ZSE: Među devet analitičara našli dvoje optimista

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2012. u 10:45

Na Zagrebačkoj burzi i danas bi trgovanje moglo biti obilježeno stagnacijom Crobexa, dok bi u nešto većem fokusu investitora ponovno mogla biti dionica HT-a, jer se njezinom kupnjom još samo do kraja tjedna može ostvariti pravo na isplatu drugog dijela dividende.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast. Crobex indeks oslabio je jučer 0,28 posto, na 1.839 bodova, a Crobex10 0,25 posto, na 1.006 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 8,36 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego dan ranije. Dionica HT-a bila je jedini milijunaš, s prometom od 3,14 milijuna kuna i padom cijene za od 0,47 posto, na 216 kuna.

„Na domaćem tržištu danas očekujem slično trgovanje kao i jučer – stagnaciju indeksa, s većim fokusom investitora na dionicu HT s obzirom da u ponedjeljak nastupa ex-dividend day za drugi dio dividende“, kaže Tamas Nagy, broker u investicijskom društvu Fima vrijednosnice. HT je 27. veljače isplatio predujam dividende u iznosu od 11,07 posto, a preostali iznos od 11,07 kuna po dionici isplatit će na dan održavanja Glavne skupštine – 25. travnja. Kako Nagy dodaje, jučer je trgovanje bilo slabašno te je očito da tržištu nedostaju vijesti koje bi potaknule interes investitora za pojedina izdanja. Najave novog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića o ulaganju u željeznice mogle bi potaknuti interes investitora za dionice koje su vezane uz proizvodnju željezničke infrastrukture, smatra Nagy.

„S obzirom da skorašnji početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija, investitori uskoro mogu očekivati pojačanu volatilnost cijena dionica“, navodi Nagy. Na svjetskim burzama, pak, oprezno se trguje. Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresionirali ulagače. Dow Jones indeks oslabio je 82 boda, ili 0,63 posto, na 13.032 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,41 posto, na 1.385 bodova, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 3.031 bod. Na azijskim i europskim burzama jutros se trguje oprezno jer su ulagači suzdržani uoči današnje aukcije španjolskih obveznica, ali i zbog nejasnih signala s Wall Streeta.

„Cjenovna volatilnost na inozemnim burzama potaknuta je prvenstveno poslovnim izvješćima kompanija, ali i mješovitim makroekonomskim pokazateljima. Volatilnost potiče i neizvjesnost oko financijskog zdravlja Španjolske. Naime, sve više se govori i tome kad će, a ne hoće li joj trebati međunarodna pomoć. Stoga s nestrpljenjem čekamo rezultate današnjih aukcija obveznica Španjolske, ali i Francuske“, ističe Nagy. Nove smjernice investitorima će dati makroekonomski pokazatelji i to o broju novih nezaposlenih u SAD-u u proteklome tjednu, potom o situaciji na tržištu nekretnina te o i industrijskoj aktivnosti u regiji Philadelphija. Iz poslovne sfere, očekuju se i nova financijska izvješća, među kojima Philip Morrisa i Nokije.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close