Okupljanje forumaša Dalmacije

Naslovnica Forum Razno Ležerno… Okupljanje forumaša Dalmacije

Pazite !

Oni škampi i kozice u ribarnici su iz Argentine !

Bungije monokini stigao u Dalmaciju :

http://www.tportal.hr/lifestyle/ljepota/211957/Otkriven-naziv-nevjerojatno-minijaturnog-bikinija.html

mislite i vi na sebe , nemojte biti ko stari žurnal

[tongue]

.

Porez na drugi bubreg

http://pollitika.com/porez-na-drugi-bubreg

.

Slavonski brancini :

http://www.index.hr/lajk/poster/8895/slavonski-brancini-vjezbaju-sunke-za-prsut

.

Četverozupka u Jadranu :

http://danas.net.hr/znanost/u-cavtatu-ulovili-jednu-od-najotrovnijih-riba-na-svijetu

.

Murter-Kornati :

Latinsko idro 2012. :

http://sibenik.in/zupanija/foto-regata-latinsko-idro2012/5325.html

Čak 46 brodica sa latinskim jedrom natjecalo se na regati Latinsko idro 2012…

Niste bili , može Vam biti krivo ?

Ja sam bio , jeo Dalmatinske specijalitete , brudet , buzaru , Komišku pogaću i vino pio , i još mi je jezik mokar .

.

…nakon ulaska Hrvatske u EU Dalmacija će postati europska Kalifornija ?

“Da siguran sam u to .

Dalmacija je u srcu Europe i to je ključna prednost.

Predviđam da će u roku od godinu dana nakon ulaska Hrvatske u EU cijena nekretnina u Dalmaciji porasti za 100 posto.

Moramo samo biti pametni, vrijedni i gostoljubivi, a ne da kao Grci organiziramo ulične prosvjede i tjeramo strance koji ovdje dolaze potrošiti milijarde eura svog novca

VL ,B.Roglić

[emo_palacg] [emo_dolar] [emo_kuna] [emo_euro] [emo_funta] [emo_palacg]

.

ŽENSKA KLAPA MELI S MURTERA :

http://www.murter.hr/forum/viewtopic.php?f=8&t=74538

.

MELI :

.

..boga”t draga , nima kruva od dijonica …nego zakovrnit rukave [emo_vrtimise]

MELI IZ MURTERA :

.

KLAPA GUSARICA

.

BRUDET
Brudet (iliti ga brodet) je vrsta jela, reći će oni brzopleti.
Nazivam ih brzopletima jer pojam brudet zahtjeva dublju analizu.

Kontinentalci kojima riječ brudet nije nikakav faktor u životu, neznaju da ima stotine varijacija na temu brudeta.
Kod mene doma je moj stari glavni brudetđija.
Odraso je na otoku, na oštrim škrapama, na siromašnoj zemlji, i sa udicom u ruci, što ga čini ribljim kulinarskim virtuozom, i tu se nema što nadodati.

Dosad ovaj post izgleda supach i polako se pitate gdje je problem?
Fina ribica + dobar kuhar = odlična papica.
Supach my ass!
Kažu stari ljudi da je brudet bolji što je riba sitnija i dračastija (drače su riblje kosti op.a.) tako da u padelu natrpaju škrpoče (škrpuni, male škrpine op.a.), ugora (a j.ebat ga ako ne znate što je ugor op.a.), i svega ostalog što na vagi ima više kosti nego mesa.
Povrh svega, brodet se priprema jako dugo što za posljedicu ima ručak u kasne popodnevne sate kada ste već gladni kao prosječna australska bijela psina kad zabonaca, a srufera ni za lijek.
Kada napokon dođe vrijeme i sjednete za stol, sve puca od finih mirisa, sočnog šuga, palente… tanjuri se trpaju.
Prava gozba!
Al k.urac gozba.
Od toliko hrane, prave hrane gotovo da i nema.
Sva ta fina riba toliko je isprepletena kostima da je u prosjeku potrbeno 7 do 9 minuta visoke koncentracije čišćenja i prebiranja za nešto što se ne bih usudio nazvati kvalitetnim zalogajem.
Povrh svega, uz svu pažnju i uloženi trud, opet se zalomi dračica koja vas nemilosrdno ubode u desni kada se najmanje nadate, i time vam lansisra živac na miljon. Nerjetko tako provedete i po sat dva za stolom, a na kraju ostanete gladni.
Razumjete li sad moju frustraciju?

Postoji još jedna zanimljivost.
Mog starog (a i sve tvrdokorne otočane) uopće ne jebe to što riba nije čista.
On svaki put nakrca puna usta i onda kroz neke meni nikad shvatljive tehnike koje uključuju srkanje, cuckanje, muskanje, žvakanje, grickanje, pa još malo muskanje, i naposljetku pljuckanje, toliko uspješno isfiltrira ribu od milijun sitnih dračica koje jednostavno u nekoliko navrata kroz proces ispljune na tanjurić.
Interesantno je što tanjurić s mojim ostacima koje koje brižno manualno prebirem sadrži dovoljno ribe za još jedan siromašniji ručak, dok su njegovi ostaci čisti kao da su prenoćili u nekoj opakoj kiselini, i još su na kraju isprani varekinom.

Brudet je fin, al je kao takav nezahvalan do pakla, i zato mi padne mrak na oči kad čujem da se sprema za ručak.
(Zeko zna)

Zeko nezna !

Važno je ribu skuhati odvojeno s mirodijama i kvasinom u malo vode pa ju nakon toga očistiti od kostiju.

Meso ribe dodati u šufigani :
luk,češnjak,paradajz,maslinovo ulje ,sol,lovor,ružmarin i vino ,koje zaljevamo s juhom ,( ribljim temeljcem) u kojemu smo kuhali ribu .

Nakon dodane ribe prokuhati nekoliko minuta šug sa ribom da se sve prožme.

I to je to ,nema pljuckanja kostiju !

.

Ima tu greška…brudet se ne kuha dugo….na stvarno jakoj vatri…20 min..
Onaj način koji zeko nezna…nije to to he…..uzmi Riomare…nema čučanja…

@ octopus ,

zeko nezna .

Ako ja imam dračastu ribu onda ju dugo kuham u malo vode , da se riba posve raskuha pa ju bacim na cjedilo i ocjedim na šug .
Važno mi je da kada jedem nema kosti.
Dobar tek !

http://www.youtube.com/watch?v=pyJoNqBYa7k

Blagoslovljen Božić i sretna Nova Godina !

.

New Report

Close