Rigorozne mjere: Nema novog zapošljavanja, režu se i plaće, zaustavlja se sva nabava

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2020. u 13:18
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada pokreće pregovore o smanjenju i osnovica plaće, svih već ugovorenih materijalnih prava, koeficijenata i dodataka za zaposlene u državnoj i javnoj službi. Gradovi i općine trebaju štedjeti.

Na današnjoj sjednici Vlade su, uz usvojene mjere za pomoć gospodarstvu, prošli i zaključak i odluka o rigoroznoj štednji u cijeloj državnoj upravi, a isto je preporučeno i gradovima i općinama.

Kako su iz 24sata neslužbeno doznali u Vladi, ako se gradovi, općine i županije ne budu prilagodili i poslušali ove naredbe, država će naći načina da ih na to natjera. A mjere štednje koje moraju provesti i svi oni koji su proračunski korisnici su zaista prilično oštre, a uključuju i smanjenje plaća za zaposlene.

– Pokrenut će se pregovori sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaća državnih službenika, namještenika i zaposlenih u javnim službama. Pokrenut će se pregovori i o isplati određenih prava ugovorenim kolektivnim ugovorima, te prava iz sklopljenih sporazuma o uvećanju koeficijenata složenosti poslova i dodataka na plaću – stoji u jednoj od točaka zaključaka.

Nitko u Vladi zasad ne otkriva koje su početne pozicije Vlade za pregovore, ali jasno je da kreću u smanjivanje plaća, a kao što je vidljivo, na stolu je i osnovica, ali i dodaci i koeficijenti.

Nadalje, u odluci se nalaže svim ministarstvima, državnim tijelima, ali i izvanproračunskim korisnicima poput Zavoda za mirovinsko, Zavoda za zapošljavanje, Zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskih cesta, Fonda za zaštitu okoliša, HŽ infrastrukture i sl. da odmah moraju obustaviti svu javnu nabavu koju su pokrenuli. Ne smiju pokrenuti niti nove nabave.  I moraju trošiti samo na “neophodno obavljanje osnovnih poslova”.

– Zabranjeno je novo zapošljavanje, te prijem službenika i namještenika bez obzira na izvore financiranja. Zabranjuje se i sklapanje ugovora o djelu – stoji u odluci.

 

Od zabrane zapošljavanja su izuzete samo ustanove u zdravstvu. Svi ostali, ako baš silno tvrde da žele nekoga zaposliti, moraju to obrazložiti i eventualno zaposliti tek uz suglasnost Zdravka Marića.

Što se tiče javne nabave, od zabrane je izuzeto sve što je potrebno u borbi protiv epidemije korona virusa ili za sanaciju štete od potres.

Komentirajte prvi

New Report

Close