Varteks u 2009. zabilježio gubitak od 98,9 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 08. travanj 2010. u 13:20

Varteks je u prošloj godini ostvario gubitak u iznosu od 98,9 milijuna kuna, a na takav rezultat je u velikoj mjeri utjecalo umanjenje vrijednosti potraživanja i danih zajmova povezanim društvima, umanjenje vrijednosti potraživanja od kupaca, umanjenje vrijednosti zaliha i rezervacije za buduće troškove u ukupnom iznosu od 47,3 milijuna kuna.

Kako se navodi u priopćenju iz Varteksa koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, dodatno se opterećenje pojačalo uvođenjem kriznog poreza i povećanjem stope PDV-a. Trgovina na malo u 2009. godini zabilježila je realno pad od 15,3 posto u usporedbi s prodajom ostvarenom u 2008. godini. Iz Varteksa naglašavaju da je pad prodaje odjeće iznosio 20,7 posto što se primjećuje i u poslovanju društva.

Iz Varteksa također poručuju da su strah potrošača i pad potrošnje uvelike djelovali na pad prihoda i na pad ukupne bruto marže u odnosu na 2008. godinu. Društvo je u 2009. godini ostvarilo ukupan prihod u iznosu od 401,2 milijuna kuna, što je 16,7 posto manje od prihoda ostvarenog 2008. godine. Ukupna bruto marža iznosila je 19,7 posto što predstavlja 6,6 postotnih poena manje u usporedbi s maržom ostvarenom 2008. godine.

U prvoj polovici 2009. Varteks je ostvario pad prihoda za 10,4 posto u usporedbi s istim razdobljem 2008., a u drugom dijelu godine zabilježen je pad prihoda od 21,5 posto. To je period u kojem su se u punoj mjeri osjećale posljedice uvođenja kriznog poreza, povećanja PDV-a te opreza i straha potrošača prema kupovini što ukazuje da je pad potrošnje bio dijelom vezan uz realan pad prihoda kućanstava, a dodatno rezultat psihološkog stanja na tržištu, navode iz Varteksa.

U maloprodaji je Varteks ostvario ukupno 144,1 milijuna kuna prihoda, što čini 36 posto ukupnih prihoda Društva. Varteks je u sklopu restrukturiranja i prilagodbe maloprodajne mreže tijekom 2009. godine zatvorio ukupno 8 prodajnih mjesta, otvorio je 6 novih, a sadržaj i asortiman su promijenjeni na velikom broju prodajnih mjesta.

U izvozu je ostvareno ukupno 132,3 milijuna kuna, što čini 33 posto ukupnih prihoda tvrtke. Najveći izvoz ostvaren je u zemlje Europske unije u ukupnom iznosu od 108,8 milijuna kuna.

Analizirajući troškove, vidljivo je da je najveći pad zabilježen na troškovima zaposlenih koji su smanjeni za 5,2 posto odnosno za 9 milijuna kuna kao utjecaj procesa restrukturiranja (bez utjecaja otpremnina smanjenje iznosi 14 milijuna kuna odnosno 9,1 posto), s time da će puni efekti restrukturiranja biti vidljivi tek u 2010. godini.

Nakon krizne 2009. godine, Varteks očekuje početak oporavka u drugom dijelu godine, a time i pozitivnije uvjete poslovanja na većini izvoznih, a u 2011. godini i na domaćem tržištu. U slučaju poreznog rasterećenja gospodarstva, te u slučaju smanjenja kamatnih stopa na tržištu kapitala za očekivati je da će oporavak biti brži, poručuju iz Varteksa.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close