Alemka Markotić: Ima jedna dobra vijest što se tiče liječenja korone

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2021. u 11:39
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Alemka Markotić izvijestila je o obećavajućem načinu liječenja korone.

“Ima jedna dobra vijest što se tiče liječenja. Dobro je došla svaka spoznaja koja može pomoći. Više puta ste pitali za plazmu osoba koje su preboljele. Bilo je više studija do siječnja, to su bile opservacijske studije, malo je bilo rendomiziranih studija. Sad polovicom siječnja je izašla važna studija, bila je usmjerena na najrizičnije skupine, to su stariji od 65 godina”, rekla je Markotić.

“Zaključilo se da plazmu treba dati unutar prva 72 sata, dok se virus još umnožava u cirkulaciji. Treba dati dok nije razvijen teži oblik bolesti”, kaže Markotić koja je objasnila još neke detalje.

“Zaključak je da bi kod starijih od 65 godina unutar 72 sata mogla imati učinak primjena plazme”, kaže. Dodaje da nije ispitano na mlađim bolesnicima. No, isto se sugerira da bi se mogla davati plazma ukoliko su rizična skupina.

“Hrvatska nema dovoljno plazmi. Primijetili smo da bi trebalo primijeniti prije dok se bolest nije razvila. Primijetilo se da davanje plazme nije izazvalo alergijske reakcije”, navela je Markotić.

Komentirajte prvi

New Report

Close