Tomašević: ‘Plastiku će od ponedjeljka Čistoća odvoziti jednom tjedno’

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2022. u 13:44
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Novi sustav će pomoći da se optimiziraju rute kamiona

Na današnjoj redovnoj konferenciji za medije koja se održala u prostorijama Zicera na Zagrebačkom velesajmu zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je projekt ‘ Digitalizacija sustava sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu’ i nadzemnih bokseva.

“Spremnike smo povezali i radimo njihovo geolociranje. Djelatnici imaju aplikaciju i sukladno zahtjevima korisnika izlaze na teren, sve informacije ulaze u sustav. Na terenu se neki spremnici ne nalaze na odgovarajućim lokacijama i kada to utvrdimo, onda ga stavljamo na neku drugu lokaciju. Sve se geolocira putem aplikacije”, objasnio je Bojan Ribić iz Čistoće. Izazovna je buduća organizacija prikupljanja u centru, dodaju, odnosno četvrtima Gornji i Donji grad, javlja Večernji.

Kada utvrdimo lokacije, krenut ćemo u realizaciju podzemnih spremnika, U budućnosti je plan da imamo sve informacije o svim spremnicima i svim lokacijama kako bismo mogli implementirati smart rješenja – zaključuje Ribić.

Gradonačelnik je potom predstavio projekt boksiranja.

“Nismo znali koliko je spremnika ni gdje su i sada smo mapirali stotine tisuća spremnika, a projekt mikrolociranja se nastavlja. ovo će pomoći da se optimiziraju rute kamiona”, rekao je Tomašević.

Za boksiranje se prijavilo oko 4.000 suvlasnika, dodao je.  “U boks bi išli spremnici od 1100 litara, imaju dva odjeljka, ideja je da imaju masterkey, čistoća će moći sve spremnike otključati, u odjeljke četiri kante od 240 litara, dizajnirani su tako da j moguće stavljati s vrha bez da se izvlači van”, najavio je Tomašević.

Kod dizajna se pazilo da bude nenametljiv, a da spremnici budu otporni, no i da se spriječi širenje mirisa. Ideja je da ovakvih bokseva bude što manje, odnosno da više suvlasnika skupa koristi bokseve. Visina bokseva je 1,95 metara., a veličina ovisi o tome ide li u njega dva, tri ili četiri spremnika. Najavio je i novih 5.000 spremnika za plastičnu ambalažu, a odvoz od ponedjeljka kreće jednom tjedno.

“Nastojimo da cijena bude što niža”, poručio je Ribić.

Sljedeći upgrade procesa digitalizacije bit će povezivanje broja vrećica koje korisnici uzimaju sa sustavom.  “Radna skupina za otpad sastaje se svaki tjedan. Kada smo postavili rok od 1. srpnja znali smo da je ambiciozan, no jaku se puno napravila, u tijeku je javna nabava za vrećice. Ovo je tranzicija koja će trajati, no moramo početi i to što prije – rekao je Tomašević. Cijene za vrećice i dalje ostaju iste”, rekao je.

“Na pojedinim lokacijama imamo probleme s odvozom otpada. Rat u Ukrajini usporio je nabavu dijelova za kamione Čistoće, usporili su nas i dugovanja koja smo pronašli, molimo korisnike za strpljenje, no ovaj sustav će individualizirati trošak. Sustav vrećice je maksimalna individualizacija troška. vrećice su kao i boks nužno zlo”, poručio je voditelj Čistoće Davor Vić.  Vić.

“Radnici koji prazne spremnike su kičma djelatnosti i točno je da tu ima problema”, dodao je.  Imamo 200 kamiona koji odvoze i u tijeku je javna nabava za nove kamione, no to će trajati- rekao je Vić. z vrećice nema marže jer će cijena svuda biti ista”, naglasio je.

Cijena podzemnih spremnika se još utvrđuje. Grad će ih financirati i neće biti doslovce ispred kuće svakome, morat će biti udaljeni od ulaza, boksevi će biti bliže. Sve je to u procesu i trajat će.

Komentirajte prvi

New Report

Close