Kraj jedne ere. Volvo je proizveo posljednje dizelsko vozilo

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2024. u 13:32
FOTO: Pixabay

Povijest Volva s dizelskim motorima uključuje partnerstva s Volkswagenom i bivšom PSA grupacijom

Volvo automobili (Volvo Cars) je završio s dizelom, što označava kraj 45-godišnje proizvodnje dizelskih modela pod okriljem te kompanije, piše Automotive News Europe. Posljednji automobil s dizelskim motorom proizveden je u utorak u tvornici u Torslandi u Švedskoj, a to je bio SUV XC90. U periodu između 2012. i 2016. godine dizelaši su činili polovicu prodaje švedske marke (u kineskom vlasništvu).

Više od 9 milijuna Volva s dizelskim motorima proizvedeno je od 1991. godine, koliko se prate statistike, prenosi Revija HAK.

Sljedeća postaja posljednjeg modela XC90 s dvolitrenim dizelskim motorom je World of Volvo u Göteborgu gdje će biti izložen. To je bio tek drugi dizelski motor koji je razvio Volvo. Prvi, koji je debitirao 2001. godine, bio je petcilindrični agregat.

Povijest Volva s dizelom uključuje partnerstva s Volkswagenom i bivšim PSA/Peugeot-Citroenom (sada dio Stellantisa). Prvi dizelski automobil u modelu 244 GL D6 koji je debitirao 1979. godine, pokretao je šestcilindrični agregat iz Volkswagena. Kada je Volvo lansirao svoju liniju Drive-E liniju 2008. godine, imao je 1,6-litreni dizelski motor koji je bio važan dio suradnje s PSA grupacijom. Volvo je tvrdio da automobili s tim dizelskim motorom mogu prijeći 1300 km s punim spremnikom i da imaju dovoljno niske razine emisija da se klasificiraju kao “zeleni motori” u Švedskoj. Sada je s tim gotovo.

Komentirajte prvi

New Report

Close