Zabrinutost zbog dužničke krize pritisnula cijene nafte

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na tržištu u Londonu ispod 118 dolara za barel pod pritiskom dugotrajne zabrinutosti zbog dužničke krize u eurozoni koja bi mogla utjecati na slabljenje potražnje, no veći pad cijena spriječava neizvjesnost oko opskrbe naftom iz Irana. Barel nafte pojeftinio je na londonskom tržištu za dolar, na 117,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 86 centi nižoj cijeni od 103,02 dolara.

“Kada je riječ o opskrbi, Iran i dalje nastavlja predstavljati rizik koji ne možemo zanemariti. Malo je vjerojatno da će doći do brzog rješavanja sukoba između Zapada i Teherana zbog iranskog nuklearnog programa”, rekao je Ric Spooner iz australskog CMC Marketsa. SAD i Europska unija nametnuli su sankcije Iranu, kako bi ga prisilili na odustajanje od daljnjeg razvoja nuklearnog programa. To pomalo guši iranski naftni izvoz, koji toj zemlji nosi značajni izvozni prihod. Embargo na uvoz iranske nafte u Europsku uniju u punom obujmu započinje od 1. srpnja.

Jedan od najvećih kupaca, Kina je u prvom tromjesečju značajno srezala uvoz iranske nafte. U ožujku je uvoz sirove nafte iz Irana pao za 54,1 posto u odnosu na godinu ranije, na 253.302 barela dnevno (BPD), pokazali su carinski podaci objavljeni u ponedjeljak. Iranski dužnosnici, pak, izvijestili su da je izvoz sirove nafte pao na 2,1 milijun barela dnevno, u usporedbi s prosječnih 2,3 milijuna barela dnevno u zadnjoj iranskoj godini, koja se računa do 19. ožujka.

U međuvremenu, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 116,46 dolara, što znači da je bila 21 centi viša nego prethodnog radnog dana.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!