Ograničenje okupljanja zbog Covida odgađa i isplatu dividendi

Autor: Bernard Ivezić , 17. travanj 2020. u 13:01
Foto: HRVATSKI TELEKOM

Glavna skupština HT-a održat će se u roku propisanom Zakonom o trgovačkim društvima, najkasnije do 31. kolovoza, kažu.

Dok gospodarstvo zabrinuto iščekuje što će biti s turističkom sezonom koja obilno puni državnu kasicu, investitori su s mnogo nepoznanica već uletjeli u sezonu Glavnih skupština nakon kojih se kroz dividende puni njihove.

U uvjetima u kojima su zbog pandemije koronavirusa okupljanja ograničena na dvije do pet osoba, nema uvjeta za održavanje godišnjih okupljanja dioničara. Na njima bi, naime, trebali moći prisustvovati svi suvlasnici dioničkih društava koji to žele. Bez Glavnih skupština, pak, nema ni isplate dividendi.

Ta je situacija primorala i Hrvatski telekom, vlasnika najlikvidnije dionice na Zagrebačkoj burzi, da odgodi Glavnu skupštinu. HT ju je bio najavio za 29. travnja. No, potom ju je odgodio uz napomenu da će se “sazvati čim to bude moguće, poštujući mjere Stožera civilne zaštite i Zakon o trgovačkim društvima”.

Dioničkim društvima se ne treba žuriti. Po zakonu Glavne skupštine moraju održati do 31. kolovoza tekuće godine. No, za neke od tvrtki koje izdaju najatraktivnije dionice na burzi to je prisilna promjena dosadašnje prakse. U slučaju HT-a, to točno znači ono što se nagađalo u branši, da će dividende ove godine isplatiti kasnije nego prijašnjih godina.

“Glavna skupština HT-a održat će se u roku propisanom Zakonom o trgovačkim društvima, najkasnije do 31. kolovoza. O upotrebi dobiti odlučuje Skupština te se bez prethodne odluke Skupštine dividenda ne može isplatiti. Drugim riječima, dividenda će biti isplaćena nakon što Glavna skupština potvrdi Odluku o isplati dividende”, potvrdili su Poslovnom dnevniku iz HT-a.

Sa sličnim dvojbama nose se u Optimi telekom, koja je svoju skupštinu najavila za 29. travnja. Iz Optime su poručili da budno prate mjere Stožera civilne zaštite te da razmatraju i otkazivanje skupštine na taj datum.

“Privremene mjere Stožera donesene su za razdoblje od 30 dana te ćemo postupiti u skladu s novom odlukom Stožera koja se očekuje 19. travnja”, pojašnjavaju u Optimi. Jedina koja zasad ne planira promjene je Podravka.

“U ovom trenutku prijave za Glavnu skupštinu Podravke. koja će se održati 30. travnja 2020. teku uobičajenom dinamikom”, kažu u Podravki. Podravka naglašava da prate preporuke Stožera civilne zaštite.

“Tijekom postupka pripreme pravodobno planiramo svim prijavljenim učesnicima Glavne skupštine Podravke d.d. uputiti informaciju i uputu o svim mjerama zaštite za vrijeme održavanja Glavne skupštine Podravke d.d.”, pojašnjavaju u prehrambenom divu.Većina trgovačkih društava zasad nije ni stigla najaviti glavne skupštine.

Među njima su Ina, Adris, Ericsson Nikola Tesla i drugi. Neki su si pak već sada uzeli mnogo više vremena. Tako je AD Plastik svoju skupštinu najavio za 16. srpnja, a Atlantic grupa za 18. lipnja.

Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze naglašava pak da bi tvrtke u današnje vrijeme i zbog situacije s pandemijom mogle razmisliti i o tome da glavne skupštine održe u virtualnom prostoru. Takva je praksa raširena u Europskoj uniji, a još više u SAD-u.

Među kompanijama koje prakticiraju online Glavne skupštine su Amazon, Starbucks, Microsoft, American Airlines, Best Buy, Bank of Nova Scotia, a uskoro se očekuju i online Glavne skupštine Moody’sa, Citigroupa, Bank of America, Boeinga i Honeywella. Takva je mogućnost standard i u Velikoj Britaniji, iako su je dosad manje preferirali dioničari nego same kompanije, jer se u virtualnom svijetu lakše menadžira dioničarski aktivizam.

Njemačka je usred korona krize donijela poseban zakon koji tvrtkama omogućuje da glavne skupštine obavljaju online. Ivana Gažić kaže da Zakon o trgovačkim društvima u Hrvatskoj daje prostora da se statutom tvrtke omogući dioničarima da “elektroničkom komunikacijom ostvaruju sva ili samo neka prava u cijelosti ili djelomično te da smiju svoje glasove dati pisanim putem ili elektroničkom komunikacijom”.

“Statut kompanije, dakle, mora ponajprije otvarati prostora takvom održavanju sjednice glavne skupštine da bi je bilo moguće održati putem elektroničke komunikacije”, kaže Gažić.

Dodaje da zakonski okvir omogućuje kompanijama različita postupanja i ponajprije je odgovornost kompanije da učini sve unutar regulative kako bi se postigla najveća moguća transparentnost i proveli svi potrebni procesi. Niti jedna kompanija s kojom smo razgovarali zasad nije spremna za održavanje glavnih skupština online.

U AD Plastiku navode da će o tome razmišljati u budućnosti. Adris, Optima i Podravka o takvoj opciji, barem zasad, nemaju komentara. No, zato su HT, Ina i Atlantic grupa napomenule da su virtualne Glavne skupštine nešto o čemu razmišljaju. U HT-u naglašavaju da u razgovoru o virtualnim skupštinama treba uzeti u obzir da je Njemačka za takvu mogućnost donijela poseban zakon.

“Odredba Zakona o trgovačkim društvima koja na snagu stupa 1.siječnja 2021. predviđa mogućnost da se Statutom može ovlastiti upravu, odnosno upravni odbor da omogući dioničarima da elektroničkom komunikacijom ostvaruju sva ili samo neka prava, u cijelosti ili djelomično, kada niti osobno niti putem punomoćnika ne sudjeluju na glavnoj Skupštini u mjestu gdje se održava. No, budući da izmjene Statuta usvaja glavna skupština, niti ovakva mogućnost neće moći biti implementirana bez prethodne odluke skupštine”, pojašnjavaju u HT-u aktualnu situaciju.

U Ini kažu da “imajući u obziru problematiku održavanja skupova u vrijeme mjera suzbijanja širenja koronavirusa, razmatraju se i sve tehničke online mogućnosti održavanja glavne skupštine, koje će također biti usklađene s odgovarajućim zakonskim propisima”.

Gabrijela Kasapović, direktorica korporativnih komunikacija Atlantic grupe kaže da su elektronički oblici glasovanja na skupštinama dosta rašireni u Hrvatskoj i kontinentalnoj Europi: “Mi razmatramo uvođenje takve mogućnosti, no trenutno je nemoguće donijeti konačnu odluku, budući da provideri koji djeluju u Hrvatskoj tek razvijaju platforme za virtualnu Skupštinu koje bi omogućile njeno adekvatno održavanje. No pokrenuli smo aktivnosti u tom smjeru”.

New Report

Close