu može cijepiti za iznos u rasponu od 8 do 17 eura. Novinari su na današnjoj konferenciji za novinare upitali članove stožera može li se otići tamo ili ipak treba čekati cjepivo ovdje.

Krunoslav Capak rekao je da nije podrobno upoznat sa situacijom u Srbiji.

“Ne znam za tu situaciju. Pročitao sam da cijepe ruskim i kineskim cjepivom. Nemamo razloga sumnjati u to cjepivo, ali bitno je da su za rusko cjepivo rezultati treće faze objavljeno prekjučer. Tek sada to znamo. Kinesko cjepivo još uvijek nema rezultate treće faze i ne možemo znati kakvo je to cjepivo. U Europi dodatno imamo legislativu koja traži da lijekovi trebaju proći nacionalni postupak registracije. Ako se želite ići cijepiti u Beograd, to je vaš izbor. U Hrvatskoj se možete cijepiti kada dođete na red s cjepivima koja su registrirana na području EU”, rekao je Capak.

Govorio je i o mogućoj nabavci ruskog cjepiva.

“Sputnik V će doći kad ga Europska agencija za lijekove registrira”, rekao je Capak. Nakon registracije slijedi dogovor s proizvođačem.

Inače u Hrvatskoj od ponedjeljka kreće cijepljenje AstraZenecinim cjepivom. Još nije poznato kada će biti cijepljene sve prioritetne skupine i krenuti redovno cijepljenje opće populacije. Na pitanja o tome nadležni uglavnom odgovaraju da stabilizaciju s nabavkom cjepiva očekuju kroz mjesec ili dva.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kakvo bahato Capakovo ponašanje. S jedne strane glumi da ne zna situaciju u susjednoj državi (itekako dobro zna) i relativizira cjepiva iz alternativnih zemalja s vrlo dobrim rezultatima – a s druge strane šuti kao zaliven o katastrofalnom izboru Astrazenece za čiju realnu uspješnost će biti dobro ako se u praksi održi na 50% uz upitnu dinamiku isporuke doza.

New Report

Close