Banke moraju uvesti jednogodišnji moratorij na kredite, čudi zašto to ne žele, slijedi nam najvažnija bitka

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2020. u 13:01
Foto: Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija

Banke su i kod krize sa kreditima u švicarcimau govorile da daju moratorij na tri mjeseca, a Vlada je donijela odluku da se tečaj zamrzne na godinu dana i tako pomogla građanima.

Gost Točke na tjedan N1 televizije bio je bivši ministar financija Boris Lalovac. Upozorava da za sada nema mjera pomoći građanima već samo poduzećima, Najavio je da će SDP u Saboru predložiti paket mjera, među njima i zakon o moratoriju na kredite banaka. Nije mu jasno zašto banke ne žele omogućiti moratorij na godinu dana, pogotovo jer nemaju nikakvog troška.

“Trebamo pratiti industrijska poduzeća, proizvodnju i poljoprivredu. U potpunosti će se promijeniti paradigma važnosti domaćeg proizvoda, blizine tržišta.

Kada su se prije 15-20 dana zatvorile granice bilo je straha hoćemo li mati dovoljno hrane, mislim da je ovo jedan poticaj za domaću poljoprivrednu proizvodnju i za mnoge zapuštene krajeve da se okrenu poljoprivrednoj proizvodnji i industriji”, komentirao je posljedice neminovne gospodarske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa potpredsjednik SDP-a i bivši ministar financija Boris Lalovac.

“Trgovački lanci sada imaju robe jer su bili pripremljeni na 20 milijuna turista. A sada bi trebalo naše poljoprivredne kapacitete okrenuti prema izvozu.

Slijedi nam najvažnija bitka – održavanja solventnosti trgovačkih društava i to je bitka svih bitaka.

Zato sam pozvao guvernera HNB-a da svaka dva tjedna izvještava javnost koliko su banke omogućile novih sredstava likvidnosti trgovačkim društvima i on se s tim složio. Ako nam se dogodi slom solventnosti to bi moglo imati puno gore posljedice za gospodarstvo nego što se najavljuje”, upozorava Lalovac.

Nastavlja da će SDP u ponedjeljak u Saboru predložiti, među ostalim, i zakon o moratoriju na kredite dužnika. Kaže kako se to mora riješiti zakonski jer su banke i kod krize u švicarcu govorile da daju moratorij na tri mjeseca, a Vlada je donijela odluku da se tečaj zamrzne na godinu dana i tako pomogla građanima.

“Banke sada idu sličnim principom, a neće ništa biti riješeno u roku tri mjeseca jer nakon tri mjeseca ove koji su sada na proračunu poduzeća neće moći zaposliti taj obujam ljudi koji prima novac od države jer poduzeća kreću od nule i to će biti problem”, kaže i naglašava da bi nezaposlenost mogla zahvatiti i do 300.000 ljudi.

“HNB je rekao bankama da daju moratorij na godinu dana jer nemaju trošak i zato me čude Vlada i banke da ne daju tu sigurnost građanima. Očekujemo da Vlada da podršku zakonu o moratoriju jer su rekli da će podržati sve dobro što dolazi iz oporbe”, rekao je Lalovac.

Otkrio je da SDP izlazi s paketom od 10-ak mjera pomoći hrvatskim građanima i uvjerava da se u proračunu samo na materijalnim rashodima mogu pronaći sredstva za to. “Za najugroženije građane još uvijek nema mjera”, upozorava i dodaje da zbog toga prijeti da kriza još više rasloji društvo na još bogatije i još siromašnije. Nada se da će Sabor SDP-ove mjere usvojiti prije Uskrsa.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa upravo zbog tečaja moratorij od godinu dana još dobiva na značaju…

Jednostavno ljudima treba period za prilagodbu na novu referentnu točku..

HNB će držati tečaj ,ali će ipak malo kliznuti no kada bi dobili moratorij na godinu dana onda bi to bio manji problem,odnosno ne bi bilo toliko utjecaja na stvarne živote , te bi HNB mogao sačuvati više rezervi..a iduće godine se ipak može računati na značajniji oporavak i novi priljev deviza

Zašto? Pa možda zato što banke imaju tisuće zaposlenika kojima moraju svaki mjesec isplatiti plaće. Pritisak od vlasnika i dioničara je iz godine u godinu sve veći i traže sve bolje rezultate.

Bolje da se vlada fokusira na obranu tečaja. Eksplodirao je euro na 7,62 i porasli su svima iznosi rata kredita. Ako kuna nastavi slabiti, ostat ćemo bez svega.

New Report

Close