Započelo suđenje po tužbi NIS-a zbog prava vlasništva nad benzinskom crpkom u Ozlju

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2010. u 16:35

Na Trgovačkom sudu u Karlovcu danas je počeo sudski postupak u kojem Naftna industrija Srbije tuži tvrtke Petrol Hrvatsku d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, Crobenz, Cropetrol, Gričpetrol i Karlovačku banku te grad Ozalj radi utvrđenja prava vlasništva nad benzinskom crpkom u Ozlju.

Nositelj prava uporabe današnje benzinske crpke u Ozlju bio je prije 1991. beogradski Jugopetrol, pravni sljednik kojega je Naftna industrija Srbije u Novom Sadu. Po toj tužbi, to je osnova da se mogu upisati kao vlasnik nekretnine, a sve promjene vlasništva koje su u međuvremenu bile provedene trebaju se poništiti. Tijekom današnje rasprave odvjetnici su se, svaki za svojeg tuženika, pozivali na međunarodne konvencije od 1936., pa 1954., a upozoravali su i na neke presedane u sudskoj praksi zadnjih godina.

Sutkinja ih je danas uputila da na ta prava ili obveze odgovore u odgovoru na tužbu, o čemu će se raspravljati na sljedećem ročištu u prosincu. Crobenzov odvjetnik je u ime Odvjetničkog ureda “Milas i Partneri” iz Splita kazao da „tužiteljska strana nikad nije bila upisana kao vlasnik predmetne nekretnine, niti je Republika Hrvatska ikada donijela neki akt o priznanju vlasništva nad njom te da tužitelj svojom tužbom i selektivnim tumačenjem zakona ugrožava vladavinu prava u Hrvatskoj“.

U ime četvrtotužene tvrtke Cropetrol Zagreb odvjetnica Iva Zlatić kazala je da je raspadom bivše države nastalo i pravno valjano odcjepljenje i osamostaljenje Jugopetrolova OOUR-a u Zagrebu te da je po toj osnovi i čitav slijed promjena korisnika i vlasnika benzinske postaje valjan.

Sutkinja Goranka Boljkovac je tijekom postupka utvrđivanja „vrijednosti predmeta spora“ odbila prijedlog nekih sudionika u postupku da se odluka prepusti vještačenju te je odlučila da je vrijednost oko milijun kuna. Zainteresirane strane predlagale su od samo 150.000 kuna, pa milijun, sedam milijuna, do 14 milijuna kuna.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close