Kako su tvrtke kojima je Sberbank platio dugove vratile Todoriću 247 milijuna kuna

Autor: VLM , 21. lipanj 2018. u 08:19
Foto: Vantagenews.com/PIXSELL

Sve je počelo krajem veljače 2017. godine kad su Todorići izmolili ruski Sberbank za posljednjih 100 milijuna eura kredita…

Ukupno 15 tvrtki kojima je Sberbank platio dugove vratilo je Ivici Todoriću 247 milijuna kuna, piše tjednik Express koji objavljuje popis dobavljača koji su "vratili novac i tako pomogli da ga Todorić prebaci u arapsku poreznu oazu".

– Dižem kaznenu prijavu čim je pripremimo. Ne mogu vjerovati da nas je tako prevario i u čemu smo mi sudjelovali – rekao je jedan od onih koji su vraćali milijune u Agrokor.

Iako je grcao u dugovima, nije mogao skupiti za plaće radnika i porez državi, Todorić tvrdi da je pet milijuna eura poslao u Dubai kako bi kupio izvore vode Costella u Sloveniji. Arapska tvrtka koja je formalni vlasnik te tvrtke osnovana je samo za tu svrhu, a njen je vlasnik druga arapska tvrtka i istražitelji sad pokušavaju raspetljati trag novca.

Sve je počelo krajem veljače 2017. godine kad su Todorići izmolili ruski Sberbank za posljednjih 100 milijuna eura kredita. U Moskvi su Putinovim bankarima rekli da im “treba za stabilizaciju”. Iako su Rusi bili skeptični, drugi čovjek banke, Maksim Poletajev, osobno se založio za taj zadnji kredit. Sberbank nije vjerovao Todoriću, pa mu nisu htjeli direktno isplatiti kredit nego su s njim ugovorili da će Sberbank platiti sve na račun dobavljača kojima je Todorić dugovao. Međutim, prema pisanju Expressa, Todorić je tome doskočio. Tijekom pregovora Todorić je složio listu prioritetnih dobavljača kojima su tvrtke iz koncerna dugovale, da bi nakon deset dana, zadnjeg dana ožujka, poslao novi popis Sberbanku. Sugovornici pretpostavljaju da se u tome međuvremenu dogovorio s nekim dobavljačima ili ubacio neke od onih kojima uopće ne duguje.

TDR, kojem je Todorić dugovao za cigarete, pao je na tek osam milijuna kuna isplate, Phillip Moriss i Orbico tek na 11 milijuna kuna, Croatiašped i distributer lijekova Medika potpuno ispadaju s popisa, HT pada na tek osam milijuna kuna. Prijevoznik AWT, koji je otišao u predstečaj, trebao je dobiti 10 milijuna kuna, ali su izbačeni s drugog popisa za isplatu dugova. Na novi popis upali su neki dugogodišnji partneri Todorića poput Vira, Granolia. Nekim drugima, poput Iločkih podruma, povećan je iznos koji treba uplatiti za skoro dvostruko. I oni su vraćali novac. Na oba popisa su se našli i Prvo plinarsko društvo, Pivac, Mlinar, Todorićev partner Karisma, Sokol Marić, Unex. Sberbank je tijekom prva tri dana ožujka isplatio ukupno 56 dobavljača s tog popisa, kojima su uplatili ukupno 455 milijuna kuna. A na račun Agrokora je isti dan kad su dobivali uplate vraćeno više od 247 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close