Prodat ću gotovo sigurno znatan dio ZABE prije ex. div. dejta jer ga dugo držim pa da zakonito izbjegnem porez na kapitalnu dobit, a i na dividendu, kojeg se inače gotovo nikad ne može izbjeći. Pitanje je samo po kojoj cijeni, heh. U što ću reinvestirati taj novac? U ADPL i ADRS neću. Reinvestirati ću ga u – ZABU!
Zar nije isto, prije ili poslije exdiv date???
– Sta mislite uloziti u PBZ koji se na otc prodaje po 600 kn.
I oni ce da pljusnu divku.
Ako ikada budu isli u istiskivanje, dionica vrijedi barem 900 kn sada.
OPTE.
– evo prilike i za sve vas koji ste željni sitne zarade, a u očima vidite veliki pad burze.
– tu je za vas stvorena dionica OPTE, sa više nego sigurnim prinosom.
– dionica na prodaji će svakako biti, evo i ja ću prodavati tu OPTE jer sam ostala bez keša.
– navalite, nalozi su postavljeni, i nemojte biti škrti.
– ponavljam, OPTE vam je sigurna prilika.
– Ako ti prodajes mora da je sigurna prilika.
Kad su oni divku isplatili? Nikad.
Cini mi se da si ti berzovni spekulant.
Visis na maloj berzi Zse, kao da je NYSE.
Dividenda 500 kn pa ajmo reci na ex divdend day 8300kn sto cini skoro 6pct kamate tj tuce inflaciju a da stvar bude bolja imaju jos preko 500 mil kuna zadrzane dobiti dug zanemarivo mali.
CKML.
Ispravak krivog navoda (odnosno drukanja).
– i ja imam te dionice CKML, dobra firma i dobra dionica, možda malo skupa.
– “ta dividenda 500kn i taj div. prinos cca 6%”.
– točno bi bilo kako je na tome inzistirala fondovska industrija jer firma ima relativno dosta zadržane dobiti.
– a sama uprava je tu bila stvarno realna s njihovim prijedlogom od 250kn (e sada vam pada taj div. prinos na 3%), jer je neto dobit po dionici 398,43 kn.
– isto tako sam negdje pročitala kako AUHR ima veliki div. prinos, ima ali treba naglasiti da je uprava naglasila kako je to dividenda za 2 god.
“Zar nije isto, prije ili poslije exdiv date???”
Nije. Poslije ex div datea se cijena korigira prema dolje i imate pravo na dividendu, na kojoj prije isplate SKDD ustegne i plati za Vaše ime porez na dividendu i prirez i to se ne može izbjeći. Ako ne ide preko SKDDa, kao recimo ADRS, onda se dobiva bruto dividenda pa se mora prijaviti na poreznu početkom naredne godine. A ako se dionica drži minimalno dvije godine, onda nema poreza na kapitalnu dobit, a cijena prije ex div datea naraste i dionica se može prodati za kapitalnu dobit. Uzme se dakle tu kapitalnu dobit u iznosu koji odgovara tom iznosu dividende na koju bi prodavatelj inače imao pravo i na koju će imati pravo onaj tko od njega tada kupi. Prodavatelj tada ima povoljniji porezni tretman jer ga Zakon o porezu na dohodak “nagrađuje” kao investitora koji je duže vrijeme(bar dvije godine) u dionici.
Naravno, gleda se cijena koja se može postići prije ex div datea, a i cijena na koju će se dionica nakon toga dana korigirati. Trebalo bi točno odgovarati tome iznosu, ali to često nije tako, ponajprije zbog neefikasnosti tržišta. Kod mene je to neka ‘navika’ da ne dam državi porez ako baš ne moram.
gospodjo Ivana tko je vecinski CKML ako moze malo i tko donosi odluke Uprava ili MF malo bolje pogledajte vlasnicku strukturu a ako vam nije jasno pojasniti cu kako ja to vidim dalje u buducnosti
Dividende su zapravo porezno neučinkovit način ulaganja, ali su dobre iz niza razloga… Kompanija mora fizički imati taj novac da ga isplati tako da ih je teško manipulirati, njihovo očekivanje/najava drže cijenu dionice stabilnom, stvaraju dohodak za ulagatelja i uprava zna da ga on očekuje pa se ‘miri’ sa činjenicom da neće moći taj novac trošiti na bilo što drugo(to može biti i prednost, ali i nedostatak – nekad zbog velikog dividend payout ratia fali gotovine za neka dobra ulaganja pa kompanija biva uskraćena za još jači rast u budućnosti).
Gledam cijenu Zabe posljednjih 5 do 10 godina, glavinja između 40 i 60 kn. Sada je na samom vrhu. S obzirom na sve brže promjene u novčanom poslovanju jesu li te perspektive baš tako sigurne i sjajne? Dividena je dobra kada je ima. Cijena je ionako porasla u očekivanju iste nakon posta. Je li baš Best buy?
“Zar nije isto, prije ili poslije exdiv date???”
Nije. Poslije ex div datea se cijena korigira prema dolje i imate pravo na dividendu, na kojoj prije isplate SKDD ustegne i plati za Vaše ime porez na dividendu i prirez i to se ne može izbjeći. Ako ne ide preko SKDDa, kao recimo ADRS, onda se dobiva bruto dividenda pa se mora prijaviti na poreznu početkom naredne godine. A ako se dionica drži minimalno dvije godine, onda nema poreza na kapitalnu dobit, a cijena prije ex div datea naraste i dionica se može prodati za kapitalnu dobit. Uzme se dakle tu kapitalnu dobit u iznosu koji odgovara tom iznosu dividende na koju bi prodavatelj inače imao pravo i na koju će imati pravo onaj tko od njega tada kupi. Prodavatelj tada ima povoljniji porezni tretman jer ga Zakon o porezu na dohodak “nagrađuje” kao investitora koji je duže vrijeme(bar dvije godine) u dionici.
Naravno, gleda se cijena koja se može postići prije ex div datea, a i cijena na koju će se dionica nakon toga dana korigirati. Trebalo bi točno odgovarati tome iznosu, ali to često nije tako, ponajprije zbog neefikasnosti tržišta. Kod mene je to neka ‘navika’ da ne dam državi porez ako baš ne moram.
– Ok.Hvala.
Zbog poreza i prireza koji ne placas na kapitalnu dobit ako dionice drzis duze od 2 godine.
A na dividendu placas.
Jasno mi je.
– Sta mislis o kupnji PBZ na OTC po 600 kn?
Oni su htjeli da isplate dividendu 76 kn 2020.
Kesa imaju 12 milijardi.
Oni mogu preko 100 kn da isplate bez problema.
Gledam cijenu Zabe posljednjih 5 do 10 godina, glavinja između 40 i 60 kn. Sada je na samom vrhu. S obzirom na sve brže promjene u novčanom poslovanju jesu li te perspektive baš tako sigurne i sjajne? Dividena je dobra kada je ima. Cijena je ionako porasla u očekivanju iste nakon posta. Je li baš Best buy?
ZABA za posljednjih 10 godina je fenomenalna investicija, pogotovo s reinvestiranjem dividendi. ZABA za posljednjih 25 godina je God like investicija od 3000% povrata na uloženo, i to bez reinvestiranja dividendi. Takvi povrati su danas, naravno, nemogući, ali dâ se itekako na tome zaraditi, pogotovo tko je uporan i stalno stvara pritisak na cijenu. Cijena kao takva nam govori ponešto, ali ne sve. Često cijene dionica pa i nekretnina padaju bez ikakvog smislenog razloga, a isto tako znaju i rasti bezrazložno.
Promatrajući gdje bi nešto moglo biti kroz 5 do 10 godina, ERNT mi se čini kao istinski best buy. Ima i drugih banaka pored ZABE, ali ERNT nema neku konkurenciju, bar što se 5Ga u Hrvatskoj i (široj) regiji tiče. Marže su im goleme, što je i logično jer za to što oni rade treba vrhunska pamet i znanje, a toga je jako malo pa je prema tome i dosta unosno.
PBZ
Iskreno, nemam pojma. Nikad nisam ništa kupovao OTC. PBZ je odlično kapitalizirana banka, doduše bez povijesti velikih dividendi. Znam da im je namjera bila isplatiti koliko ste naveli. Čini mi se ko puno zujanja, a malo meda, zamarati se s PBZom kad ima i boljih prilika u bankovnim dionicama pored ZABE. HPB recimo… (Nemam HPB, ali razmatram uzeti malo, kao i KODT redovnu.)
dobit od dividende se ne prijavljuje u godišnjoj prijavi poreza već ju sama firma nakon isplate umanjene za taj porez prijavljuje na JOPPD obrascu dan nakon isplate.
što se tiče Adrisa to bi vrijedilo i za njega da ne isplaćuje dividendu iz dobiti iz godina koje ne obuhvaća zakon tj. prije 2012.g. zato nemojte nasjesti na prethodne neistine pa prijaviti dobit od njegove dividende i platiti porez .