ZABA.
– to je čudna dionica, stalno ju imam u portfelju u većim količinama.
– ali u zadnje vrijeme 2 puta sve i prodam, prvi put švicarci, drugi put mislim zabrana isplate dividende.
– i već dosta dugo i pomalo ja to kupujem ali nikada dosta keša za veće transakcije.
– sada mi preostaje samo čekati odluku banke kolika će biti dividenda.
– evo koliki će vam biti prinos na zadnju cijenu dionice 62kn.
– div. 4kn – div. prinos 6.45%.
– div. 5kn – div. prinos 8.o6%.
– div. 6kn – div. prinos 9.68%.
– sada sami izaberite koji prinos vam najviše odgovara.
Na ZABI se još uvijek može zaraditi. Cijena bi prije record datea mogla biti 68+ kuna, ovisi koliku dividendu odobre. Nema više jeftinog ulaza, poput onih cijena ispod 60kn, po kojima se moglo ući još do početka prošlog mjeseca i to sam obilato iskoristio. A jednog lijepog dana, kad se sve ove svinjarije povuku pa kad ZABA oslobodi dobar dio rezervacija, to će opet rezultirati sočnom dobiti. Za HPB ne znam što bih mislio… rezultati su im fantastični, a cijena dionice ih ne prati. Ili je banka debelo podcijenjena ili tržište zna nešto što mi ne znamo, a potonje je uvijek vjerojatniji scenarij. Ipak, držat je u nekoj manjoj količini možda ne bi bilo na odmet. Moglo bi doći do “monster dividend” scenarija na HPBu.
Zanimljivo bi bilo da netko napravi usporedbu ADPL vs. ADRS(2) – kompanija i dionica; dionica vs. dionica. Argumenti za i protiv.
– dobre su dionice ADPL i ADRS.
– ali trenutno je puno bolja opcija ZABA.
– kupiti ZABU pa kad se digne cijena dionici ili ex. div. prodati dio i kupiti ADPL i ADRS.
– nadam se da vam ovo nije previše komplicirano, barem ću ja to tako nekako učiniti.
– možda je to dobro, a možda i nije, vrijeme će nam to pokazati.
– ako vrijeme pokaže da griješimo prodamo i problem riješen.
– probajte kao i ja, dobro se zabaviti i ponešto zaraditi na tim dionicama.
HPB, prije 6 godina bila je najlosija banka u Hrvatskoj koja jos danas postoji ostale mislim da ih nema vise, kao npr. Jadranska banka. HPB prije 6 godina kapitaliziranost bila jedva iznad minimalnog praga od 8%. Kroz ove godine cijena je rasla i padala kao ostale dionice, zbog razlicitih utjecaja, npr. i pad S&P500 u Dec19, od 15% je isto utjecalo na dionicu i ostali dogadjaji kroz zadnjih godina. Sada banka ima jako visoku kapiatliziranost i nema potrebe da pospremaju sav novac iz dobiti, nego mogu isplatiti dividendu. Tako mislim da u 2022 ide isplata dividende, i slijedom rast HPBa, kao i 3Q ce isto tako biti jako dobar, turisticka sezona ide vrlo dobro.
Na ZABI se još uvijek može zaraditi. Cijena bi prije record datea mogla biti 68+ kuna, ovisi koliku dividendu odobre.
– pročitajte gornju rečenicu i više puta ako treba jer je tu sve rečeno.
IKBA.
– to je jedna mala banka.
– PBZ i ZABA u problemima “švicarac” a IKBA nije imala taj problem.
– PBZ, delistiraju…
– IKBA, otkrila sam ju na cijeni 1.000 kn, i kupila veću količinu, i stalno po malo dokupljivala.
– trenutna cijena 1.830 kn (za mene je stvarno to skupo i više ju ne dokupljujem).
– na toj dionici imam stvarno dobru zaradu na porastu cijene i svake godine daju dobru dividendu, ali porastom cijene dionice pada dividendni prinos u %.
– i ta banka IKBA je imala zabranu isplate dividende, ali su oni na skupštini naglasili, dividende nema jer je država stavila zabranu, kada država skine tu zabranu ide vam div. 80 kn, a ti novci za vašu buduću dividendu sada idu u rezerve za dividende, sasvim hvale vrijedan potez uprave banke, na žalost kolika će biti div. na ZABI to ne znamo.
– evo vam i još jedna zanimljivost, kada usporedim fundamente ispadne mi IKBA puno bolja banka od ZABE, ako mi ne vjerujete možete i sami to provjeriti koliko je IKBA bolja.
– jedino u čemu je ZABA bolja to vam je likvidnost.
Prodat ću gotovo sigurno znatan dio ZABE prije ex. div. dejta jer ga dugo držim pa da zakonito izbjegnem porez na kapitalnu dobit, a i na dividendu, kojeg se inače gotovo nikad ne može izbjeći. Pitanje je samo po kojoj cijeni, heh. U što ću reinvestirati taj novac? U ADPL i ADRS neću. Reinvestirati ću ga u – ZABU!
MDKA.
– kod te dionice sam stvarno mislila kako će do kraja godine kupnja biti na 25.000 kn a prodaja na 26.000 kn ali bez prometa.
– kad ono netko pomete na 26.000 kn.
– evo sada svi oni koje sam navukla na ovu dionicu i oni koji računaju na veliku krizu koja će doći, tu je sada velika prilika, imate kupnju na 26.000 kn.
– svi vi koji ste u strahu od pada cijene to vam je fenomenalno dobra prilika za prodaju dionice.
OPTE.
– evo prilike i za sve vas koji ste željni sitne zarade, a u očima vidite veliki pad burze.
– tu je za vas stvorena dionica OPTE, sa više nego sigurnim prinosom.
– dionica na prodaji će svakako biti, evo i ja ću prodavati tu OPTE jer sam ostala bez keša.
– navalite, nalozi su postavljeni, i nemojte biti škrti.
– ponavljam, OPTE vam je sigurna prilika.
Prodat ću gotovo sigurno znatan dio ZABE prije ex. div. dejta jer ga dugo držim
ZABA, zanimljivost.
– ja volim te bankarske dionice jer u knjigama piše kako vam je bolje imati dionice banke nego novac na štednji u toj istoj banci.
– i tko su ZABA , PBZ i pokoja nelikvidna banka uvijek imali povlašteni status u mojem portfelju.
– ali dođu “švicarci” pa ja prodam svu ZABU, PBZ mi delistiraju.
– pa ja ponovno kupim ZABU, pa zabrana isplate div. i ja ponovno prodam ZABU.
– i u svom tom vrludanju otkrijem IKBA banku.
– dobra je i HPB, ali nekako ne volim ništa što je državno ili država ima svoje prste.
– kad dobijem dividendu ZABE i IKBA s tom lovom ću sigurno kupiti malo HPB.
– ima na tržištu prilika, ali tko bi nadavao novaca za sve prilike.
– pa se snalazim, uvijek gledam investirati u bolje prilike, a tu mi i vi s vašim pisanjem puno pomažete.
osim nasih tradicionalno lividnih evo jedna nelikvidna koja je po meni dobar pick CKML prosle godine u 3Q znatni rashodi sto u investicije na benzisku na Krku sto u povecanje udjela u ovisnim drustvima kumulativno ih je to kostalo vise od 40 mil kn u 3Q 2020 ove godine tog troska nema.Maloprodaja je u ovome kvartalu potegla 20 posto bolje nego prosle godine tako da i tu ocekujem znatno bolje rezultate.Vrazap su zatvorili a 8 prodavaonica u Zadru na top lokacijama stavili u prodaju inace ih je kostao skoro 15 mil kuna taj Vrazap.Dividenda 500 kn pa ajmo reci na ex divdend day 8300kn sto cini skoro 6pct kamate tj tuce inflaciju a da stvar bude bolja imaju jos preko 500 mil kuna zadrzane dobiti dug zanemarivo mali.