ZSE je 7 dana rastao, a onda su na površinu opet isplivali problemi

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2012. u 10:45

Dok su na svjetskim tržištima cijene dionica prošloga tjedna pale, na Zagrebačkoj su burzi Crobexi ojačali, što se zahvaljuje poticajnim vijestima iz domaćeg poslovnog sektora.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 0,58 posto, na 1.766 bodova, a Crobex10 0,80 posto, na 991 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 76,9 milijuna kuna, što je oko 15 milijuna manje nego prethodnoga tjedna.

Indeksi su u petak prekinuli pozitivni 7-dnevni niz, tijekom kojeg je Crobex ojačao 2,9, a Crobex10 2,7 posto. „Nakon sedam pozitivnih trgovinskih dana, na domaćem je tržištu u petak, očekivano, uslijedio predah. Tome je pridonijela i situacija na svjetskim burzama, na kojima su krajem tjedna na površinu ponovno isplivali problemi oko predanosti Grčke mjerama štednje koje od nje zahtijevaju međunarodni kreditori, što je prigušilo optimizam investitora“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, nakon pet tjedana neprestanog rasta, jer Grčkoj još nije odobren novi paket međunarodne pomoći, a ulagače nisu impresionirali ni poslovni rezultati američkih kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, dok je S&P 500 pao 0,2, a Nasdaq indeks 0,1 posto. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,1, a pariški CAC 1,5. Balgač dodaje da je primjetan odmak Crobexa od 1.700 bodova, što je pozitivan znak. „Više čimbenika stoji iza buđenja investitora na domaćem tržištu. Osim već ranije objavljenih fiskalnih smjernica Vlade i optimizma investitora na globalnim financijskim tržištima, tome je doprinijela i nekolicina korporativnih vijesti, ponajviše rezultati poslovanja. Idućih dana objave rezultata će se intenzivirati“, kaže Balgač.

Među ostalim, u utorak se očekuju poslovni rezultati HT-a, Petrokemije i Jadranskog naftovoda. „Idućih dana vijesti nam neće nedostajati, no pratit ćemo i događanja na svjetskim burzama. Još je prerano proglasiti oporavak, unatoč postojanom rastu cijena dionica na burzama od sredine prosinca. Naime, i dalje postoje tenzije na Bliskom istoku, a ne vidimo još ni održivih politika koje bi bile usmjerene prema rastu eurozone i šire, a koje bi bile izvan sfere labavljenja monetarnih politika“, ocjenjuje Balgač. Navodi i da se kronično osjeća manjak dugoročnih, institucionalnih investitora, koji se očito još nisu spremni pozicionirati u rizičniju imovinu. Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 10,2 milijun kuna. Cijena joj je ojačala 1,13 posto, na 241,90 kuna. Slijedi redovna dionica Croatia osiguranja, sa 4,6 milijuna kuna prometa, i skokom cijene za 7,78 posto, na 6.250 kuna.

U većem fokusu investitora bila je i dionica AD Plastika. Uz promet od 4,1 milijun kuna cijena joj je oslabila za 0,15 posto, na 114 kuna. Ta je kompanija u četvrtka izvijestila da je lani ostvarila 60,44 milijuna kuna neto dobiti, što je 11,4 posto, ili oko 6 milijuna kuna više nego u 2010. godini. Ipak, ukupni prihodi manji su joj za 9 posto, ili za 80 milijuna kuna, te su iznosili 792,9 milijuna kuna. Snažan skok cijene, za 18,42 posto, na 4,95 kuna, ostvaren je dionicom Ingre. Ta građevinska kompanija, naime, objavila je kako je došlo do raspleta situacije oko Klinike za tumore. Predana je Ministarstvu zdravlja, a prijepori s Ingrom oko dodatnih troškova bit će riješeni naknadno.

Među dobitnicama se izdvaja i dionica Kaštelanskih staklenika kojoj je cijena porasla čak 25 posto, a znatan rast zabilježile su i cijene dionice IGH, za 9,62 posto, te Atlantske plovidbe, za 8 posto. Pozornost ulagača privukle su i dionice Agrokorovih tvrtki, nakon što je taj koncern povukao svoju neobvezujuću ponudu za kupnju 52,1 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercatora. Poslovodstvo Agrokora ocijenilo je da im, zbog dugotrajnosti dosadašnjeg procesa, mogućnost ostvarivanja transakcije pod zadovoljavajućim uvjetima nije zajamčena.
Dionica Belja tako je oslabila 3,6 posto, a Konzuma 2,7 posto, dok su cijene dionica Vupika porasle 7,3, a Leda 6,3 posto.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close