Udruga Franak: O tužbama se nije očitovala niti jedna banka

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2011. u 13:25

Udruga Franak je 30. rujna podnijela Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbu protiv sedam poslovnih banaka – Erste & Steiermärkische Bank, Hypo-Alpe-Adria-Bank, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Societe Generale – Splitske banke, Zagrebačke banke i Volksbank.

Tužba se odnosi na zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, izvijestili su danas iz Udruge. Tužbom se traži ograničena primjena valutne klauzule, i to na način da se valutna klauzula primjenjuje samo ako tečaj švicarskog franka raste do dva posto godišnje, a više od toga samo ako je službena stopa inflacije veća od dva posto, te da se utvrdi referentna vrijednost za promjenu kamatne stope, jer prema ugovorenim uvjetima kamatu mijenjaju banke svojim odlukama bez unaprijed utvrđenih kriterija.

Tužba se temelji na činjenici da nije došlo do značajnijeg pada vrijednosti kune, dok istodobno dužnici u kreditima s valutnom klauzulom švicarski franak trpe velike štete, navode iz Udruge Franak. Napominju da su krediti o kojima govore u stvari kunski krediti, ali imaju osiguranje od rizika pada vrijednosti novca u švicarskom franku. U posljednjih pet godina nije došlo do značajnijeg pada vrijednosti kune, napominju.

Do presude tužbom se traži da se za dužnike s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskom franku rate određuju na temelju tečaja švicarskog franka u trenutku isplate kredita. Također traže primjenu kamatnih stopa koje su vrijedile u trenutku ugovaranja kredita te dgodu provođenja ovrha i pljenidbe instrumenata osiguranja – plaća, stanova… zbog nemogućnosti podmirenja rata kredita.

Udruga je spomenute banke o tužbama obavijestila 7. listopada i dala im rok do 18. listopada da se izjasne žele li s Udrugom stupiti u pregovore i vansudsko rješavanje spora. Do navedenog datuma nije se očitovala niti jedna banka, navode iz Udruge.

Udruga Franak je još 31. kolovoza poslala dopis svim većim bankama i Hrvatskoj udruzi banaka s pozivom na pregovore. Niti jedna banka nije se odazvala izravno, dok se HUB odazvao odgovorivši kako su pregovori izvan njegove nadležnosti i kako su potrebni izravni pregovori s bankama, navode iz Udruge.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close