Zagreb po četvornim metrima šoping centara iznad prosjeka EU

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2012. u 10:00

Unatoč sve raširenijoj recesiji i besparici građanstva, trgovački centri nastavljaju se šriti. Zagreb i okolica su prema koncentraciji trgovačkih centara daleko iznad europskog prosjeka. Cijela Hrvatska ima oko 810.000 kvadrata površine šoping centara, a čak pola ih se nalazi u glavnom, gradu, piše Novi list.

Na Žitnjaku će uskoro biti otvoren novi šoping centar koji bi trebao zaposliti oko 1.800 ljudi. “City Center One East” imati će prodajni prostor na 130 tisuća četvornih metara, a u njegovu gradnju će se uložiti više od milijardu kuna. Podatak o tome da će nakon otvaranja ovog centra prostor šoping centara skočiti za oko 20 posto govori nam o kakvom se velikom projektu zapravo radi. Trgovci očekuju mnoge koristi, no postavlja se pitanje koliko će novaca građani moći trošiti na šoping, kad ih na sve strane pogađaju razni valovi poskupljenja te jedva krpaju kraj s krajem.

U 2011. se Hrvatska po četvornom metru prodajne površine trgovačkih centara na 1000 stanovnika približila prosjeku EU-a, koji je 240,3 četvorna metra. Zagreb i okolica su prema koncentraciji trgovačkih centara daleko iznad prosjeka. U glavnom se gradu nalazi većina trgovačkih centara i otvaranjem ovog novog centra Zagreb će postati dodatno prezasićen.

Po šoping centrima Hrvatska se nalazi u gornjem dijelu europske ljestvice, no hrvatski građani se prema kupovnoj moći nalaze u donjem dijelu – na 31. mjestu od 42. Tako je prosječna kupovna moć građanina u EU 12.000 eura, dok ona u Hrvatskoj iznosi 5.000 eura. Pitamo se gdje je tu logika i zašto se svake godine otvori barem jedan novi trgocvački centar koji kasnije zjapi prazan. Tako se šuška da bi i luksuzni centar Cvjetni (koji je otvoren prošle godine), mogao uskoro biti zatvoren jer se našao u problemima, kako piše Večernji list. Prema objavljenim podacima, malo je koji šoping centar u Zagrebu kriznu godinu završio u plusu. Novac koji je mogao biti utrošen na bolje i značajnije projekte koji bi pokrenuli hrvatsko gospdodarstvo, uzalud je utrošen i ne stvara nikakve nove vrijednosti.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close