Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Ljubitelj ste čokolade? Ovo vjerojatno niste znali o omiljenoj slastici

Autor: Poslovni.hr
10. rujan 2022. u 10:36
Podijeli članak —
Foto: Pixabay

Masno cvjetanje nastaje kad se masti u čokoladi rastope i preoblikuju u velike upadljive nakupine.

Svi oblici čokolade – među njima pločice, preljevi i bomboni – mogu razviti išarane bjelkaste mrlje koje na prvi pogled izgledaju kao plijesan.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Po svoj je prilici ta čokolada sigurna za jelo, kuhanje i pečenje, i to zbog dvaju razloga, piše Ordinacija.

Svi oblici čokolade – među njima pločice, preljevi i bomboni – mogu razviti išarane bjelkaste mrlje koje na prvi pogled izgledaju kao plijesan.

Po svoj je prilici ta čokolada sigurna za jelo, kuhanje i pečenje, i to zbog dvaju razloga, piše Ordinacija.

Prvo, čokolada u sebi ima veoma malo vlage, pa se mikroorganizmi moraju pomučiti da se smjeste i narastu, usprkos velikoj količini šećera. Drugo, kakao je krcat prirodnim antioksidansima koji ne dopuštaju mastima da oksidiraju i užegnu.

Tamna čokolada trajat će najmanje dvije godine – mliječna i bijela čokolada oko pola tog vremena, jer sadržavaju mliječne masti koje užegnu brže od kakaova maslaca.

Masno cvjetanje nastaje kad se masti u čokoladi rastope i preoblikuju u velike upadljive nakupine. Šećerno cvjetanje nastaje kad se šećer rastopi u površinskoj vlazi, koja ispari ostavljajući tanku šećernu koricu.

Autor: Poslovni.hr
10. rujan 2022. u 10:36
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close