Mislim da se na jd nešto počelo pokretati,dobro se povećao promet zadnje vrijeme,kupuju se call opcije za 2026 i bacaju milijuni na njih kao da sutra ne postoji, od zadnjih vijesti najbitnija je da će akvizirati ceconomy za cirka 2 milijarde dolara I dodati 20 milijardi prihoda na vec enormne prihode, ma ništa, jučer je oracle dobio cca 250 milijardi dolara na kapitalizaciji zbog projekcija iako su podbacili na izvještajima, a oracle će dodati 20 milijardi prihoda u 2026. Za usporedbu, to je čak pet tržišnih kapitalizacija jd. Jd je zadnji izvještaj rasturio, prihodi su narasli samo 22.4% od prošle godine a dionica je još u minusu ytd, za usporedbu babini prihodi su narasli 2% YoY a dionica je narasla bolje da ne komentiram koliko. Dosta je pogledati p/e I dividendu od jd, p/s neću ni spominjat spomenuo sam u zadnjem postu sa usporedbom sa mercadolibre.
Informanka, 8 -12/9.
– klatno (portfelj) ide malo u plus pa ponovno u minus ali s očitom godišnjom tendencijom rasta.
– čini mi se da će do kraja godine ipak doći do +100%.
– i tako ovaj tjedan portfelj ode u minus -4.5%.
– a u ovoj godini fenomenalnih +91.5%.
– ovaj tjedan nisam ništa trgovala, nemam viška eura.
– a ništa nisam ni prodavala, a rado bi prodala KOEI i još neke dionice, ali tu je PKD (porez na kapitalnu dobit), a ja sam se zavjetovala da to neću prodavati, moram čekati istek od dvije godine.
– bez poreza jedino mogu prodati veliki dio KODT i KODT2 ali to mi se nikako ne prodaje.
– upravo kemijam kako bi mogla kupiti jednu KODT2 (jeftiniju) idući tjedan ali mi nedostaje par stotina eura, e sad je tu ona problematika koliko novca ostaviti za tekuće životne troškove.
– ove velike cijene KODT i KODT2 doslovno ubijaju male kupce jer kako skupiti 4.000e , kad je u pitanju 1.000e uvijek se nađe.
– ali jednog lijepog dana će na računu biti puno novaca od te KODT (ako ne bankrotiraju), a do tada mi preostaje uživati u velikim dividendama.
ma moram nešto primjetiti. kao ovdje su investitorski savjeti, a ne masiranje ega? čemu još pri tome prozivati pogrdno druge? govoriti s visoka, jer ste bolji? čini li vas 89-90 posto prinosa boljim i možete tako s visoka? Bihvli ja onda s svojih, cek….x5.5 puta znači 550 posto trebao vrijeđati vas (u 3 godine )… Također, plus se (ili minus) računa onog dana kad ju likvidirate. Onog dana kada je prodate. ovaj forum jedva funkcionira, a i čemu pitam se
Informanka, 15 -19/9.
– ovaj tjedan -0.8% (nije puno, koliko zna biti).
– u ovoj godini lijepi plus od +90.7%.
– još uvijek me drži nada da će do kraja godine biti plus preko 100%.
– ovaj tjedan sam puno trgovala (a nije mi bilo u planu).
– a kako neću trgovati kad vidim da je bivši direktor KOEI kupi dosta dionica KODT.
– moje je mišljenje da taj direktor ipak zna nešto više od mene, a nije da i ja ne znam dosta toga (ono što većina vas ne zna, a možda i znate, nisam provjeravala.
– pa sam nešto i prodavala, dodatno se zadužila, nešto je kapnulo i od turizma i kupila sam više dionica KODT i KODT2 a u ovome padu KOEI uletjelo je i nešto malo tih dionica.
– e kad bi imala više tih eura, ali ih nemam.
– i idući tjedan ću pokušati doći do nešto tih eura, pa u standardnu kupnju tih Končara.
– kod mene će vam biti ona klasika, ili pokojnik ili pukovnik.
– nije vam dobar ovaj moj način investiranja, sve u jednu dionicu, ali obožavam te velike prinose i to me tjera na ovaj rizični način investiranja, za sad me ide dobro.
ma moram nešto primjetiti. kao ovdje su investitorski savjeti, a ne masiranje ega?
– dobrodošli na ovaj forum i na ovu meni omiljenu temu.
– ma moram i ja tu nešto primijetiti, puno puta mi se čini da samo ja pišem tu na ovom forumu.
čemu još pri tome prozivati pogrdno druge?
– ma ja to od dragosti zovem investitore s onog drugog foruma za navlačenje i drukanje i nazivam ih dioničari takozvani pušioničari jer znam da i oni dolaze gledati što ja tu pišem.
govoriti s visoka, jer ste bolji? čini li vas 89-90 posto prinosa boljim i možete tako s visoka?
– imam osjećaj da samo ja pišem na ovom forumu pa stvarno ne bih znala je li pišem ili govorim s visoka ili neke nizine.
– ostvarujem stvarno velike prinose o koji velika većina može samo sanjati.
– mislim da preko 90% burzovnih investitora gubi novce na burzi, kod kocke i kladionice taj postotak je i puno veći preko 97%.
– kad gledate prinos najboljeg američkog investitora W.B. od cca 20% godišnje, i moj cca 100% godišnje, što vidite.
– ja vam tu ne lažem, govorim sastav portfelja u % i vrlo je lako vidjeti je li pišem istinu ili lažem.
– moje pisanje je više reklama za investiranje u dionice, jer kod nas vam je velika većina ljudi financijski, ekonomski i investicijski nepismena (osim betona sve ostalo im je nepoznanica).
– i za kraj:
– ako se odlučite investirati u dionice, gledajte na to kao štednju, i zarade od 15 – 20% godišnje su vam fenomenalno dobre.
– dionice su rizična investicija, ali ako ih disperzirate (np. kupite desetak dionica smanjili ste rizik, i stalno vam pišem kako je taj rizik kod mene najviši je skoro pa investiram u samo jednu dionicu).
– ili kupite indeksni fond koji ETF i štedite.
Bihvli ja onda s svojih, cek….x5.5 puta znači 550 posto trebao vrijeđati vas (u 3 godine )…
– ako taj prinos od 550% nije od kladionice, ruleta, kocke, lutrije…
– pa napišite nam na čemu ste zaradili.
– nemojte biti škrti na informaciji.
Također, plus se (ili minus) računa onog dana kad ju likvidirate. Onog dana kada je prodate.
– ja tu svaki tjedan pišem koje mi je zaključno stanje (vrijednost) portfelja u tom trenutku.
– idući tjedan ako dođe do bankrota firme čije dionice posjedujem (np. bilo koja dionica Agrokora) vrijednost mojega portfelja je 0 (nula eura).
– svi investicijski fondovi vam svaki radni dan daju stanje vrijednosti udjela (portfelja), i to je vaša ulazna cijena ako kupujete ili izlazna ako prodajete.
– svaki investitor mora znati koliko vrijedi ono što ima po tržišnim cijenama.
ovaj forum jedva funkcionira, a i čemu pitam se
– dobili ste odgovore na sve vaše nedoumice i pitanja.
– znači ovaj forum funkcionira.
– i za kraj ovo vam se neće svidjeti, vi spadate u onu skupinu Hrvata od preko 99% investicijski nepismenih.
– ali to nije neko veliko zlo, utvrdili smo činjenice, sve se to da ispraviti čitanjem i učenjem.
– zašto se ne bi vi i ostali nepismeni Hrvati investicijski opismenili.
– mogu vam reći da je stvarno lijepo ostvarivati godišnje prinose od preko 100% i ne imati financijskih problema u životu.
– vjerujte mi, sve je u životu puno lakše kad ste pametniji.