Evo zašto je Srbija uspješna kod cijepljenja i kako je u tome nadmašila europske države

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2021. u 09:47
FOTO: REUTERS/Marko Djurica

„Ni u jednom trenutku nismo politizirali cjepiva niti je zemlja podrijetla igrala bilo kakvu ulogu“, izjavila je srbijanska predsjednica vlade Ana Brnabić u intervjuu za njemački Focus.

„Glavni razlog našeg uspjeha je što smo imali mogućnost nabavljati cjepiva širom svijeta”, rekla je Brnabić. Na portalu toga tjednika intervju je objavljen pod naslovom: „Putinovim i Xijevim cjepivom Srbija pretekla EU: ‘Radi se o životima, ne o geopolitici’.”

Objašnjavajući kako je Srbija do sada cijepila veći udio stanovništva nego bilo koja zemlja EU-a, Brnabić je rekla: „Ni u jednom trenutku nismo politizirali cjepiva niti je zemlja podrijetla igrala bilo kakvu ulogu, ako je cjepivo bilo sigurno. Taj balans i dobra partnerstva pokazali su se korisnim u ova vremena. Dali su nam mogućnost da nabavimo cjepiva sa Zapada, kao i od naših prijatelja u Kini i Rusiji.”

Brnabić je rekla, prenosi DW, da cijepljenje nije tema kod koje treba raspravljati o „vanjskopolitičkim premisama“, već o „sigurnosti građana“. „Zahvalni smo na podršci iz inozemstva i zahvaljujemo našem neumornom medicinskom osoblju koje je u stanju u najkraćem roku cijepiti stanovništvo”, kaže Brnabić.

U kontaktu s Izraelom?

Na pitanje dopisnika Focusa, je li Srbija „učila od Izraela“ koji prednjači u cijepljenju, srbijanska premijerka je rekla da je Beograd uspostavio kontakt i ugledao se u Izrael. „Dok u svjetskim nastojanjima da se nabave cjepiva ima puno primjera napetosti, mi polažemo na suradnju i razmjenu znanja – recimo kroz razgovore s Izraelom – da bismo štitili naše stanovništvo i sigurno organizirali cijepljenje.”

Brnabić je podsjetila da je Srbija najprije zaključila ugovor sa BioNTech/Pfizerom i od njih dobila prvu isporuku, ali je naglasila da su Rusija i Kina, pored EU-a, bile „enormna podrška” za Srbiju. „U pandemiji se radi o spašavanju života, a ne o geopolitici. Ako su cjepiva dostupna i možemo ih nabaviti, onda nam je obveza to učiniti u interesu naših građana.“

Kao i druge njemačke medije, i Focus je zanimalo pitanje prava građana da biraju cjepivo. „Svatko ima različit osjećaj u vezi s tipovima i podrijetlom cjepiva“, rekla je Brnabić. Pravo izbora nazvala je „jedinstvenom slobodom”.

Brnabić je digitalizaciju nazvala „ključnim faktorom“ tijekom cijepljenja tvrdeći da je sustav postavljen na noge za samo nekoliko dana. „Preko tog sustava se ljudi brzo mogu prijaviti za cijepljenje. Građane onda sustav porukom na telefon ili e-mailom obavještava gdje i kada će dobiti cjepivo. Sve digitalno, bez papira i olovke.“

Na pitanje kako će pandemija promijeniti Europu, Brnabić je rekla da se Europa već mijenja, ali da postoji nada da će izvući pouke iz ovih teškoća. „Europa će zauzdati pandemiju, baš kao i sljedeće pandemije koje će ubuduće vjerojatno biti neizbježne. Svijetu treba Europska unija, baš kao i Srbiji. Ona će iz ovih izazova izaći jača.“

Komentirajte prvi

New Report

Close