Alžir postao važan dobavljač plina za regiju, profitira i krčki LNG terminal

Autor: Siniša Malus , 11. lipanj 2024. u 11:31
Hrvatska je izgradnjom i puštanjem u rad Terminala za UPP maksimalno povećala sigurnost opskrbe prirodnim plinom/Goran Kovačić/PIXSELL

Slovenska vlada rješava se Janšinih dogovora, u Hrvatsku stigla prva isporuka alžirskog Sonatracha.

Alžir je postao važan opskrbljivač prirodnim plinom za južnu Europu, uključujući Hrvatsku i Sloveniju, koje nastoje diverzificirati svoje izvore energije i smanjiti ovisnost o Rusiji.

Kao posljedica poremećaja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu, Alžir je postao drugi najveći opskrbljivač plinom u Europi nakon Norveške. EU i Alžir održavaju dugogodišnje strateško partnerstvo u energetici, s ciljem stabilnog i pouzdanog protoka plina, piše BNEIntellinews.

Golobova posjeta
To sada uključuje i Hrvatsku i Sloveniju, koje, kao i druge zemlje u regiji, istražuju mogućnosti jačanja energetske sigurnosti i diversifikacije svoje opskrbe. To je dovelo do toga da su vlade posegnule posebno za Azerbajdžanom, kao i za izgradnjom nove infrastrukture cjevovoda.

S ciljem povećanja opskrbe plinom i iz Alžira, slovenski premijer Robert Golob tijekom nedavnog službenog posjeta Alžiru potpisao je ugovor o kupnji plina s alžirskim dužnosnicima. “Ovaj posjet predstavlja značajan korak u jačanju naše energetske sigurnosti i gospodarskih veza s Alžirom”, rekao je tom prilikom Golob.

Izmjenom ugovora o kupnji plina između ljubljanskog Geoplina i alžirske grupe Sonatrach povećat će se opskrba plinom za dodatnih 200 milijuna kubičnih metara godišnje, čime se nadopunjuje postojeći osnovni ugovor od 300 milijuna kubičnih metara godišnje od 2023. do 2025. godine. Slovenska strana naznačila je da želi produžiti ugovor o opskrbi prirodnim plinom nakon 2026. godine, kada istječu trenutni ugovori.

3,3

milijarde kubičnih metara proizveo je u 2023. Alžir plina više nego u 2022.

Povijesno gledano, Slovenija se oslanjala na alžirski plin, koji je dolazio preko Italije, kako bi zadovoljila do 30% svojih potreba plinskog tržišta. No, nakon što je 2012. istekao ugovor između Geoplina i Sonatracha, tadašnja slovenska vlada na čelu s Janezom Janšom odlučila se oslanjati isključivo na ruski plin. Važnost alžirskog plina kao održive zamjene postala je očita nakon ruskog napada na Ukrajinu 2014. i energetske krize koja je uslijedila.

Slovenija je tako posljednjih godina nastojala obnoviti energetsku suradnju s Alžirom, što uključuje trogodišnji sporazum o opskrbi plinom između Geoplina i Sonatracha, potpisan 2022. Taj sporazum, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2023., obuhvaća trećinu godišnje potrošnje plina u Sloveniji, uz mogućnost produljenja.

Neposredno prije posjeta slovenskog premijera Alžiru, alžirski Sonatrach otpremio je svoj prvi LNG teret u susjednu Hrvatsku, koji je 22. svibnja stigao na krčki LNG terminal.

“Navedeno potvrđuje činjenicu da je Hrvatska izgradnjom i puštanjem u rad Terminala za UPP maksimalno povećala sigurnost opskrbe prirodnim plinom s obzirom na to da sada, u odnosu na položaj Hrvatske prije izgradnje Terminala, može dopremiti prirodni plin iz svih dijelova svijeta”, poručili su tom prilikom iz tvrtke LNG Hrvatska.

Dva Sonatrachova ugovora
Iz alžirske tvrtke navode da je isporuka LNG tereta Hrvatskoj dio strategije diverzifikacije izvoza plina. Iz tvrtke su objasnili da će se dio plina transportirati u Mađarsku preko hrvatske plinske mreže. Iako to omogućuje Sonatrachu da po prvi put opskrbi ove dvije zemlje prirodnim plinom, tvrtka namjerava povećati svoj izvoz u regiju kako bi konsolidirala svoju ulogu u sigurnosti opskrbe plinom u Europi.

Alžir, veliki izvoznik prirodnog plina, povećao je svoju proizvodnju za 3,3 milijarde kubičnih metara na 136 milijardi kubičnih metara u 2023. godini. Alžirske plinske ambicije u svakom slučaju rastu. Između ostalog, razmatra se izgradnja plinovoda GALSI Alžir – Sardinija kako bi dodatno potaknuo izvoz plina u Europu, a u budućnosti bi mogao koristiti plinovod za transport izvoza vodika i amonijaka.

Kako bi dodatno potaknuo istraživanje i proizvodnju plina, Sonatrach je 23. svibnja potpisao ugovore s ExxonMobilom i Baker Hughesom. Prvi, s ExxonMobilom, fokusiran je na razvoj izvora ugljikovodika u alžirskim bazenima Ahnet i Gourara. Drugi, s Baker Hughesom, uključuje pružanje usluga za najveće plinsko polje u Alžiru, Hassi R’Mel.

Komentirajte prvi

New Report

Close