Slovenci izračunali koliko je stvarno zaraženih, nisu ranije željeli to objaviti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2020. u 14:12
Foto: Reuters

Slovenija sada kontrolira epidemiju, koja iz aktivne faze prelazi u “stacionarnu” fazu, koja je manje opasna.

U Sloveniji je potvrđeno 35 novih slučajeva infekcije koronavirusom, a umrlo je još pet oboljelih, objavili su u petak slovenska vlada i nacionalni Institut za javno zdravlje ocijenivši da se epidemija smiruje i da broj novozaraženih i hospitaliziranih pada.

Tijekom prethodnog dana testirane su 1193 osobe, a do sada je ukupno napravljeno 39.330 testova. Ukupno su s jučerašnjim danom u Sloveniji 1304 osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo Covida-19.

Trenutno je hospitalizirano 95 pacijenata, od čega njih 28 na intenzivnim odjelima, a njihov broj se zadnjih dana smanjuje, kazao je na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade Jelko Kacin, dodavši da su trendovi pozitivni i daje epidemija stavljena pod kontrolu.

Iz bolnica je do sada otpušteno 190 pacijenata, od čega njih 8 tijekom jučerašnjeg dana, ali je na žalost u četvrtak preminulo još 5 zaraženih, pa je ukupan broj umrlih koji su bili inficirani povećan na 66.

Epidemija iz aktivne faze prelazi u “stacionarnu”

Slovenija sada kontrolira epidemiju, koja iz aktivne faze prelazi u “stacionarnu” fazu, koja je manje opasna, pa će se uz pridržavanje određenih restriktivnih mjera početi otvarati gospodarstvo, ali i zdravstvene usluge koje su do sada bile koncentrirane na Covid-19, kazala je na konferenciji za novinare infektologinja Bojana Beović, šefica posebne zdravstvene skupine pri slovenskoj vladi koja se bavi epidemijom.

Kako je upozorila, sada se u Sloveniji može reći da je epidemija stavljena pod nadzor i razmišljati o daljnjim koracima, ali nije riječ o izlaznoj strategiji nego strategiji prijelaza na stanje u kojoj će epidemija “tinjati” u manjim sredinama, pa će duže vremena potrajati razdoblje u kojemu će trebati “gasiti” neka manja izbijanja epidemije, na primjer u domovima za starije, gdje je sada koncentriran najveći dio novooboljelih i mrtvih.

Upozorila je pri tome da Covid-19 neće, poput SARS-a u Kini prije petnaestak godina, potpuno nestati, pa zato i ubuduće trebaju velike mjere opreza.

I nakon otvaranja sve većih dijelova gospodarstva i dalje će trebati održavati fizičku udaljenost i druge mjere, kako bi se izbjeglo širenje virusa, a posebno velik zalogaj bit će rad zdravstva u novim uvjetima, što će zahtijevati reorganizaciju s obzirom na ograničene kapacitete smještaja i potrebnog medicinskog osoblja, onda kad se ono sasvim otvori za zdravstvene preglede, operacije i korisnike koji nisu oboljeli od Covida-19, upozorila je.

Po matematičkim modelima zaraženo 10.000, 350 aktivnih nositelja

Iznijela je i podatke koje je u zadnje vrijeme iznijelo više slovenskih informatičkih i matematičkih ustanova i stručnjaka koji su, služeći se modelima koje su tijekom epidemije koristile i neke druge zemlje, pokušali doći do procjena o stvarnom broju zaraženih i aktivnih nositelja koronavirusa u Sloveniji.

Kako je ustvrdila, ti modeli uzevši zajedno procjenjuju da se je u Sloveniji do sada koronavirusom zarazilo oko 10.000 ljudi, ali da je trenutno samo oko 350 aktivnih nositelja virusa koji mogu prenositi zarazu, jer su ostali Covid-19 preboljeli bez izrazitih simptoma ili su imali blage simptome.

Podatak o procjenama spomenutih modela poznat je već nekoliko dana, ali ga nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) nije objavljivao ne zato što bi bio tajne naravi nego zato da ga ljudi ne bi pogrešno shvatili kao znak da opasnosti više nema i da se mogu u epidemiji ponašati relaksiranije, što bi bilo opasno, pojasnila je.

Potvrdila je kako će idući tjedan započeti testiranje 1000 do 1500 ispitanika u slovenskoj populaciji, kako bi se preciznije utvrdilo stanje prokuženosti u Sloveniji, pri čemu će se uzeti brisovi iz ždrijela i uzoraka krvi. Cilj je da se tako dođe do boljih podataka koji bi poslužili vladi u odlučivanju o daljnjem ublažavanju mjera koje su do sada od početka epidemije bile uvedene, pojasnila je Beović.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dakle, smrtnost 0.66%, ako i tolika. Vjerojatno je i 20-30 tisuca onih koji su zarazeni u proteklih par mjeseci, mnogi nisu ni znali da su imali taj virus. I to je sasvim OK. Osim za medije koji vise ne mogu vrsiti infoteror, sad gube pouzdanu temu za clickbaitanje.

New Report

Close