‘Vidio sam Krešimira Bubala kako izlazi iz Mesićeva ureda’

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2012. u 15:20

Obranović je rekao da ne poznaje “partizanku i partizana” Sanju Marketić i Ivana Drmića

USKOK-ov svjedok Dubravko Grgić, vlasnik koncerna Agram, nije danas došao na zagrebački Županijski sud gdje je u tijeku suđenje Dragi Tadiću zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš. On se, baš kao i Ivić Pašalić, ispričao zdravstvenim tegobama. Tako je klupa za svjedoke danas bila “rezervirana” samo za Renata Obranovića, zeta bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Čuvao mu auto

– Upoznao sam ga prije desetak i više godina. Naši su odnosi prijateljski i poslovno-kolegijalni – kazao je Obranović pa objasnio da je i optuženog Tadića upoznao preko Jurišića. Bilo je to potkraj 2009. ili početkom 2010. godine. S Jurišićem je, kaže Obranović, razgovarao o Glavašu, ali se ne sjeća što već pretpostavlja da su razgovarali o tome hoće li mu biti utvrđena kazna ili ne.

– Poznajete li Stjepana Mesića? – upitao je Obranovića tužitelj Tonči Petković.

– Kako da ne. To mi je tast – uzvratio je Obranović. S Jurišićem je, kazao je, nekoliko puta bio u Uredu bivšeg predsjednika u Grškovićevoj ulici, ali se ne sjeća kojim povodom i o čemu su razgovarali:

– Jamačno je bilo situacija kad sam tamo išao privatno, familijarno, nešto mu odnijeti. Jurišić mi je pravio društvo. Jednom mi je čuvao automobil jer u Grškovićevoj nema parkinga – kazao je.

Odgovarao je Obranović i na pitanja vezana uz ručak koji je 23. srpnja 2010. godine u uredu Stjepana Mesića okupio, po njegovu sjećanju, Jurišića, Tadića i “još neke ljude” kojih se nije mogao sjetiti, baš kao što nije ni upamtio o čemu su na tom ručku razgovarali:

– Blijedo se sjećam tog ručka – rekao je Obranović pa mu je tužitelj spočitnuo da ga se u istrazi prije godinu nije sjećao nikako.

Ručak platio Tadić

– Vi ste mi postavili pitanje za konkretan datum, a ja se toga nisam sjećao – pravdao se Obranović. Ručak koji se spominje, a koji je bio nekoliko dana prije nego što je Vrhovni sud donosio presudu u slučaju Glavaš, platio je Tadić. Obranović kaže da je on zapravo trebao biti negdje vani, ali bivši predsjednik zbog obveza nije mogao izbivati dugo iz ureda. Obranović pretpostavlja da je Tadić htio častiti zato što se želio upoznati s Mesićem i zato što je htio “da se svi družimo na ručku”.

Na današnjem suđenju pregledavane su fotografije snimljene u tajnom nadzoru, na kojima se vide Jurišić i Obranović, te preslušavane snimke telefonskih razgovora Srećka Jurišića i Renata Obranovića te Srećka Jurišića i Drage Tadića:

– Povlače se partizan i partizanka – javio je Jurišić Obranoviću 27. srpnja. No, Obranović danas nije znao ni tko su partizan ni partizanka ni što ta rečenica znači, baš kao što se nije sjećao ni s kim je to Jurišiću dogovorio sastanak dva dana kasnije u 10 sati i 15 minuta (tajnim nadzorom je snimljeno da je taj dan Jurišić u spomenuto vrijeme bio u Uredu bivšeg predsjednika). Obranović kaže i da ne poznaje Sanju Marketić i Ivana Drmića (očito partizanku i partizana iz prethodnog razgovora koji su prijavili policiji da je nepoznata osoba od njih tražila mito zbog Glavaševa slučaja), ali da je jedan dan, kada je išao s Jurišićem k Mesiću, vidio Krešimira Bubala da izlazi iz njegova ureda s muškarcem i ženom. No, jesu li Bubalo, Marketić, Drmić, Jurišić i Obranović bili u isto vrijeme kod Mesića, ne zna se jer u tajnom praćenju Jurišića nije evidentirano kada je službeni passat Grada Osijeka koji koristi Bubalo napustio Grškovićevu.

Dragu Tadića zanimalo je je li na ručku u Uredu predsjednika 23. srpnja bio i Petko Gavrilović:

– Moguće. On je građevinar i moj dobar prijatelj. Tada je bio u teškim poslovnim problemima i htio se približiti Osijek-Koteksu – kazao je Obranović pa objasnio da je “lako moguće da je Mesić molio Tadića” da pomogne Gavriloviću tako što bi uzeo kamen iz njegova kamenoloma u Kostajnici za gradnju dionice ceste Sisak – Lekenik, koji ju je gradio Osijek-Koteks.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina.

(Agencija VLM)

Komentari (1)
Pogledajte sve

nije ni sucima lako,moraju se naslušati kojekakvih laži i spletkarenja,a ne smiju nikoga osuditi, prava država, nema što

New Report

Close