Vrata im otvorila suradnja s kafićem braće Šimić

Autor: Nikolina Buljan, VLM , 23. kolovoz 2012. u 19:00

Nela Simić i Hichame Machkour upoznali su se i zaljubili u talijanskom gradiću Jesolo dok je Nela prošle godine boravila tamo kod rodbine.

Ubrzo su se preselili u Zagreb s idejom da ovdje otvore zalogajnicu u kojoj će posluživati talijanske delicije poput sendviča bez kore. “Nije bitno krećeš li u poduzetnike kada si mlad ili star, ali uvijek gledaš neku financijsku konstrukciju. Kao drugu stvar gledaš marketinški dio, kako se predstaviti, a onda krećeš tražiti prostor i ostalo. Nama je najteže bilo naći kvalitetne ljude”, priča Nela Simić. Prostor pod nazivom Slatko i slano otvorili su u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici početkom lipnja. Pokretač posla im je bila suradnja s Caffe barom History, koji je vlasništvu braće i bivših nogometaša Darija i Josipa Šimića. Kako je Slatko i slano preko puta Historyja, suradnju su počeli tako što su Historyjevim gostima počeli nuditi hranu sa svojih menija. “Mi smo bili dragi, mladi i simpatični, a i dobri susjedi, pa su oni predložili suradnju i to sada odlično ide”, objašnjava Simić.

Danas se tako odabrana lokacija isplatila iako Hichame prvotno nije bio zadovoljan prostorom. “Hichame je najprije pitao gdje je najfrenkventnija pozicija u Zagrebu. Ja sam rekla da bi to trebao biti Cvjetni trg, ali tamo je nemoguće doći do prostora. Nismo našli ništa adekvatno jer je, među ostalim, sve bilo preskupo. Drugi izbor bila je Tkalčićeva. Ovdje nema oglasnika, svi manje-više loše rade i jedva čekaju da prostor iznajme nekome i da dobiju novac. Ideš od prostora do prostora, razgovaraš i pregovaraš s ljudima”, priča Nela Simić. Objašnjava kako su u cijeli projekt otvaranja zalogajnice uložili oko 37 tisuća eura. “Bez 30 tisuća eura nema smisla ni ulaziti u to”, smatra. Početni su troškovi veliki, od nabave uređaja pa do plaćanja najamnine godinu dana unaprijed. Ni njima nisu pomagali roditelji. Većinu novca osigurali su sami, kreditima, no Simić kaže da je u počecima, kada im je bilo najteže, znala posuditi nešto novca od bake kako bi osigurali nabavku namirnica. Kako posluju danas, tri mjeseca nakon pokretanja posla? “Dobro je čim možeš isplatiti plaće, namiriti režije i još platiti najamninu svoga stana”, kaže Nela Simić. Na početku im je bilo teško odabrati i ime lokala. “Hichame je bio sav u imenima tipa ‘Margerita’, ono kao ‘93. u Crikvenici”, kroz smijeh priča Nela Simić. Znali su da hoće jako ime koje će odmah zvučati kao snažan brend. Slatko i slano bio je čisti prijevod talijanke verzije tih riječi. Hichame je odlučio da je to najbolja kombinacija jer su u lokalu odlučili prodavati slane i slatke slastice. “Sada krećemo u neke nove kombinacije. Uvodimo i nova jela. Suradnja s Historyjem je dobra, pa ćemo kod njih imati ponude tipa: sendvič plus pivo, kava plus kroasan”, najavljuje Nela Simić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bila u Jesolu, pregršt prekrasnih restorana………mladi, samo naprijed!

New Report

Close