Na otvaranju burze cijena dionice Credit Suissea masakrirana, UBS-ovo preuzimanje donosi novi veliki rizik

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. ožujak 2023. u 11:07
FOTO: REUTERS/Henry Nicholls

To preuzimanje trebalo je umiriti ulagače na burzama, no ulagači se pitaju koliko su duboki problemi Credit Suissea, kada je ta banka pristala na preuzimanje po toj cijeni. Stoga se ulagači plaše prelijevanja problema i nove bankarske krize.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro indeksi pali, a cijena dionice Credit Suissea potonula je više od 60 posto jer je UBS preuzeo tu banku po puno manjoj cijeni od njezine donedavne tržišne vrijednosti.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,4 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo gotovo 4 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks skliznuo 1,53 posto, na 7.223 boda, dok je frankfurtski DAX pao 1,61 posto, na 14.530 bodova, a pariški CAC 1,45 posto, na 6.824 boda.

Tijekom vikenda švicarske monetarne vlasti uspjele su isposlovati dogovor prema kojemu će UBS kupiti Credit Suisse za 3,2 milijarde dolara, no uz goleme otpise druge po veličini švicarske banke, što je dovelo do velikih gubitaka dioničara i vlasnika obveznica Credit Suiseea.

To preuzimanje trebalo je umiriti ulagače na burzama, no ulagači se pitaju koliko su duboki problemi Credit Suissea, kada je ta banka pristala na preuzimanje po toj cijeni.

Stoga se ulagači plaše prelijevanja problema i nove bankarske krize.

Cijena dionice Credit Suissea potonula je jutros više od 60 posto, a UBS, najveće švicarske banke, gotovo 9 posto.

Zbog toga je indeks bankarskog sektora pao 3,2 posto, na najnižu razinu u tri mjeseca.

„Najbolje rješenje u tim poteškoćama”

Naravno, sad se može kukati i reći, moglo se prije toliko i toliko godina stvari učiniti drugačije, kaže ekonomist Thorsten Hens, zamjenik direktora Instituta za banke i financije na Sveučilištu u Zürichu. Ali, s obzirom na poteškoće, u kojima se ta banka nalazi, to je najbolje rješenje, kaže on, prenosi DW.

Jasno je isto tako da UBS-ovim preuzimanjem banke Credit Suisse u Švicarskoj nastaje nova divovska banka, veća nego „too big to fail” (prevelika da bi smjela propasti, op. ur.). A to znači sasvim nove rizike za Švicarsku, objašnjava ekonomist Hens. Tu postoji veliko poduzeće, Samsung, koje u biti na kraju određuje i politiku. (Credit Suisse koristi aplikaciju Samsung Pay za bezgotovinsko plaćanje, op. ur.)

Mora se pripaziti, jer „ako se ima tako veliko poduzeće, tko bi na kraju mogao spasiti UBS”, upozorava Hens. Tu onda može doći samo do nacionalizacije, jer nema druge banke koja bi tako velikog diva mogla na kraju preuzeti, kaže ekonomist sa Sveučilišta u Zürichu Thorsten Hens.

ECB osigurava dolarsku likvidnost u koordinaciji sa skupinom središnjih banaka

Europska središnja banka (ECB) izvijestila je da će u koordinaciji sa skupinom središnjih banaka pojačati likvidnost u dolarima mehanizmom razmjene valuta kako bi se osiguralo normalno financiranje nakon problema u SAD-u i Švicarskoj.

Kako bi osigurale likvidnost u dolarima, središnje banke SAD-a, eurozone, Japana, Kanade, Švicarske i Britanije nudit će zajmodavcima financiranje s rokom dospijeća od sedam dana svakog dana, a ne jednom tjedno, stoji u priopćenju ECB-a.

Dnevno financiranje bit će bankama dostupno od ponedjeljka 20. ožujka minimalno do kraja travnja kako bi se poduprlo normalno funkcioniranje tržišta i osigurala likvidnost za kreditiranje kompanija i kućanstava, dodaje se u priopćenju, objavljenom u nedjelju.

Tržišta je prošli tjedan uzdrmao slom američkog Silicon Valley Banka nakon neuspjelih pokušaja 'pokrivanja' nerealiziranih gubitaka na portfelju državnih obveznica. Financijske vlasti odlučile su klijentima isplatiti i neosigurane pologe, ali problemi su iskrsnuli u još dvije srednje banke.

Sredinom prošlog tjedna dionice bankovnog sektora uzdrmala je i objava najvećeg dioničara švicarske banke Credit Suisse da neće sudjelovati u dokapitalizaciji nakon ogromnih gubitaka, povezanih s manjkavim internim mehanizmima kontrole i problematičnim ulaganjima.

Švicarske vlasti 'presjekle' su probleme dogovorom s najvećom domaćom bankom UBS-om da će preuzeti posrnulog manjeg konkurenta za tri milijarde švicarskih franaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close