Tržište zbrinjavanja plastike u znaku monopola unatoč nastojanju Grada Zagreba da privuče više ponuditelja

Autor: Suzana Varošanec , 18. siječanj 2023. u 10:21
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

“Upravo je potpisana odluka o odabiru za neobvezujući okvirni sporazum na dvije godine, vrijedan 7,49 milijuna eura za zbrinjavanje 40.000 tona plastike, po cijeni od 187,14 eura po toni, sa zajednicom ponuditelja CE-ZA-R, Eko-flor Plus i Reoma Grupa. Radi se o 15,6% većem iznosu u odnosu na prethodni okvirni sporazum, na što Grad Zagreb nije mogao utjecati budući da je došla samo jedna ponuda”, kaže glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj dodajući da ta činjenica neće utjecati na cijenu ove komunalne usluge za građane koja ostaje nepromijenjena.
 

Nova zagrebačka vlast u traženju rješenja za zbrinjavanje preostalog segmenta otpada – to je plastika koja nakon uvođenja novog modela prikupljanja otpada bilježi 50%-tno povećanje što se tiče odvajanja plastike, suočava se s tržišnim okolnostima svojevrsnog monopola. Naime, nakon isteka prethodnog okvirnog sporazuma za preuzimanje i daljnju obradu plastične ambalaže Grad Zagreb je za naručitelja ZG Holding krajem prošle godine raspisao otvoreni postupak javne nabave s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma za naredno dvogodišnje za preuzimanje i daljnju obradu plastičnog otpada, i to izgleda u uvjerenju da će imati priliku birati između ponuda više zainteresiranih gospodarskih subjekata.

Posrijedi je procijenjena vrijednost nabave koja je iznosila 48,8 milijuna kuna, dok je postupak nabave javno objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH 21. studenog, s rokom za dostavu ponuda 16. prosinca. Međutim, tijekom roka za dostavu ponuda pristigla je tek jedna ponuda zajednice ponuditelja u kojoj su tvrtke CE-ZA-R, Eko-flor Plus i Reoma Grupa, koja u potpunosti odgovara kriterijima propisanim dokumentacijom te je ista valjana, i po kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude je – odabrana.

U Elektroničkom oglasniku javne nabave tako je 17. siječnja javno objavljena Odluka o odabiru zajedno sa zapisnikom o pregledu i ocjeni ponuda, pa po isteku roka za žalbu koji iznosi 10 dana sklopit će se okvirni sporazum s odabranim gospodarskim subjektom na razdoblje od dvije godine, a nakon toga i pojedinačni ugovori.

Pokazuje se među ostalim da je to jedina dostupna opcija trenutno za Grad Zagreb koji inače radi na sustavnom rješavanju pitanja gospodarenja otpadom, pa je čini se i kod navedene odluke odlučujući moment stanje na tržištu, odnosno svojevrsni monopol, čak i i unatoč nastojanjima Grada da se u uvjetima natječaja stvore pretpostavke za ponude više ponuditelja.

Naime, u svom komentaru na naš upit glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj navodi kako je od preuzimanja upravljanja Gradom Zagrebom, ova gradska uprava postavila korištenje gradskih resursa u odnosu na privatne resurse kao svoj prioritet. To je posebno važno u području zbrinjavanja otpada, jer kako ističe “desetljećima je gospodarenje otpadom bilo u rukama privatnika koji su na njemu zarađivali velika sredstva na račun građana Zagreba”.

“Od kad smo preuzeli upravljanje Zagrebom, našli smo rješenja za zbrinjavanje vlastitim sredstvima glomaznog otpada, papira, drva, većine biootpada i jednim dijelom građevinskog otpada, čime ostvarujemo uštedu od oko 8 milijuna eura godišnje. Preostaje nam još plastika. Grad Zagreb radi na sustavnom rješenju i ovog problema. Razmatramo sve opcije, i u konačnici ćemo odabrati ono što je financijski i ekološki najprihvatljivije. Do tada ćemo još neko vrijeme u ovom segmentu plastike morati koristiti usluge tržišta”, navodi glasnogovornica.

Kako pojašnjava na raspisani navedeni otvoreni postupak javne nabave za zbrinjavanje plastike, a na koji se kaže mogao javiti svatko tko ima dozvolu za zbrinjavanje ove frakcije otpada, javio se tek jedan konzorcij, odnosno unatoč “činjenici da smo omogućili preuzimanje otpada na jednoj lokaciji umjesto dosadašnje dvije lokacije, kako bismo otvorili mogućnost većem broju ponuditelja, nažalost javila se samo jedna zajednica ponuditelja”.

“Slijedom toga upravo je potpisana odluka o odabiru za neobvezujući okvirni sporazum na dvije godine, vrijedan 7,49 milijuna eura za zbrinjavanje 40.000 tona plastike, po cijeni od 187,14 eura po toni, sa zajednicom ponuditelja CE-ZA-R, Eko-flor Plus i Reoma Grupa. Radi se o 15,6% većem iznosu u odnosu na prethodni okvirni sporazum, na što Grad Zagreb nije mogao utjecati budući da je došla samo jedna ponuda”, kaže glasnogovornica dodajući da ta činjenica neće utjecati na cijenu ove komunalne usluge za građane koja ostaje nepromijenjena.

U razmatranju budućega rješenja za plastiku, navodi, Grad Zagreb vjeruje i u snažnije uključivanje nacionalnih institucija, poput Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jer su nacionalni ciljevi oko zbrinjavanja otpada jednako u interesu i gradova i države te poručuje: “Vjerujemo da ćemo u dogovoru s državom naći optimalno rješenje za ovo pitanje!”

Komentirajte prvi

New Report

Close