Austrija nudi ‘treći put’ za spornu direktivu o uslugama

Autor: Poslovni.hr , 11. siječanj 2006. u 06:00

Beč se pozicionirao između liberalnijih zemalja, poput Britanije, Irske te zemalja srednje Europe i protekcionističkih zemalja poput Francuske, Italije i Njemačke

Austrijsko predsjedništvo Europskom unijom planira do lipnja postići dogovor o kontroverznoj direktivi o uslugama iako, prema pisanju EUobservera, diplomati upozoravaju na ozbiljne razlike u zakonodavstvu među zemljama članicama. “Nadam se da ćemo tijekom austrijskog presjedanja Unijom moći predstaviti uspješno rješenje”, kazao je u ponedjeljak austrijski kancelar Wolfrang Schüssel tijekom predstavljanja austrijskog programa na sastanku s Europskom komisijom održanom u Beču. Schüssel je nagovijestio kako se rješenje sadašnje bezizlazne situacije u pitanju direktive, koja za cilj ima liberalizirati sektor usluga u EU, nalazi u izbalansiranom kompromisu između različitih i ponekad suprotsavljenih interesa.

Duboke podjele
Direktiva o uslugama, o kojoj je raspravu pokrenula prethodna Europska komisija, razbuktala je strahove kako bi otvaranje sektora usluga moglo voditi nižim socijalnim standardima i nižoj kvaliteti usluga u Europi. Upravo ovi strahovi odigrali su veliku ulogu tijekom referenduma u Francuskoj prošloga svibnja, kada su građani odbili europski ustav zbog toga što su ga povezali sa spornom direktivom. Prema riječima diplomata, Francuska i Italija su najkritičnije prema originalnoj formulaciji direktive o uslugama. “Posljednja debata među predstavnicima država pokazala je jasnu podjelu o pitanju toga koje bi usluge trebale, a koje ne biti pokrivene direktivom, te prema kojima bi se trebao primjenjivati princip ”zemlja ili regija“, kazao je jedan diplomat za EUobserver. Tzv. princip zemlje ili regije definira da bi kompanije mogle pružati usluge preko granica pridržavajući se pritom zakonodavstva matične zemlje. Taj je princip postao simbol potencijalnog ”socijalnog dumpinga” i nepravedne konkurencije jer postoje bojazni kako bi kompanije mogle iskoristiti manje stoge zakone u jednoj zemlji kako bi pružale usluge u državama sa strožim zakonodavstvom. Beč se za sada pozicionirao između liberalnijih zemlja, poput Velike Britanije, Irske i nekoliko zemalja iz srednje i zapadne Europe, s jedne i protekcionističkih zemalja, poput Francuske, Italije i Njemačke, s druge strane. Austrijanci su skloniji zemljama koje preferiraju manje ambiciozne verzije zakona. Kancelar Schüssel nedavno je izjavio kako bi cijeli tekst direktive trebao biti nanovo napisan. Ipak, čini se da će Austrija biti spremnija inzistirati na kompromisu dok presjeda Unijom, to više što je Njemačka pod novom vladom neznatno promijenila svoju retoriku u korist liberalnije verzije dokumenta.

Milijuni radnih mjesta
“Vjerujem kako je moguće imati ambicioznu direktivu o uslugama koja istovremeno odgovara na zabrinutosti koje su izrazili određeni dijelovi javnog mnijenja”, kazao je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Komisija tvrdi kako bi direktiva o uslugama stvorila milijune novih radnih mjesta diljem kontinenta u sektoru koji pokriva 70 posto Unijinog ekonomskog proizvoda. Nakon što Europski parlament u veljači ove godine glasuje o nacrtu direktive, Komisija bi trebala predložiti promjene zakona. U studenom prošle godine članovi Europskog parlamenta iz odbora za unutarnje tržište odbili su nekoliko radikalnih amandmana na direktivu i podržali liberalniju verziju koja je više usklađena s originalnom verzijom teksta.

Komentirajte prvi

New Report

Close