Na Zagrebačkoj burzi ne jenjava euforična kupnja dionica

Autor: Ana Blašković , 25. rujan 2019. u 11:15
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Prije dva tjedna svjetla reflektora iznenada su okrenuta prema samom Krašu nakon što je najveći dioničar MI Pivac 9. rujna najavio ponudu za preuzimanje.

Ne jenjava euforična trgovina dionicama Kraša na Zagrebačkoj burzi; nakon što je prošlog tjedna Kappa Star Limited, ciparska tvrtka srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića dosegnula 12,5 posto udjela u kompaniji, u ponedjeljak je protrgovano rekordnih 72.000 dionica vrijednih 68,6 milijuna kuna, najviše od početka borbe za prevlast u kompaniji.

I jučer je dionica bila u fokusu ulagača kao najtrgovanija vrijednosnica. Cijena joj je po prvi puta premašila granicu od 1000 kuna, u jednom trenutku dotaknuvši i 1090 kuna, a promet je oko 15 sati iznosio 19,3 milijuna kuna.

Pojavili se novi igrači?

Domaća konditorska tvrtka mjesecima je punila medije za vrijeme krize u Agrokoru budući da je prokuristica Marica Vidaković sjedila u vjerovničkom vijeću koncerna kao predstavnica dobavljača.

Prije dva tjedna svjetla reflektora iznenada su okrenuta prema samom Krašu nakon što je najveći dioničar MI Pivac 9. rujna najavio ponudu za preuzimanje. Tada je krenuo intenzivan šoping na Zagrebačkoj burzi, dionica je s 382 kune početkom rujna jučer premašila 1000 kuna. Šaranovićeva tvrtka, koja stoji iza skrbničkog računa u Raiffeisen banci 19. rujna držala je 186.653 dionice, odnosno 12,45 posto. S obzirom na nastavak trgovine nesmanjenim intenzitetom, za očekivati je da je taj udio još i veći. Neslužbene informacije, međutim, govore da su se u bitku za Kraševe dionice uključili i drugi ulagači jer su među deset najvećih dioničara iskočila dva skrbnička računa za koje nije isključeno da su povezani sa Šaranovićem. Na jednom je 1,89 posto, na drugom 0,4 posto dionica, a oba su kod Zagrebačke banke.

 

12,4 post

o udjela premašio je prošlog tjedna Kappa Star Limited

Pregovori najvećih dioničara

Prilikom objave o namjeri povećanja udjela u kompaniji s trenutnih 30,7 posto, iz MI Pivac poručili su da su započeli pregovore s tvrtkom Kraš- ESOP o zajedničkom nastupu u preuzimanju. Riječ je o drugom dioničaru s 18,45 posto vlasništva iza koje stoje zaposlenici tvrtke. U slučaju da pregovori ne uspiju, MI Pivac će samostalno krenuti u preuzimanje. Netom prije zatvaranja burze cijena dionici bila je 1050 kuna, a promet iznosio 21,4 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne jenjava kupnja… a rast dana predvode vrhunske kompanije poput: ULJN, VLEN, PTKM, INGR, DLKV, BD62, JDPL…

Kad bi se cijela burza delistirala bilo bi nam najbolje…

New Report

Close