13 savjeta kako se zdravo hraniti unatoč malom budžetu

Autor: Poslovni.hr , 10. rujan 2022. u 09:30
Foto: Unsplash

Od kupnje na veliko do iskorištavanja smrznute i konzervirane hrane, evo kako skuhati zdrave obroke uz ograničeni budžet.

Mislite da je nemoguće jesti zdravo s ograničenim budžetom? Razmisli ponovno jer sve što vam je potrebno je dobar plan i volja za kreativnošću. Od kupnje na veliko do iskorištavanja smrznute i konzervirane hrane, evo kako skuhati zdrave obroke uz ograničeni budžet, piše Eatthis.

Prvo napunite svoju smočnicu

“Prije nego što napravite popis namirnica, napravite popis onoga što već imate u smočnici ili hladnjaku. Manje bačene hrane znači više ušteđenog novca”, kaže Caroline Thomason, dijetetičarka iz sjeverne Virginije.

Foto: Pixabay

Kupujte na veliko

“Umjesto da kupujete grah u konzervi ili rižu za mikrovalnu, kupujte ih sušene ili u rinfuzi. Rižu ili grah možete jednostavno skuhati na štednjaku. Jedna vrećica sušenog graha košta jednako kao konzerva, a daje četiri puta više. Osim toga, možete kontrolirati količinu soli koju koristite”, kaže Kelsey Lorencz iz Graciously Nourished.

Više kuhajte kod kuće

“Uz više kuhanja kod kuće uštedjet ćete mnogo novca i puno kalorija, natrija i dodanog šećera. Brojna istraživanja otkrila su da su domaća jela obično hranjivija od onih koje jedemo vani”, kaže dr. Lisa Young.

Foto: Unsplash

Zamijenite meso biljnim proteinima

“Zamjena mesa biljnim proteinima još je jedan način da uštedite novac i poboljšate zdravlje. Zamjena crvenog mesa za slanutak, leću, orašaste plodove i sjemenke nekoliko puta tjedno odličan je način za uštedu novca i zdravu prehranu. Izvori bjelančevina biljnog podrijetla su jeftini, jednostavni za pripremu i nude puno nutricionističkih sadržaja. I bonus, dobit ćete vlakna koja ne biste dobili u mesu”, kaže Young.

Kupujte smrznuto i konzervirano

“Postoji zabluda da su svježi proizvodi jedina ‘zdrava’ vrsta. Ali to je netočno. Smrznuto i konzervirano voće i povrće bere se na vrhuncu zrelosti i zamrzava ili konzervira kako bi se očuvala svježina. Ove vrste proizvoda obično koštaju manje, traju dulje i u konačnici pomažu u sprječavanju bacanja hrane. Mogu se dodati svim vrstama predjela i popratnim namirnicama. Ipak, pokušajte kupiti smrznute i konzervirane proizvode bez umaka ili dodanog natrija”, kaže Amy Goodson, članica našeg odbora medicinskih stručnjaka.

Foto: Pixabay

Lauren Manaker, još jedna članica našeg odbora medicinskih stručnjaka, kaže da uvijek drži vrećicu smrznute brokule u zamrzivaču kako bi je brzo dodala u pržene krumpiriće, večere u tavi i drugo. Osim toga, vrećice smrznutih proizvoda poput borovnica jednostavne su za smoothieje i deserte od jogurta kada ste u stisci s vremenom.

Prenamijenite ostatke

“Toliko ljudi baca hranu bez da pokuša iskoristiti te ostatke hrane. Čak i ako vam ostaci nisu dovoljni za pripremu obroka, napravite ih kao dodatak obroku. Imate li ostataka goveđeg mesa? Napravite quesadille s tortiljama od cjelovitog zrna pšenice i mozzarellom. Ostalo vam je povrća na dnu lonca? Ubacite ih u umak za špagete kako biste pojačali hranjive tvari svoje tjestenine. Voće vam je na izmaku snaga, pomiješajte ga u smoothie s mlijekom i jogurtom. Upotreba onoga što vam je preostalo može vam pomoći da uštedite vrijeme pripreme obroka”, kaže Goodson.

Foto: Pixabay

Provedite “planiranje” obroka

Ako imate više ostataka nego što znate s čime, Thomason preporučuje da odredite dan za “planiranje” kada jednostavno očistite hladnjak i postanete kreativni.

Foto: Pixabay

“Planirajte ostatke tako da odredite dan za raščišćavanje hladnjaka i ‘popravite’ sve što je ostalo. Uštedjet ćete novac ako pojedete ostatke umjesto da ih pustite da propadnu”, kaže ona.

Dodajte razne žitarice

“Mnoge vrste žitarica mogu biti ekonomična opcija koja je puna antioksidansa, vlakana, pa čak i proteina. Volim skuhati veliki lonac žitarica, poput sirka ili kvinoje, i koristiti ga kao bazu za mnoštvo zdravih jela tijekom tjedna”, kaže Manaker.

Foto: Unsplash

Posegnite za jajima

“Jaja su ekonomična hrana puna hranjivih tvari koja je izvrstan dodatak svakom obroku u danu. Naravno, jaja su izvor visokokvalitetnih proteina, ali također sadrže kolin, jod, vitamin B12 i mnoge druge hranjive tvari. Volim držati jaja u hladnjaku kao jednostavan i zdrav izvor proteina”, kaže Manaker.

Kupujte namirnice kada im je sezona

Ako ste netko tko voli kupovati na tržnici sve te dobrote s farma, mogli biste uštedjeti tako da kupite i spremite sezonske namirnice kada su najkvalitetniji kako biste uživali tijekom cijele godine.

“Kupujte namirnice kad im je sezona i zamrznite, osušite ili ih konzervirajte za uživanje tijekom cijele godine. Ne samo da kupnja sezonskih proizvoda štedi novac, već također povećava nutritivnu vrijednost hrane jer je tada najkvalitetnija. Dodatna ušteda kada je uzgojite sami i sačuvate svoju žetvu”, kaže Lorencz.

Planirajte svoje obroke

“Važnost planiranja obroka ključna je danas. Ne samo da ćete baciti manje hranu i uštedjeti više novca, nego ćete se spasiti od naručivanja hrane za van u zadnji čas jer nemate što jesti. Planirajte zdrave obroke koji koriste nekoliko istih svježih namirnica kako biste smanjili troškove. Primjerice, kupite veliku glavicu zelene salate koju ćete jednu večer upotrijebiti u salati, drugu večer u sendviču ili hamburgeru, a kasnije tijekom tjedna nasjeckanu u zdjelu za burrito”, kaže Lorencz.

Foto: Pixabay

Budite fleksibilni

“Kada pokušavate uštedjeti što više novca na namirnicama, fleksibilnost se može isplatiti. Umjesto da planirate svoje obroke i potom idete u kupovinu namirnica, možda ćete htjeti vidjeti što je na akciji i isplanirati svoje obroke od tih artikala. To može zahtijevati malo više kreativnosti s vaše strane, ali bi mogao biti odličan način da smanjite račun za kupovinu namirnica”, kaže Maggie Michalczyk, osnivačica OnceUponAPumpkinRD.com.

Pravilno pohranite namirnice

Foto: Unsplash

“Ništa nije gore nego primijetiti da se nešto što ste upravo kupili već pokvarilo prije nego ste to uopće imali priliku upotrijebiti. Pravilno skladištenje voća, povrća, začinskog bilja i proteina najlakši je način da iz njih izvučete maksimum. Plus smanjit ćete bacanje hrane”, kaže Michalczyk.

Komentirajte prvi

New Report

Close