Pliva, Belupo i JGL glavni su pokretači branše

Autor: Marija Crnjak , 26. kolovoz 2015. u 10:11
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Farmaceutske kompanije u Hrvatskoj doprinosi s ukupno 3,7 milijardi kuna u BDP-u i ostvaruje više od 60 posto ukupnih prihoda izvoznika.

Iako je Vlada prošle godine domaću farmaceutsku industriju proglasila strateškom jer, kako i brojke pokazuju, radi se o najjačim izvoznicima, investitorima, poslodavcima, pokretačima gospodarskog razvoja u Hrvatskoj, kompanije i dalje ističu da Vlada još tek treba opravdati ono što je stavila na papir. Kompanije prije svega muči netransparentna politika lijekova i rezanje cijena, te još uvijek predugi rokovi plaćanja, iako broj investicija pokazuje da su se uvjeti za investitore u ovom sektoru ipak poboljšali. Inače, farmaceutska industrija u Hrvatskoj doprinosi s ukupno 3,7 milijardi kuna u BDP-u i ostvaruje više od 60 posto udjela izvoza u ukupnim prihodima. Za razliku od brojnih drugih sektora koji su u gospodarskoj krizi usporili ulaganja u nove tehnologije te istraživanje i razvoj, zahvaljujući samoj prirodi industrije ovaj sektor te je segmente poslovanja ipak dodatno ojačao. Tvrtke okupljene u Udruženju proizvođača lijekova, koje djeluje pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, zapošljavaju oko 5000 radnika i imaju ukupne prihode od preko pet milijardi kuna, te sudjeluju s više od 60 posto u izvozu. Tijekom 2014. industrija je ostvarila ukupne investicije u iznosu od 2 milijarde, u ovoj se godini ulaganja nastavljaju. Na vrhu ljestvice i po izvozu i po prihodima i dalje je Pliva, koja – otkad je u vlasništvu Teve bilježi stalan rast prihoda, izvoza te investicija, te je zahvaljujući vlastitim snagama i domaćoj pameti postala jedan od najvažnijih globalnih centara Teve u više segmenata korporativnog poslovanja, od financija i IT-a do ljudskih potencijala.

Američki san

Pliva je ujedno drugi najveći izvoznik u Hrvatskoj te osma kompanija po visini prihoda, jedan od najjačih izvoznika na zahtjevno američko tržište. S 2,8 milijarde kuna vrijednim izvozom, Pliva je prošle godine povećala izvoz za 30 posto. Kako je nedavno istaknuo novi predsjednik uprave Mihael Furjan, Plivin lanjski izvoz samo u SAD iznosio je 1,2 milijardi kuna, a u prvoj polovici ove godine već su prešli milijardu. Dok je prije šest godina proizvodnja tableta bila manja od dvije milijarde godišnje, ovu godinu će završiti s šest i pol milijardi tableta. Ove godine u istraživanje i razvoj Pliva će uložiti više nego u vrijeme kad je bila samostalna. Ukupna Plivina ulaganja u zadnje tri godine kreću se oko 300 milijuna dolara, a krajem godine otvara se novi pogon u Savskom Marofu.  Belupo je pak ovih dana obilježio početak radova na dvije nove tvornice krutih te polukrutih i tekućih oblika lijekova, na površini od 80.000 četvornih metara. Radi o greenfield ulaganju vrijednom 390 milijuna kuna, koje bi trebalo biti završeno početkom 2017. godine. Belupo je u prvom polugodištu ove godine ostvario 377,8 milijuna kuna prihoda, što je za oko jedan posto više u odnosu na isto razdoblje lani, kad je koprivnička tvrtka uprihodovala 636 milijuna kuna, uz dobit u iznosu od 61 milijuna kuna.

Nove tvornice

Riječki Jadran Galenski Laboratorij, s 634,4 milijuna kuna lanjskog prihoda tek nešto slabiji od Belupa, ove godine uspio je ostvariti jednu od najvećih domaćih investicija izgradnjom pogona Pharma Valley. Projekt vrijedan 361 milijun kuna najveća je investicija u 24 godišnjoj povijesti JGL-a i jedna od većih ovogodišnjih investicija u Hrvatskoj, a većim dijelom financiran je kreditnim sredstvima HBOR-a. Predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani ljetos je prilikom otvaranja tvornice istaknuo kako žele biti vodeći u području razvoja i proizvodnje lijekova za osjetila, kapi za nos i kapi za oči, odnosno u korištenju morske vode za zdravlje. Za to je bila nužna vrhunska tehnološka opremljenost koja je osigurana investicijom. Inače, JGL do kraja godine planira završiti projekt pokretanja proizvodnje u Srbiji, nakon akvizicije BG Pharma 2013. JGL danas izvozi u 35 zemalja svijeta, te zapošljava gotovo tisuću radnika, dok je u novom pogonu otvoreno još 100 radnih mjesta. Na veledrogerijskom tržištu nema većih promjena, osim što se opet šuška da najveći dioničar tvrtka Mavota ulaže napore da proda svoj udjel u Mediki, koja je po prihodu i dalje najjača veledrogerija u Hrvatskoj. U prvih pola godine ostvarila je ukupan prihod od 1,24 milijarde kuna, što je rast od 12 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno je zabilježena dobit od 21,5 milijuna kuna, što je za 7,3 milijuna kuna, odnosno 52 posto više. Medika je rasla i lani, ostvarila je ukupan konsolidirani prihod u iznosu od 2,2 milijarde kuna, a rast nešto manji od jedan posto u kompaniji su tumačili kao dobru vijest, s obzirom na rezanje cijena lijekova a recept od oko 15 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close