Ne smiruje se nervoza: Wall Street potonuo u minus, bankrot zatražila još jedna financijska institucija

Autor: Ana Blašković , 20. ožujak 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Prošlotjedna trgovina na američkom tržištu kapitala obilježena rasprodajama.

Ključni indeksi na Wall Streetu bili su u ‘crvenom’ u petak na valu straha ulagača o potencijalnom širenju bankarske krize. Najveće banke u SAD-u priskočile su u pomoć posrnulom kreditoru First Republic Bank, no zahtjev za bankrotom podnijela je SVB Financial Group, matična kompanija propalog SVB-a.

Velike banke, među kojima JPMorgan Chase i Morgan Stanley u četvrtak su poduprle First Republic s 30 milijardi dolara injekcije likvidnosti, što je prema pisanju Reutersa, primirilo dio nervoze među ulagačima i okrenulo negativni niz na dioničkim tržištima. Dionice First Republica izgubile su u petak 20,7 posto na vrijednosti u ranom trgovanju pošto je banka objavila da stopira isplatu dividende.

Niz loših vijesti
Prethodni tjedan donio je jednu za drugom loše vijesti za globalne banke nakon nedavnog kolapsa SVB-a, giganta koji je poslovanje izgradio s fokusom na američki tehnološki sektor, a potom je uslijedio i pad Signature banke. Rasplet situacije u oba kreditora dao je zamaha strahovima da će se bankarska kriza proširiti na valu podizanja kamatnih stopa i posljedičnog pada vrijednosti portfelja.

30

milijardi dolara injekcije od velikih banaka dobio je First Republic

U petak je SVB Financial objavio je da podnio zahtjev za reorganizaciju pod nadzorom suda prema poglavlju 11 koje se odnosi na zaštitu od bankrota kako bi potražio kupce za svoju imovinu, svega nekoliko dana nakon što su američka regulatorna tijela preuzela njezinu bivšu jedinicu Silicon Valley.

Na Wall Streetu ta vijesti dovela je do rasprodaje dionica ostalih kreditora; Peers PacWest Bancorp pao je 13,2 posto dok je Western Alliance na vrijednosti 11,7 posto. Velike američke banke, uključujući JPMorgan, Citigroup i Wells Fargo također su pale između 1,7 posto i 3,1 posto. Reuters bilježi da je većina od 11 glavnih sektora uključenih u indeks S&P 500 završila je trgovanje u minusu. Regionalni indeks KBW i indeks banaka S&P 500 su oba pala za više od 2 posto.

”Depoziti su pobjegli iz regionalnih banaka kao što je First Republic u velike kreditore koje ih sada spašavaju vraćanjem depozita. Ali to ne rješava problem”, rekao je Thomas Hayes, predsjednik Great Hill Capitala. “Sve dok ne zaustavite bijeg depozita iz regionalnih banaka u sistemski važne banke koje su prevelike da bi propale, nije važno koliko novca bacate u kantu”, dodaje.

Fokus ostaje inflacija
Vijest o spašavanju stigla je nakon što je Europska središnja banka povećala ključne kamatne stope za 50 baznih bodova. Obuzdavanje inflacije i dalje ostaje fokus monetarne politike eurozone unatoč zabrinutosti za banke nakon što su se pojavili problemi u Credit Suisseu.

Tržišta sada čekaju odluku Federalnih rezervi o kamatnim stopama koja bi trebala biti objavljena ovog tjedna. S padom prinosa američkih državnih obveznica, dionice Microsofta i Alphabeta (matična kompanija Googlea) porasle su za 1,6 posto, odnosno 1,4 posto podupirući Nasdaq koji bilježi najveći tjedni porast od studenog.

Na tržištu novca posljednje oklade govore da ulagači vide 72 posto šanse da Fed podigne stope za 25 baznih bodova 22. ožujka, piše Reuters. U međuvremenu, objavljene brojke ukazuju da je proizvodnja u američkim tvornicama porasla u veljači.

Dow Jones Industrial Average pao je 203,60 bodova ili 0,63 posto, na 32.042,95. S&P 500 pao 14,32 boda ili 0,36 posto, na 3.945,96, dok je Nasdaq Composite indeks pao za 29,74 boda, odnosno 0,25 posto, na 11.687,53.

Komentirajte prvi

New Report

Close