Usvojena nova organizacija Hrvatske pošte

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2009. u 15:40

Na današnjoj sjednici Nadzorni odbor Hrvatske pošte dao je suglasnost na odluku Uprave o usvajanju nove organizacije.

Kako se navodi u priopćenju Hrvatske pošte, prelazak na divizijsku organizaciju osmišljenu u skladu s načelima usmjerenosti prema korisniku i učinkovitosti jedna je od ključnih aktivnosti iz Strateškog plana razvoja Hrvatske pošte do 2013. i najvažniji korak u ostvarivanju ciljeva zadanih od strane vlasnika, Republike Hrvatske. U skladu sa Strateškim planom razvoja Hrvatska pošta kao primarni cilj ima provedbu strategije koja poduzeću u uvjetima liberalizacije tržišta poštanskih usluga omogućuje ostvarivanje profitabilnosti na razini zapadnoeuropskih operatora, odnosno od 3 do 5 posto, ističe se u priopćenju.

Slijedeći primjere zapadnoeuropskih poštanskih operatora, uz jednoglasnu potporu socijalnih partnera Hrvatska pošta usvojila je divizijsku organizaciju s četiri divizije: Pošta (prijevoz, razvrstavanje i dostava pismovnih pošiljaka i paketa), Mreža (mreža poštanskih ureda), Ekspres (kurirske usluge) i Podrška. Divizije Pošta, Mreža i Ekspres bit će teritorijalno organizirane, dok će divizija Podrška biti centralizirana radi troškovne efikasnosti. Za razliku od dosadašnje trome i birokratske organizacije, nov divizijski organizacijski ustroj omogućit će bolju upravljivost, kvalitetniju i bržu komunikaciju te lakšu prilagodbu novim zahtjevima tržišta, navode iz Hrvatske pošte.

Uloženi napori i promjene koje su posljedica procesa restrukturiranja započetog prošle godine već su se pozitivno odrazili na poslovanje, ističe se u priopćenju, pa je tako Hrvatska pošta ove godine, prvi put nakon odvajanja od HT-a 1999. godine, ostvarila pozitivne financijske rezultate iz osnovne djelatnosti. U prvih šest mjeseci ove godine ostvarena je dobit od 98 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježen gubitak od 49 milijuna kuna. Ukupni prihodi povećani su za 13,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a rashodi smanjeni za 5,3 posto.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close