Vozači, znate li za njemačko pravilo “od O do O”?

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2024. u 09:38
foot: pixabay

Tüv Thüringen stoga preporučuje da pripazite na dugoročni vremenski trend i da se ne pridržavate strogo određenih datuma promjene ili temperaturnih oznaka.

Uskrs je pred vratima, a s njim za mnoge vozače i prelazak sa zimskih na ljetne gume. Barem tako kaže poznato njemačko pravilo “od O do O”.

Pravilo “O do O” označava “Uskrs do listopada” odnosno “Ostern bis Oktober” i daje vozačima grubu naznaku kada je vrijeme za promjenu guma, piše Fenix magazin.

Ipak, mnogi ljudi također poznaju i pravilo sedam stupnjeva. Ali postoje dobri razlozi da dobro poznato pravilo ne shvaćamo previše doslovno.

Kada treba mijenjati gume?

Prometni klub Auto Club Europa e.V. (ACE) savjetuje da se pravilo “O-O” ne shvaća previše ozbiljno. Jer za razliku od listopada, Uskrs svake godine pada na drugi datum – ove godine, primjerice, puno ranije nego sljedeće. A zahlađenja se očekuju do travnja.

Klub stoga preporučuje prelazak na ljetne gume tek kada su temperature stabilne u plusu. To će biti najkasnije u svibnju. Ipak, ne biste trebali predugo čekati na zamjenu guma. Iako nije potrebno imati ljetne gume, zimske se brže troše na visokim temperaturama.

Zimske gume također osiguravaju manju sigurnost u prometu u toplijim mjesecima, ako temperatura poraste, učinak kočenja zimskih guma se smanjuje. Osim toga, upravljanje postaje manje precizno, a prianjanje na cestu lošije.

Ipak, na promjenu guma treba se pripremiti već sada, preporučuje ACE. Trebali biste provjeriti ima li oštećenja na rabljenim ljetnim gumama. Gume starije od šest godina treba provjeriti od kod stručnjaka. Ako su trebate nove gume, treba ih kupiti ranije, posebno ako postoje posebni zahtjevi, kao što su gume s velikom nosivošću koje su posebno prikladne za električne automobile.

Pravilo sedam stupnjeva

Tüv Thüringen također ističe kako je “O do O” pravilo samo okvirna smjernica – isto vrijedi i za pravilo sedam stupnjeva, prema kojem biste trebali prijeći na ljetne gume kada je temperatura iznad sedam stupnjeva.

I tada se mogu pojaviti nepredviđeni vremenski uvjeti zbog kojih je potrebna promjena gume. Klimatske promjene uzrokuju i česte promjene između toplijih i hladnijih razdoblja kao i duža razdoblja ekstremnih vremenskih prilika.

Tüv Thüringen stoga preporučuje da pripazite na dugoročni vremenski trend i da se ne pridržavate strogo određenih datuma promjene ili temperaturnih oznaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close