Ne bi se štel mešat ali kaj ovo krenul neki božićni reli. Bilo bi lijepo jer tak je sve depresivno i u megli a i kruhek je opet poskupel.
Pusa svima i daj bože zeleno na semaforu.
Samo jedno.Dvije riječi.
DALEKOVOD
ALPHA ADRIATIC
Netko vidi sunce dok su još oblaci na nebu a netko kada ga zrake obasjaju.
Vidimo se u 2023. g.
Evo ako tko prati vani situaciju, ima dosta prilika ali stvarno dosta jeftinih prilika za duge staze ali meni se u zadnje vrijeme motaju dvije pa ako me tko može razuvjeriti, GT i BARK
Informanka.
– u ovome tjednu stvarno veliki minus od -2.7 , a u ovoj godini +6.9%.
– pale su mi obje dionice kojih najviše imam i odmah drastični pad portfelja.
– delistirali su mi TPNG te sam neočekivano dobila helikopterski novac.
– što sada kupiti ??? uspjela sam kupiti jeftino neku siću od KODT2, još sam otvorila više naloga ali mi nešto ne idu jeftine kupnje.
Tako je Ivana, samo ti obrazuj naše mlade lavove kako se ulaže na burzi…
– evo malo obrazovanja i za naše stare, olinjale lavove, (samo za one koji nisu bankrotirali).
– ja često na ovoj temi napišem 100% u dionicama,
– mnogi kešolovci se tome ne mogu načuditi, pa malo objašnjenje o toj temi.
Zašto ne uložiti 100% u dionice !!!
– za mali broj investitora, portfolio od 100% dionice može imati smisla ako udovoljava uvjete:
– odvojili ste dovoljno novca da u sljedećoj godini vaša obitelj može zadovoljiti sve potrebe.
– investirati će te sljedećih 20 godina.
– proživjeli ste padajuće tržište u 2009. godini.
– niste prodavali dionice u 2009. godini.
– kupili ste još dionica u vrijeme padajućeg tržišta koje je počelo 2009. godine.
– niste pogubili novce na “Agrokoru”, (poželjno je ako ste zaradili.
– u to vrijeme (2009.g.) ste uspjeli na dionicama i zaraditi nešto novaca (nije uvjet, ali je poželjno).
– ako niste iskreno prošli sve navedene uvjete, nema smisla da uložite sav novac u dionice.
– svi koji su se uspaničili pri zadnjem ozbiljnom padu cijena dionica, uspaničit će se opet i požalit će što nemaju keš.
– svim čitaocima ove teme, investitorima i onima koji to nisu Sretan Božić !!!
Molim Ivanu da ne brani cijenu na mediki.
Priječi nam povoljniju kupnju.
MDKA.
– a tko na toj MDKA crta uzlazne grafove ? ja ili vi ???
– sada sam kupila jednu dionicu po istoj cijeni kao i vi.
– samo se ja trebam naraditi da mogu kupiti jednu dionicu, lako vama, s plavim kuvertama je puno lakše, što je je, postoji realna opasnost od korone.
– a za MDKA, glavno da imamo likvidnost, kupnja i prodaja su se našli tu na 30.000 kn, što je realno i trenutna vrijednost te dionice.
– ne vjerujem da će MDKA nešto jače rasti, zaboravite tu na veći rast ili uopće rast, za razliku od KODT ali mi je KODT na ovim cijenama skup (ono realno KODT je i na ovim cijenama jeftina i tu će cijena dionice rasti do cca 3.000 kn, ali i ta prognoza uvelike ovisi o porezu koji će uvesti ovaj moderni Robin Hood, te bih korigirala cijenu na nekih 2.500 kn, što je također jeftino ali i realno.)
Majketi Ivana, pa ti ‘ko Rvacki Warren Buffet, kupuješ prodaješ nekretnine, zaradiš za garsonjeru u 1 dan, imaš hotel koji je popunjen skoro cijelu godinu, milijunske iznose okrećeš u dionicama za auto više srednje klase, a usto se baviš pljesom što te sigurno opušta od svih tih silnih milijunskih investicija. Mislim, svaka čast, ako je sve to istina. Kolegica Zločesti se pohvalila da je donirala dio zarade potrebitima, pa ovaj put moram stati na njenu stranu, mislim na ovaj dio s plavim kuvertama, da je stvar prošlosti, sada sve ide preko računa privatnih poliklinika, ali kolegica Zločesti možda može nešto više reći na tu temu. Obje ste mi simpa i volite Mediku i Istarsku Kreditnu banku, pa ajde malo manje konkurencije i sve najbolje svima za Božić!
Informanka.
– ovaj tjedan u plusu od +1.8%, ali taj plus nije nadoknadio prošlotjedni minus od -2.7%.
– godinu (2022.) sam završila u plusu od +8.7% ili ono točno 8.74%, da nema ove inflacije to bi bio o.k. plus.
– u prošloj godini (2021.) plus je bio +33.3%.
– (2021.) +33.3% + (2022.) +8.7% = 42% : 2 = 21%.
– u ove dvije godine prosječni prinos 21%, to vam je stvarno fenomenalni prinos.
– biti u više nego u sigurnim dionicama i ostvariti ovaj prinos za moj ukus je sasvim o.k.
Današnje trgovanje.
– stvarno mali promet za zadnji dan ove godine.
– vidimo da je fondovska industrija dizala cijene nekih dionica.
– na mojem portfelju to je očito bilo na nekim dionicama: KODT, SPAN, HT…
– na nekim dionicama nije bilo interesa, završile u crvenom, neću ih nabrajati.
– ovaj tjedan sam kupila malo dionica KODT2 i KTJV, to KTJV sam kupila stvarno povoljno ali ne znam puno toga o toj dionici.
Portfelj.
76.7% KODT + MDKA.
22.9% ostale dionice
0.4% keš
100.0% ukupno
– moje trgovanje je stvarno jednostavno, gledam što manje trgovati, ali je velik portfelj pa uvijek imam nešto za prodati.
– kad prodajem, prodajem najslabiju kariku.
– moj savjet, vremena su čudna, budite u kešu ili u više nego sigurnim dionicama, firmama koje će i u ovim čudnim vremenima pozitivno poslovati.
Što nas čeka u 2023. godini ???
– dosta firmi će imati čudne rezultate, tako da očekujem sasvim nerealna izvješća.
– pitanje je hoće li na nekim dionicama biti dividende koje očekujemo ili će biti znatno smanjene.
– očekujem male promete.
– ne očekujem neki rast.
– najbolje bi bilo kad bi mogli preskočiti tu 2023. godinu i odmah krenuti u 2024. godinu.
– ja mislim da ću burzovnu 2023. godinu prespavati, ima i drugih poslova i zanimacija kojima se mogu baviti, nije sve ni u dionicama.
– ne vidim razloga ni pisati redovito “Informanke” svaki tjedan.
– puno više ću znati, odnosno biti ću pametnija kada vidim 4Q22, 1Q23 i završna godišnja izvješća.
– zašto je tome tako ostavljam vama na razmišljanje !!!