Volim fundamentalno jeftine dionice jer daju sigurnost u krizi što se sad pokazalo. Super mi je naći jeftinu, zaboravljenu dionicu s rastućim poslovanjem i ulaganjima i koja još pola dobiti daje u dividendu. Bitna je i vlasnička struktura, država nije poželjan vlasnik niti je poželjno da je jedan veliki baja i hrpa stoke sitnog zuba,
– ako ne želite gubiti novce na burzi, tražiti neprijatelje tko je uzeo vaš novac ovo gore pročitajte deset puta i počnite i vi zarađivati na burzi.
– ako vam što nije jasno ponovno to isto pročitajte još deset puta, pa slobodno tu na temi pitajte što vam nije jasno.
– burza vam stvarno nije stresna, i može se lijepo zaraditi.
Nekad je adpl bio ideal moje dionice. Sad mi se više sviđa medika…
MDKA.
– idem gledati temu MDKA i zadnji post tamo prije više od godinu i pol dana.
– očito je da MDKA ne zanima širu burzovnu publiku.
– možda je cijena velika, ne brinite, 1/1/2023. će biti dosta jeftinija kada gledamo same brojke.
– MDKA je medijski vam fokusa investitora.
– ali kupnje stalno ima, trenutno i nešto veće, ima i prodaje.
– ali kupnja i prodaja teško tu nailaze zajednički jezik.
– probajte i vi doznati zašto je po svim mojim izračunima i nekim formulama koje ne reklamiram MDKA No.1 dionica na našem tržištu.
Tako je Ivana, samo ti obrazuj naše mlade lavove kako se ulaže na burzi i neka skupo plaćaju novo znanje. Kupuj skupu Mediku, a prodaj jeftinu Atlantic Grupu.. Skupo postaje još skuplje, a jeftino još jeftinije… Zanimljiv mi je ovaj tvoj porast portfelja, sa 2,2% na 8,8% u mjesec dana dok dionice padaju. Mora da imaš ETF na short Crobexa. Tko te ne zna skupo će platiti iskustvo učenja od takve velemajstorice.
Kupuj skupu Mediku, a prodaj jeftinu Atlantic Grupu.. Skupo postaje još skuplje, a jeftino još jeftinije…
– MDKA vam je fundamentalno stvarno jeftina, a ATGR ne bih komentirala.
Zanimljiv mi je ovaj tvoj porast portfelja, sa 2,2% na 8,8% u mjesec dana dok dionice padaju. Mora da imaš ETF na short Crobexa. Tko te ne zna skupo će platiti iskustvo učenja od takve velemajstorice.
– pa lijepo vam sve pišem u svojim tjednim “Informankama”.
– pogledajte u prijašnjim postovima koliki % portfelja mi je u MDKA i KODT.
– a taj KODT s 2.200 na 2.440, a boli glava koliko sam ga kupovala i znatno jeftinije od toga, prodavala sve živo i mrtvo kako bi mogla kupiti što više tog KODT.
– a i MDKA sam branila cijenu na 27.400 da dodatno ne padne, danas je na 30.000 kn.
– a TPNG koliko sam imala, imate u tim “Informankama” kada i po kojoj cijeni.
– pa KTJV, SPAN… čitajte, pratite i vi te “Informanke” možda će te nešto i zaraditi ili naučiti.
– trenutni ovogodišnji prinos mi je 9.1%, i nisam zadovoljna, to je mali prinos ali s obzirom na situaciju na ZSE i svijetu jednostavno moram biti zadovoljna.
– ali turizam mi je sve nadoknadio s rekordnim ovogodišnjim prinosom (kod prinosa ne računam ili ne zbrajam dionice i turizam, to su mi poslovnim rječnikom rečeno dvije odvojene firme).
Tako je Ivana, samo ti obrazuj naše mlade lavove kako se ulaže na burzi i neka skupo plaćaju novo znanje.
– ako se želi nešto na burzi naučiti, učite od onih koji imaju financijskih uspjeha, ne trenutni uspjeh, važan je dugoročni.
– ne učiti od onih koji se na burzi namjeravaju obogatiti s 20.000 kn i predlažu vam rješenja za kratkoročnu veliku zaradu.
– puno vam je poučnije učiti od onih koji su prisutni u TOP10.
– a ja vam godinama ne drukam, nemam neki interes.
– a dionice o kojima pišem moje je mišljenje da su to stvarno prilike na tržištu, mogu pogriješiti ali stvarno rijetko griješim i ne investiram u problematične dionice.
– kod dužeg investiranja mogu se vidjeti lijepi rezultati (ako investirate mojim stilom).
– postoje i drugi stilovi, gdje se može puno više zaraditi ali ne zaboravite može se puno i izgubiti.
– evo kad budem imala malo više vremena napisati ću vam storiju jednog drukera s jednog drugog foruma.
– a mogla bi napisati kako investiraju 3 uspješna investitora ali s 3 različita stila:
– 1. A.Kostolany
– 2. W.Buffet
– 3. Robert T. Kiyosaki
– a možete pročitati i “slučaj AGROKOR” i doznati kakav je to “crony kapitalizam” na ZSE.
– ima toga još, ali stvarno će biti zanimljivo usporediti ova gore tri poznata svjetska investitora i njihove stilove investiranja.
Molim Ivanu da ne brani cijenu na mediki.
Priječi nam povoljniju kupnju.
Medika je trenutno Buy, ako i nije jedini best.
14% veća dobit, skoro 5% manja cijena.
Ostavimo se deskriptivnih analiza i krenimo sa točnim brojkama…
Koliko ja shvaćam kolega komot je tipični primjer dugoročnog ulagača dok je kolegica Ivana dugoročni ulagač koji razmišlja kratkoročno (moj stil)…
Pa sukladno gore navedenoj definiciji malo sam pročačkao izvješća i ATGR i MDKA da vidim malo širu sliku i dulji trend poslovanja…
„Analiza“ trenda poslovanja obje dionice se odnosi na zadnjih 10 godina, od 2012. do 2021. (nisam mogao uključit 2022 jer još nije gotova)
Semafor pokazuje ovo:
Ukupni prihodi:
-ATGR +17% (ovo me neugodno iznenadilo ☹)
-MDKA +84% (a nije ni ovo bog zna što)
Neto dobit
-ATGR +209%
-MDKA +108%
Neto profitna marža:
-ATGR rast sa 2,3% na 6%
-MDKA rast sa 2,2% na 2,4%
Ukupne obveze
-ATGR -38%
-MDKA +3%
Cijena (na današnji dan)
-ATGR +172%
-MDKA +347%
E sad što pametno napisati…definitivno me slabi rast prihoda ATGR neugodno iznenadio, ali s druge strane vidimo dugogodišnji trend razduživanja i rasta profitabilnosti. Očito, bez nekog značajnijeg iskoraka u poslovanju, nije realno očekivati značajniji organski rast. Jedini mogući rast je akvizicijama za što su pripremili teren kroz dugogodišnje razduživanje.
Kod MDKA prihodi bilježe osrednje stope rasta, ali im profitna marža stagnira i očito tu nema mjesta za neki iskorak jer bi ga valjda već napravili u ovih 10 godina. Obveze im također stagniraju pa rast prihoda nije rezultat akvizicija nego redovnog poslovanja. Ono što je specifično kod MDKA su potraživanja od kupaca koja se većinom odnose na potraživanja od država i iznose oko 1,3 mlrd kuna i jednakog su iznosa kao i u 2012. godini.
Unatoč, po meni ništa značajno boljim rezultatima, cijena MDKA je porasla za dvostruko više od ATGR, očito je ATGR imao skuplje bazne fundamente i rast poslovanja je bio očekivan…
Osim gore navedenih fundamentalnih informacija treba uzet u obzir i likvidnost dionice, vlasničku strukturu, transparentnost…koja je debelo na strani ATGR-a
Naravno ovo gore navedeno je gledanje u retrovizor, ali mi ipak pokazuje u kojem smjeru društvo ide…mislim da, za ovako stabilne i uhodane biznise, nije pametno izvlačit zaključke iz jedne godine (2022.) jer godina brzo prođe, a razdoblje krize nosi fantastične prilike za one koji su se dobro pozicionirali pa iz krize izađu još jači…
Bilo bi pošteno uključit i 2022. u analizu pa evo što kaže semafor za Q32022 u odnosu na Q32021
Ukupni prihodi
-ATGR +11%
-MDKA +14%
Neto dobit
-ATGR -32%
-MDKA +33%
Neto marža
-ATGR 5,6%
-MDKA 2,6% (raste sa 2,4% na kraju 2021.)
Ukupne obveze
-ATGR +13%
-MDKA +34%
U 2022. MDKA je svemirski brod za ATGR, ali treba bit svjestan da se cijena ATGR od početka godine korigirala za 20% dok je kod MDKA nepromijenjena.
Da, u računicu treba uključit i ovaj nesretni extra porez prema kojem će očekivana efektivna porezna stopa za MDKA biti oko 28%…a sad vidim da ni ATGR neće nešto bolje proći (opet neugodno iznenađenje ☹) obzirom da joj je nekonsolidirana dobit u 2018. bila u banani pa će i oni platiti oko 26% extra poreza
Što reć, koju poruku poslati…
Ništa pametniji nisam, neugodno sam iznenađen slabim rastom prihoda kod ATGR (ništa više od stope inflacije), ali me, s druge strane, smiruje rast profitabilnosti. Također, bitno za buduća razdoblja, smatram da je najgore za ATGR prošlo i da će buduće smanjenje profitabilnosti biti amortizirano rastom prihoda. Svatko treba odlučit za sebe, obje dionice imaju i dobrih i loših strana. Osobno, u „teškim“ i neizvjesnim vremenima uvijek rađe biram likvidne, fundamentalno prihvatljive fondovske papire nego fundamentalno jeftinije i nelikvidne papire jer ako krene pomor fundamenti kratkoročno ne igraju nikakvu ulogu…ostaneš zaglavljen i to sa povećim minusom, dok kod fondovskih papira barem imaš priliku izaći (odluka je na tebi i imaš izbor)…
Sry na dugom postu, ali kraći nije mogao bit 😊…
Molim Ivanu da ne brani cijenu na mediki.
Priječi nam povoljniju kupnju.
MDKA.
– a tko na toj MDKA crta uzlazne grafove ? ja ili vi ???
– sada sam kupila jednu dionicu po istoj cijeni kao i vi.
– samo se ja trebam naraditi da mogu kupiti jednu dionicu, lako vama, s plavim kuvertama je puno lakše, što je je, postoji realna opasnost od korone.
– a za MDKA, glavno da imamo likvidnost, kupnja i prodaja su se našli tu na 30.000 kn, što je realno i trenutna vrijednost te dionice.
– ne vjerujem da će MDKA nešto jače rasti, zaboravite tu na veći rast ili uopće rast, za razliku od KODT ali mi je KODT na ovim cijenama skup (ono realno KODT je i na ovim cijenama jeftina i tu će cijena dionice rasti do cca 3.000 kn, ali i ta prognoza uvelike ovisi o porezu koji će uvesti ovaj moderni Robin Hood, te bih korigirala cijenu na nekih 2.500 kn, što je također jeftino ali i realno.)
Što se tiče kodt, to je pogreška. Ulagao sam u beton, a cijena je stalno rasla i nikako da kupim. I onda se desi ovaj propad s 2800 na 2060 i ja kliknem na brzi kredit u rba po 5 posto fiksno i kupim po 2060 koliko je banka maksimalno dala. Sada očekujem neke novčiće, ali cijena nije više 2060.
KODT.
– i kod mene je bila dosta slična situacija s tom KODT.
– pružila mi se prilika za jeftinu kupnju jedne nekretnine na sudu.
– priliku sam uspjela iskoristiti, ali je tada trebalo za mjesec dana prikupiti veću količinu novaca, i zbog te prilike je nastradala dionica KODT koje sam imala poprilično.
– koliko sam tu nekretninu povoljno platila (novogradnja) mogla sam ju odmah sutradan prodati i kupiti novi jednosobni stan za razliku u cijeni.
– to mi je bio financijski jedan od boljih poteza u životu, zaraditi stan za jedan dan.
– poslije sam po malo kupovala KODT, ali cijena je doslovno letjela gore, a ja ne kupujem skupu robu.
– te ovaj pad od 2.000 – 2.200 sam iskoristila za stvarno veliku kupnju KODT.
– keša sam imala malo, ali drugih dionica puno, te sam prodavala sve što sam mogla prodati osim MDKA i krcala se s tom KODT.
– samo morate znati kava je tada bila situacija na tržištu, većina pametnih investitora je bila 100% u kešu i pisali su o velikom daljnjem padu tržišta.
– a ja prezadovoljna što sam uspjela u svom naumu i 100% u dionicama.
– sada mi je jedino žao što tada nisam imala i više novca za kupnju KODT, ali sam ipak uspjela skupiti pristojnu količinu.
Ostavimo se deskriptivnih analiza i krenimo sa točnim brojkama…
Pa sukladno gore navedenoj definiciji malo sam pročačkao izvješća i ATGR i MDKA da vidim malo širu sliku i dulji trend poslovanja…
MDKA.
– gospon Parica.
– tu se ne radi koja je dionica bolja (ATGR ili MDKA).
– nikada nisam napisala da je ATGR loša dionica ili da je MDKA super prilika.
– pogledajmo trenutnu situaciju, nije dobro, rat, recesija, kriza….
– najpametniji investitori su u kešu, čekaju drastičan pad dionica.
– ako do tog pada dođe sigurna sam da će nastradati dionica ATGR, jer se bez njezinih proizvoda može živjeti.
– što mislite je li se može u toj situaciji živjeti i bez proizvoda MDKA ???
– tada će cijena MDKA sigurno pasti ali ne drastično, jer će pozitivno poslovanje i dalje ići, ići će i dobit.
– kod MDKA imate slobodnih dionica van TOP10 samo 1.402 dionica, a TOP10 ne prodaje.
– a u tih 1.402 dionice je i značajan broj mojih dionica, a ni ja ne prodajem.
– kad sam bila u MDKA oduševili su me oni mali kamiončići i kako ih pune lijekovima, ispred uprave imate veliki zid na kojem su svi proizvodi kojih su oni ekskluzivni zastupnici, firma stvarno o.k.
– kad dođem u bilo koju apoteku uvijek moram čekati, je li znate ili vidite li koliko ljudi plaćaju te račune (veličinu tih računa).
– može biti krize ali će uvijek biti novaca za lijekove i mašćurke koje prodaje MDKA.
– a u top10 MDKA su Pliva i Krka, pretpostavljam da su oni njihovi ekskluzivni prodavači.
– eto zbog tih razloga MDKA, jednog dana ću napisati zašto i KODT.
Informanka.
– ovaj tjedan je dobar s prinosom +0.5%, u ovoj godini +9.6%, možda i doguram do 10%.
– mali rast na MDKA i KODT i odmah moj portfelj +0.5%, nadam se da će doći vremena kada će taj rast biti i značajniji.
– ovaj tjedan sam stvarno puno trgovala ali potrošila i sve novce.
– tu je MDKA, koju uvijek po malo nadokupim.
– SPAN, nisam ga kupila po najvećim cijenama ali vidim da to ide i značajno jeftinije, moja greška, kriva procjena.
– HT, evo ga ponovno u mojem portfelju (0.2%), toliko da pratim tu dionicu.
– ADRS2, i ta dionica ponovno u mojem portfelju (0.2%).
– namjeravala sam kupiti KODT, ali jednostavno nije išla ta moja jeftina kupnja.
– još mi je bila želja kupiti ERNT (nemam tu dionicu) ali nestalo mi novaca.
– je li netko zna kada bi mogla ići isplata dionica TPNG, (odnosno otkup) ???