Malima veća cijena za dionice nego većinskom dvojcu

Autor: Jadranka Dozan , 11. srpanj 2021. u 22:01
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zaba i HT dogovorili prodaju 54,3 posto Optime Telemachu United grupe; po kupoprodajnom ugovoru oni će po dionici utržiti manje od tromjesečnog ponderiranog prosjeka cijene na burzi koji je relevantan za ponudu preuzimanja ostalih dionica i iznosi 5,36 kuna ,

Vijest da su Zagrebačka banka i Hrvatski telekom potpisali ugovor o kupoprodaji većinskog udjela u Optima Telekomu s tvrtkom Telemach Hrvatska u vlasništvu United grupe registrirane u Nizozemskoj obilježila je sam kraj prošlog tjedna na Zagrebačkoj burzi. Informacija je puštena nakon zaključenja burzovnog trgovanja. Takav rasplet procesa prodaje započetog prije približno godinu i pol zapravo nije iznenađenje. Već dugo je United Grupa slovila za najizglednijeg kupca.

Dugo preslagivanje

Već otprije je poznato i da vlasničko preslagivanje u Optimi ima regulatorno zadane rokove. S 10. srpnjem isteklo je produljeno razdoblje za koje je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) uvjetno odobrila koncentraciju HT-a i Optime proizašlu iz predstečajne nagodbe OT-a. U okviru tog predstečaja HT je konverzijom potraživanja stekao vlasnički udjel (17,4%), a kroz ugovor sa Zabom (s udjelom od 36,9%) i upravljačka prava.

Zaključenje same transakcije podložno je ispunjenju određenih ugovornih i regulatornih pretpostavki. U prvom redu to su izmjene Zakona o elektroničkim medijima u smjeru dopuštanja vertikalne integracije između TV nakladnika i operatora koji vrši prijenos medijskog sadržaja, a tu su i uobičajena ishođenja suglasnosti vezana uz zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). No, neovisno o tim preostalim koracima tj. uvjetima, za HT je upravljanje nad Optimom prestalo prije dva dana.

Cijela ta priča zanimljiva je s aspekta budućih odnosa na telekom tržištu, pri čemu je trenutačno naročito živahno u sferi pay-TV usluga. Zanimljiva je i kao specifičan primjer spašavanja prezaduženošću opterećene kompanije, pri čemu je u okviru PSN-a upravljačka uloga dana konkurentu. Uza sve, iz burzovnih očitovanja Zabe i HT-a u vezi s cijenom proizlazi još nešto pomalo neuobičajeno, pogotovo s obzirom na recentne epiloge predstečajnih saga poput Dalekovoda.

Mali dioničari Optime, naime, za svoje bi dionice pri preuzimanju koje se očekuje za otprilike pola godine trebali dobiti veću cijenu nego dvojac većinskih dioničara.

Tromjesečni prosjek

Dionice OT-a prošli su tjedan na Burzi zaključile padom cijene od 4,7%, na 4,25 kuna, ali tromjesečni ponderirani prosjek im iznosi 5,36 kuna. Doduše, oni koji su svojedobno u te dionice ulazili i po 9 kuna zacijelo su se nadali i većoj cijeni, ali to je zona špekulantskih rizika.

HT i Zaba nisu izrijekom naveli točan iznos po dionici za 54,3 % na koje se odnosi Ugovor. Podcrtali su samo da je ona niža od tromjesečnog prosjeka između 8. travnja i 8. srpnja koji bi se primjenjivao u okviru obvezne ponude za preuzimanje.

U očitovanju su naveli da je “ugovorom određena vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (Enterprise Value) u iznosu od 639 milijuna kuna” što, kažu, predstavlja 5x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini. Vezano uz cijenu transakcije pak istaknuli su i da će se ukupni očekivani novčani priljevi za banku odnosno HT odrediti “uzimajući u obzir određene predefinirane parametre na dan transakcije”.

Što sve uključuju ti parametri, ne zna se. Utoliko nisu baš jako pouzdane ni okvirne kalkulacije dijela financijaša koji na grubim procjenama, ponajprije neto duga, računaju da bi za 54,3% dionica koje su predmet kupoprodajnog ugovora cijena po dionici mogla biti približno četiri kune. No, interesi i računice Zabe i HT-a u toj su priči kompleksniji budući da je i njihovo privremeno (su)vlasništvo proizašlo iz višegodišnjih poslovnih odnosa i statusa vjerovnika.

Više interesnih varijabli

Za Zagrebačku banku otpočetka je, pa i danas, glavni interes naplatiti potraživanja, ali koliko je to danas u njezinim knjigama, teško je reći. Njezin je posao bankarenje, a ne bavljenje telekom biznisom. U slučaju HT-a svih ovih godina interesi su slojevitiji već zbog činjenice da se radi o njegovu core-biznisu. Zato se njemu, najblaže rečeno, nije žurilo, ali ponešto se pita i regulator. Pa kad već trajna koncentracija nije moguća njegov je cilj (bio) izvući što više unutar zadanog roka.

Među ostalim, za HT su računice u slučaju predstečaja Optime uključivale prihode (i potraživanja) na ime zakupa mreže od drugih telekom operatora, s tim da trenutačno najviše javne pozornosti izazivaju komešanja oko suradnje operatora i TV-nakladnika u smislu pay-TV usluga i kanala.

Sve u svemu, United grupa pokazuje se kao dosta agresivan tržišni igrač, a ne zapnu li promjene zakona o elektroničkim medijima, u prvim mjesecima 2022. konkurencija na tržištu dodatno će se zaoštriti.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close