EN DE

Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nije samo to u pitanju kod Buffetta. On ni nemre aktivirati tolike količine novca u bilo koju kompaniju jer naprosto em nema dovoljno dionica, em su te kompanije male… Njemu je to puno zujanja, a premalo meda. Di ćeš 80 ili 100 milijardi dolara ulagati u kompanije koje ni petanestak njih zbrojeno nema toliki market cap, a kud još što ne odgovaraju tvojim vlastitim zahtjevima? Njemu se ne isplati sad uložiti ni 100 milijuna u nešto jer mu je to jednostavno premalo. Da zaradi na tome i duplo, to je 0,1 milijarda i ne vidi puno smisla u tome, gledano sa svoje pozicije. Prije, kad nije imao tolike oceane novca, naravno da je drukčije ulagao.

Oke je da želiš zaštititi glavnicu i da si oprezan u smislu očekivanog pada gospodarstva, no nije mi jasno kako možeš izjednačiti svaku dionicu, kad kažeš da ne želiš biti niti u jednoj s većom količinom novca? Imaš dosta u tome i ako rezultati budu dobri, to naraste, da neke dividende i zaradiš. Zaradiš upola manje nego da si all in, ali ipak zaradiš. Ako si samo petanestak % u dionicama i to od casha namijenjenog ulaganjima, ne od cjelokupnog casha kojim raspolažeš, to ima smisla ako imaš 65 godina, ali nema ako si u 30ima i 40ima… o 20ima da ne govorim, iako jako malo ekipe u 20ima ulaže jer uglavnom nemaju novca.

Ako stvari krenu nizbrdo, ostaje ti i dalje brdo casha koji možeš ulagati, a ako propad bude kolosalan, može se aktivirati i još.. Ima ekstrema koji su išli tako daleko da su prodavali i stanove pa i auto samo da dođu do novca za kupnju dionica snažnih kompanija i enormno su zaradili na krizama. Ne kažem da je to put kojim treba ići, ali ne vidim ni toliku vrijednost casha u ovome trenutku, iako mislim da će s ovim montarnim politikama vrijediti i više, ergo sve ostalo će vrijediti manje. To me svejedno ne sprječava da u ovim vremenima budem kratkoročni i srednjoročni ulagatelj u recession proof biznise pa i s većim iznosima. Ne mora meni jedan ERNT narasti 25%.. već 7%, ja zadovoljan, a 10 i više %, gladi bradu. Na HT zarada 5% godišnje, odlično. Bolje od 3,65% a pogotovo bolje od 0%.

Dugo je zse bio nelikvidina i u silaznoj putanji pogotovo zadnjih godinu dana.Od nove godine se pomičemo prema gore i prilika je za pozicionirat se sto bolje.Bit ce korekcija i ekcesa al pomak je neupitan i sta je najvažnije vraća se likvidnost.Pojedini se sektori dižu i ako ne bude nekih pogoršanja sa Rusima mislim da je prilika za lijepu zaradu.Uvik je postojala i uvijek postoji rizik al triba imat i novca i hrabrosti.Puno veća mogućnos uspona je nego pada na duži period.Samo sad burza trijebi ono što valja i nagrađuje od onog šta ne valja.Ko propusti ovaj vlak u drugom ne će imat toliko prostora  za rast kao sada.Treba pronaći zeca u šumi i navrijeme ga uhvatit.Za mjesec dva će bit kasno a mozdai prije!

Uskrs dolazi pa bi zeko mogao donijeti jaja, šunku, mladi luk i hren a tko ulovi pravog zeca bit će i za janjetinu.

Trebala bi i početi najava mogućih dividendi.

Ne kaj ne štima a gdje je ivana

@plavi01

Promatrajući ranije godine kad su najavljivali, očekujem da će HT najaviti dividendu idući tjedan, možda već i sutradan. Najkasnije onaj tjedan iza, IMO.

plavi01, 12.03.2023. u 16:43

Gdje se sakrila žena😀

Možda je držala sav cash u SVBu?

A joj, da.. zaboravio sam..nije ona ko kešoljupci, @mitkko i ja, prijatelja dva. Ona je ALL IN, tj. 97,2% IN.

yieldchaser, 11.03.2023. u 23:24

@mitkko

Ja se recimo na ZSE uopce vise ne usududim u pojedinoj poziciji drzati vise od cca 30k eura, i to samo u najlikvidnijim dionicama. Kada dodje nevolja mozes samo gledati kako ti se topi vrijednost, nema van.

Meni se sve to jako jako neobično kod nasih ulagača.

Očito svi pucaju samo na “velike zarade” i ne zadovoljavaju se sa “malim stvarima”.

Ja trenutno imam vise od 120k eura u TUHO i drage volje bih upucao jos x puta toliko – da imam raspolozivih sredstava.

Vec par dana je sve jasno, a danas i sluzbeno izasla ponuda za preuzimanje i nisu mi jasno oni

koji se tu ne usude drzati velike novce.

I to novce koji će im se u roku od cca mjesec i pol oploditi u vidu 1,5 -2,5 % – ovisno o cijeni ulaza.

Meni je to izuzetna prilika ….. štoviše, jos danas se moglo uzeti po 600 milijunske iznode (nesto očito časti) i zaraditi tih 1,5 % bez IKAKVOG rizika – ako se nekom da čekati tih mizernih par tjedana.

Ne znam gdje se jos to moze uzeti bez ikakvog rizika – postoji li kakva banka koja to daje ?

Na ZSE očito nema para za zicere – ali se uvijek nadje za nesto gdje mozes zaraditi puno, ali isto tako i popusiti jos više……a to je očito svima draze.

Informanka.

– vlada izglasala neradnu nedjelju, a ja to spojila s neradnim četvrtkom, petkom, subotom i ponedjeljkom.

– lijepo proljetno vrijeme, malo odmora od interneta, burze, dionica.

– i čitam, izgleda se desio potop u kojem nisam sudjelovala, baš sam pogodila.

– i sada gledam portfelj, računam prošli tjedan plus ovaj ponedjeljak i vidi vraga, nikad boljeg tjednog prinosa +3.2%, a onaj ovogodišnji +12.2%, nije puno ali ja sam zadovoljna s tim prinosom, pa samo ovaj tjedan sam zaradila koliko će kešolovci na narodnoj obveznici za godinu dana.

– e na čemu sam to zaradila ??? to vas zanima, MDKA, puno je imam, lijepo je narasla, gospon Y. bi rekao sigurno će rasti kad ti to kupuješ.

– još mi je lijepo narasla i SPAN ali malo toga imam, sitan rast mi je napravila i KODT.

– pad na IKBA, ATPL, PLAG nije bitno utjecao na portfelj.

– u ovom tjednu sam prodala svu HPB i to po najvišim cijenama, kao da sam znala da dolazi pad.

– kupila sam malo ATPL, a puno više sam kupila PLAG i danas dosta ZABE 11.95 , taj nalog sam napisala prije tjedan dana, još imam jedan na 11.90 .

– i pomalo sam ostala bez keša, a vidim ima lijepih prilika na burzi.

yieldchaser, 12.03.2023. u 20:39

Možda je držala sav cash u SVBu?

A joj, da.. zaboravio sam..nije ona ko kešoljupci, @mitkko i ja, prijatelja dva. Ona je ALL IN, tj. 97,2% IN.

Portfelj.

– 99.5% dionice.

– 0.5% keš (euri).

– 100% ukupno.

– 78.1% (MDKA i KODT).

– 21.9% (ostale dionice + keš).

– 100% ukupno.

– moje je mišljenje da ovaj moj portfelj s MDKA i KODT stvarno nije rizičan.

– ovaj tip investiranja je usredotočeni tip investiranja i stvarno nije za svakog.

– ako tek počinjete investirati ili se bojite rizika odnosno gubitka novca na burzi svakako bih vam preporučila da investirate kao gospon Mitkko i Yieldchaser.

– MDKA i KODT su fundamentalno dobre dionice ali vam to nije 100% sigurno kao narodne obveznice.

plavi01, 07.03.2023. u 10:09

Jaja se sva ne drže u istoj košarici.

– možete slobodno držati sva jaja u istoj košarici ako niste smotani.

– samo u tom slučaju morate dobro paziti na tu vašu košaricu.

mitkko, 07.03.2023. u 09:02

Sa kolikim prinosom biste bili zadovoljni ove godine? Kakva su vam ocekivanja od ove godine?

– očekivanja za ovu godinu su mi 10 – 20%.

– tu donju granicu sam već ostvarila, a za ovu gornju stvarno ima vremena.

– bitni su vam kontinuirani godišnji prinosi, neke godine će biti veći neke manji i taj konstantan višegodišnji plus čini čuda s vašim portfeljom.

New Report

Close