Upisao sam obveznice, kamata veća nego što sam planirao. Bolje išta nego ništa. Neka mi portfelj bude u većem plusu od obveznica ja zadovoljan. Jaja se sva ne drže u istoj košarici.
Dolaze pozitivni signali. Ne bu prvi put da prilagođavam portfelj.
Nadam se da će Rijeka, podr, Atgr dobiti i neke druge pratioci kupce. U EU smo.
Burza i nije trebala toliko pasti koliko je pala početkom pandemije a gospodarstvo nije toliko loše a i u predizbornoj smo godini i obećavajućoj sezoni i treba širiti optimizam.
Na jesen će letjeti i purani na Dolcu. Treba početi kupovati i ostaviti keša za do kupiti.
Čekamo uskoro FED, EU, i mjere AP vlade.
Ja se nadam da bi sve bitnije dionice trebale odradit 10-15% ako izostane neki veći nered vani
pa taj rast je već gotovo odrađen od 01.01. naovamo. usporedite cijene i crobex početkom godine i danas!
cash će uskoro opet biti best buy rekao bi, a dobar tajming ulaska i izlaska iz dionica zlata vrijedan……..rizik od naskuavanja raste……..visoke kamatne stope još nisu “našle svoj put” do ekonomije ali hoće i to ne bu dobro……..pitanje je samo “funkcije vremena” kad visoke kamatne stope budu jako “vudrile” u ekonomiju…….
nisam siguran da je cash-r-a dobar lijek za inflaciju. a niti se više ne sjećam kad je to zadnji put bio!! valjda prije corone.
a kolega velite … opet uskoro…!!!???
Radi se samo o tome tko ima kakva ocekivanja vezano za daljnja gospodarska kretanja.
.
Ako ocekujes da ce dionice padati i da ces ih moci kupovati bitno jeftinije onda ti nije problem sjediti u keshu, odnosno kesh ekvivalentu u obliku obveznica i cekati pad dionica. Obveznice vani ti trenutno daju 4-5% i tako umanjuju utjecaj inflacijem. U ovakvim okolnostima dionice kupuju samo oni koji vjeruju da je krenuo novi bull i da ce u dionicama moci postici godisnji prinos recimo 3 puta veci od prinosa koji daju obveznice (premija na rizik). Ja recimo ne ocekujem da ce trziste u ovoj godini porasti 15 %, dapace ocekujem pad pa cu cash uposliti kada za to dodje vrijeme.
.
Evo jedan clanak na tu temu:
Holding Cash Will Be a Winning Strategy in 2023, Investors Say https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-06/how-to-invest-holding-cash-will-be-a-winning-strategy-in-2023-investors-say
vaše razmišljanje je potpuno u redu, samo što je problem da takvu strategiju prelazaka iz obveznica u dionice i obratno gotovo da ne možeš primjenjivati na zse.
ispravno je i rečeno …. ovisi o tome tko što očekuje…. velika većina forumaša je je od početka rata u ukrajini pisala crnjake i očekivala tetu katastrofu i brata armagedona! a vidi vraga kaj se dogodilo!!?? do sredine godine odličan rast, a tek onda nekakvo kao očekivano hlađenje. ne biti ili ne kupovati papire u tome periodu, a uključivati se krajem siječnja ili u veljači kad su već odradili fini rast i kada se kao percepcija tržišta promijenila, po meni nije baš nešto lukrativno. osim u slučaju da imate veliku količinu slobodnog kapitala pa igrate na daljnji rast od 3-5-7-10 ili koliko već %. a takvih na zse ima vrlo malo.
Amerika je sasvim drugačija priča od Europe, a posebno od ZSE. Kod nas malo koja dionica prelazi P/E, a i te koje prelaze su od top kompanija, koje isplaćuju najmanje 3% dividende. Meni je oke P/E do nekih 22,5 i volim da je P/FCF barem podudaran u kontinuitetu ili da je manji. Jedna godina nekog odstupanja P/FCF ne znači ništa, pogotovo ako znamo zbog čega je to.. Ali ove koje stalno posluju s “dobiti”, a isto tako stalno gube novac…investors beware.
da niste možda htjeli reći da je europa sasvim drugačija priča od sad-a? ili kako je sad svijet za sebe?
kako onda objasniti da su svi vodeći indexi posljednjih godinu dana u sad-u u najboljem slučaju oko nule, a u europi u plusu 20-25%!!!??? unatoč ratu na njenom tlu, energetskoj ovisnosti o rusiji, a skoro o američkom ukapljenom plinu, nejedinstvenosti i svim ostalim drugim problemima….. tamo trguju ljudi, a ovdje roboti? ili obratno?
cash će uskoro opet biti best buy rekao bi, a dobar tajming ulaska i izlaska iz dionica zlata vrijedan……..rizik od naskuavanja raste……..visoke kamatne stope još nisu “našle svoj put” do ekonomije ali hoće i to ne bu dobro……..pitanje je samo “funkcije vremena” kad visoke kamatne stope budu jako “vudrile” u ekonomiju…….
nisam siguran da je cash-r-a dobar lijek za inflaciju. a niti se više ne sjećam kad je to zadnji put bio!! valjda prije corone.
a kolega velite … opet uskoro…!!!???
Radi se samo o tome tko ima kakva ocekivanja vezano za daljnja gospodarska kretanja.
.
Ako ocekujes da ce dionice padati i da ces ih moci kupovati bitno jeftinije onda ti nije problem sjediti u keshu, odnosno kesh ekvivalentu u obliku obveznica i cekati pad dionica. Obveznice vani ti trenutno daju 4-5% i tako umanjuju utjecaj inflacijem. U ovakvim okolnostima dionice kupuju samo oni koji vjeruju da je krenuo novi bull i da ce u dionicama moci postici godisnji prinos recimo 3 puta veci od prinosa koji daju obveznice (premija na rizik). Ja recimo ne ocekujem da ce trziste u ovoj godini porasti 15 %, dapace ocekujem pad pa cu cash uposliti kada za to dodje vrijeme.
.
Evo jedan clanak na tu temu:
Holding Cash Will Be a Winning Strategy in 2023, Investors Say https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-06/how-to-invest-holding-cash-will-be-a-winning-strategy-in-2023-investors-say
vaše razmišljanje je potpuno u redu, samo što je problem da takvu strategiju prelazaka iz obveznica u dionice i obratno gotovo da ne možeš primjenjivati na zse.
ispravno je i rečeno …. ovisi o tome tko što očekuje…. velika većina forumaša je je od početka rata u ukrajini pisala crnjake i očekivala tetu katastrofu i brata armagedona! a vidi vraga kaj se dogodilo!!?? do sredine godine odličan rast, a tek onda nekakvo kao očekivano hlađenje. ne biti ili ne kupovati papire u tome periodu, a uključivati se krajem siječnja ili u veljači kad su već odradili fini rast i kada se kao percepcija tržišta promijenila, po meni nije baš nešto lukrativno. osim u slučaju da imate veliku količinu slobodnog kapitala pa igrate na daljnji rast od 3-5-7-10 ili koliko već %. a takvih na zse ima vrlo malo.
Da, ok, ovo sto pisem podrazumijevam da se radnja odvija na razvijenom i likvidnom trzistu. ZSE je malo drugacija. Ja se recimo na ZSE uopce vise ne usududim u pojedinoj poziciji drzati vise od cca 30k eura, i to samo u najlikvidnijim dionicama. Kada dodje nevolja mozes samo gledati kako ti se topi vrijednost, nema van.
.
Sto se tice pocetka rata u Ukrajini… pa jel nije to bio dobar razlog za crnjak? To (i posljedice po gospodarstvo i energetiku), u kombinaciji sa visokom inflacijom, povecanjem kamatnih stopa i QT? Naravno da se u dugom roku sve to ispegla i vrati u prosjek. SAD je u tom periodu pala 30%, jednako kao i EU, ne znam koliko je tocno crobex, vjerojatno isto tako nekako. To nikako ne mozemo gledati da je bilo razdoblje duga i jednoroga. Ali ajmo za primjer gledati stvari drugacije pa reci da to nije bilo crno, jer evo, indeksi su se prilicno oporavili… pa ajmo reci i da su se vratili skroz na pocetne pozicije. Medjutim, to je nominalni rast, dok ako u obzir uzmemo inflaciju, u ove dvije godine si ustvari u minusu 25% (karikiram, ne znam sada napamet kolika je kumulativna inflacija u tom periodu). Nije to bas bajno.
.
Ja zato trenutno imam strategiju da sam od ukupnih novaca koje imam na raspolaganju za nekakvo investiranje 50% stavio u ove obveznice, 30% ostavio za dionice (trejdanje, s tim da nikada nemam istovremeno investirano vise od 50% tih novaca), i 20% drzim na racunu u banci za crne dane. Na obveznicama cu imati 3,65%, na dionicama racunam da trejdanjem mogu postici nekih 25-30% (to ne bih mogao da imam veci portfelj i pozicije), a ovih preostalih 20% skuplja prasinu na racunu. U ovakvoj kombinaciji cu na cijelom portfelju doci do 10-12% godisnjeg prinosa, sto pobjedjuje inflaciju i na relativno veliku glavnicu omogucuje da se zivi samo od tog prinosa. Drugi dio imovine mi je u nekretninama, u renti, donosi nekakv prinos, ni blizu ovome drugom dijelu portfelja, ali pokriva amortizaciju i malo nesto ostane, inflacija mi fino dize vrijednost nekretnina, a u slucaju potrebe za npvik keshom imam dobru bazu za hipotekarni kredit.
.
Ovako sastavljem portfelj mi daje zadovoljavajuci prinos, glavnica zasticena od inflacije, a drawdown strogo ogranicen (u slucaju nekog novog veceg naglog pada dionica najgore sto mi se moze dogoditi je da izgubim par postotaka na ovom dijelu portfelja koji mi je aktivno u dionicama – tih 15-20%, sto nije ni 1% ukupnog novcanog portfelja, a da o nekretninskog dijelu ni ne pricam).
.
Volim misliti da mi ovako slozen portfelj daje jako dobar risk/reward.
kolega mitkko
nisam mislio na vas osobno, nego općenito. nikad mi nije bilo jasno, a na burzi sam 24g. kako nekome dionica prije nekoliko mjeseci ne valja, a sada kad odradi 15-20% rasta i kad ju taj isti netko kupi prije desetak dana i ostvari par % plusa, onda je super ulaganje. a propustio je 15% a ništa se nije promijenilo vezano za papir.
slijedeće, x puta dokazano. kada većina (u ovom slučaju velika isto kao i kad je došla korona) baca crnjake o potopu i sličnim stvarima, ono se skoro pa u pravilu gotovo nikad ne reflektira kako se očekuje. zato što je to burza.
da se razumijemo…. osobno ne odbacujem mogućnost neke veće korekcije, samo je pitanje kada. isto tako i kupovna moć u sad-u i europi koja neupitno drastično slabi, rast kamatnih stopa, printanje love i sve ostalo…. jednom će doći na naplatu.
a koja je strategija i pozicija bolja u tom slučaju…… vrag će ga znati. jer neznamo na koji način će udariti.
velim, dugo sam na zse, i doživio i proživio kojekaj, ali od pojave korone naovamo stvari se odvijaju sve brže i brže, tako da vući nekakve paralele sa prijašnjim kriznim situacijama mislim da nema prevelikog smisla jer generalni odgovor ne postoji. već svatko prema vlastitim preferencijama.
Ja se recimo na ZSE uopce vise ne usududim u pojedinoj poziciji drzati vise od cca 30k eura, i to samo u najlikvidnijim dionicama. Kada dodje nevolja mozes samo gledati kako ti se topi vrijednost, nema van.
Djelomično se slažem. U jednoj LKRI sigurno ne bih držao 30.000 eura..kvragu ni 20.000 eura, ali ne vidim neki strah u HTu ili ERNTu držati i 3 milijuna eura.
To da je teško/nemoguće van kada dođe nevolja, naravno.. Ali što bi na to rekao jedan Buffet, koji ima milijune dionica da kad nevolja dođe, stari jednostavno nema kome prodati jer je previše dionica u pitanju..? On se ne zamara… Više puta je naveo da ulaže u takve biznise gdje mu je svejedno i da se burza zatvori na idućih deset godina.
Obveznice su sigurna lova i solidna lova na tvoju glavnicu, u to ne sumnjam. Tko zna kakav će povrat dati dividenduše do ožujka 2025.? Hehe, tu smo i možemo pratiti kroz te dvije godine nas dvojica pa ćemo vidjeti tko je imao bolji pristup. Meni treba i sreće da ne izgubim, a ti si otklonio sreću iz te priče. S druge strane, ja ću možda zaraditi i trostruko od 3,65%, a ti si otklonio tu mogućnost. Živi bili pa vidjeli, kolega.
Trejdanjem je moguće dosta zaraditi, postotno gledano, ali na manje glavnice, to se slažem.
Kazem, radi se o tome da ocekujem pogorsanje stanja gospodarstva i posljedicno pad burze. U takvim okolnostima mi je rizicno drzati velike novce u bilo kojoj dionici. Zasto riskirati da zaglavim ako mislim da su sanse za pad puno vece nego sanse za nekakav ozbiljniji rast? Moguce je i da ne bude veceg pada pa zbog ovakve strategije propustim neku dobit, nemam problem s tim.
.
Postoji vrijeme za biti agresivan u investiranju, a postoji i vrijeme za biti super konzervativan. Trenutno mi je cilj ocuvati kapital i osigurati prinos minimalno toliki da pokrijem inflaciju. Gore sam detaljno opisao strategiju. Kada zrak bude cist cu promijeniti strategiju, tada mi obveznice vise nece biti interesantne.
.
Sklon sam riziku, nemam problem da budem i 100% u dionicama, ali taj rizik mora biti, rekli bi, proracunat.
.
Buffet kada je bio mladji i imao puno manje novaca je imao skroz drugaciji pristup, bio je puno agilniji, cesto isao all in, puno vise riskirao, skakao iz pozicije u poziciju, ponasao se vise kao trejder. Danas kada njegove kupoprodaje pokrecu burzu nema bas puno izbora, prevelik je da bi to danas radio, nema vise tu mogucnost. Uz to, pogledaj kolika mu je trenutno cash pozicija, cini mi se da i on ocekuje prilike za povoljniju kupnju.