VIDEO: Naj reklame po izboru portala Poslovni.hr

Autor: Pripremio: Tomislav Hrastovčak , 22. rujan 2012. u 15:45

Nedavno smo imali seriju članaka o najboljim reklamama svih vremena, gdje smo zamolili nekoliko marketinških stručnjaka, odnosno kreativaca da nam naprave svoj izbor.

Najbolje reklame po izboru Damira Ciglara

Najbolje hrvatske reklame po izboru Kamila Antolovića

Najbolje reklame po izboru Vanje Blumenšajna

Najbolje reklame po izboru Zdravka Maršanića

Najbolje reklame po izboru Nikole Žinića

Kako i mi u redakciji volimo vidjeti dobru i kreativnu reklamu, odlučili smo se napraviti i svoj izbor. I evo ga, predstavljamo 10 najboljih (zapravo bolje je reći: najdražih) reklama po izboru redakcije portala Poslovni.hr. Odlučili smo se pritom napraviti miks stranih domaćih i ex-Yu uradaka. Napomena: Izbor je bez rangiranja i potpuno subjektivan. 🙂

Dunlop – Tested For The Unexpected

U devedesetim godinama prošlog stoljeća sve je djelovalo cool i sa stilom i stoga ne čudi da su tada nastale neke od najzanimljivijih i najboljih reklama uopće. Među njima je i reklama za automobilske gume Dunlop iz 1993. u režiji Tonyja Kayea, koji kasnije proslavio kultnim filmom American History X. Ovdje tako imamo jednu vrlo neobičnu reklamu za ‘običan’ proizvod, ali bizarni motivi u kombinaciji s glazbom Velvet Undergrounda pokazali su se na kraju kao pun pogodak. I nakon gotovo dva desetljeća, Kayev uradak i dalje izgleda jednako svježe i upečatljivo.

Levi’s Spaceman

Neki od nas iz redakcije u mladim su danima čekali reklamni blok prije Dnevnika kako bi vidjeli Spacemana. Jer tada je to bilo nešto sasvim drugačije (govorimo o sredini 90-ih). Vizualno vrlo atraktivan uradak, natrpan tada vrhunskim CGI efektima, potvrdio je još jednom da Levi’s svojim reklamama jednostavno ne može promašiti. A i sama pjesma nam danima nije izlazila iz glave.

Renault 4 – Vuelta al mundo

Vraćamo se malo dublje u povijest, u vrijeme kada se neki ljudi iz naše web redakcije još nisu ni rodili. Reklama za Renault 4 iz 1981. djeluje za ono doba vrlo inovativno u svojoj kombinaciji ‘živih’ slika i ‘kolažnog’ prikaza raznih kulturoloških motiva. Zabavno i optimistično, velikim dijelom zahvaljujući i glazbenoj podlozi.

Apple – iPhone 4S Siri

Evo jedne iz modernih vremena. Reklama za Siri, virtualnu ‘asistenticu’ koju je uveo iPhone 4S, zanimljiva nam je zbog toga jer se u njoj pojavljuje Samuel L. Jackson. I to u poprilično ‘pitomom’ izdanju, ako se sjetimo njegovih filmskih uloga. Jednostavan uradak s jasnom porukom, na zabavan način pokazuje što Siri zapravo radi.

Toyota -Rav4 Murder

Neke reklame se ne stignu niti zavrtjeti na televiziji jer su – zabranjene. Jedna od njih je i ova Toyotina, koja je očito uzburkala duhove zbog nasilnih scena. Premda, ovdje je riječ o karikiranom nasilju u ‘crtić’ stilu. Kako bilo da bilo, reklama je vrlo duhovita, čemu posebno pridonosi pjesma Happy Together od Turtlesa, koja je sasvim u kontrastu s onim što se zbiva u reklami.

Eva – skuša fileti

Animiranog morža i Evinih reklama sigurno se sjećaju svi. Jedna od onih stvari koje nas (nostalgično) podsjećaju na djetinjstvo. Zbog toga izbor naj reklama ne može proći bez ove.

Njam njam paštete

Još jedna animirana, još jedna iz razdoblja djetinjstva. Vjerojatno se svi sjećaju zaraznog stiha: ‘Al’ sam gladan, al’ sam gladan…”

Čarape Udarnik – Prosinečki

Angažiranje slavnih osoba u reklamama nije od jučer. Evo jedne kratke i sasvim sigurno kultne s kraja 80-ih u kojoj se pojavljuje Robert Prosinečki. Slogan nam je posebno upečatljiv: ‘Prave cipele možda nećete naći, ali čarape – da!’

Franck – Čipi Čips – ‘Trailer’

Ovo je dokaz da domaće reklame produkcijski mogu parirati svjetskim. Odlični specijalni efekti i zanimljiv koncept (reklama u stilu filmskog foršpana) pun su kreativni pogodak. Za uradak je zaslužna agencija Torrens, a redatelj je Goce Vaskov.

King sladoled – Okus koji razotkriva užitke

Još jedna domaća koja izgleda svjetski. Ledo je oduvijek imao zanimljive reklame, a za ovu su uistinu može reći da je – art. Sviđaju nam se stilizirani kadrovi, klasična glazba i poigravanje simbolima, a reklama je proizvod kreativnih snaga agencije Bruketa&Žinić.

Izbor sastavili: Vjekoslav Čulo, Tomislav Hrastovčak, Ivan Jozić, Branka Suvajac

Komentirajte prvi

New Report

Close