Prateći kretanje cijena u svakodnevnoj kupovini te ga uspoređujući s podacima o stopi inflacije koja je prema podacima DZS-a u siječnju iznosila 1,2 posto, a u veljači 1,3 posto na godišnjoj razini, većina se građana vjerojatno ne može načuditi tolikom raskoraku između osobnog dojma o kretanju cijena i službene statistike. Je li statistika u krivu ili je osobno iskustvo nedovoljno sveobuhvatno? U najnovijem izdanju publikacije PBZ tjedne analize pokušava se pojasniti ova problematika.
U protekla dva mjeseca promjena ukupne razine cijena bila je prema statistici relativno niska, kako na godišnjoj, tako i na mjesečnoj razini (-0,4 posto u siječnju, +0,6 posto u veljači), no podaci isto tako pokazuju da mjesečne promjene cijena pojedinih stavki potrošnje nisu bile tako beznačajne, pišu PBZ analitičari. Tako su cijene hrane u siječnju u odnosu na prosinac bile više za 1 posto, od toga kruh i žitarice 0,3 posto, meso 0,4 posto, mlijeko, sir i jaja 0,2 posto, a voće i povrće više od 4 posto. U veljači je pak hrana u odnosu na mjesec ranije bila skuplja u prosjeku za 1,5 posto, pri čemu su kruh i žitarice pojeftinili za 0,6 posto, meso te mlijeko, sir i jaja za 0,1 posto, dok su cijene voća porasle za 7,5 posto, a povrća za čak 12 posto.


Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu