U rujnu pad maloprodaje na mjesečnoj razini

Promet od trgovine na malo u RH u rujnu je u odnosu na prethodni mjesec bio nominalno manji za 10,9 posto, a realno za 11,9 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na rujan 2010., nominalno porastao za 4 posto, a realno za 1 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Na mjesečni pad utjecalo je smanjenje prodaje motornih goriva i maziva u rujnu u odnosu na kolovoz za 19,4 posto, alkohola i drugih pića za 18 posto, zatim pad prometa u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama za 17,2 posto i dr. Istodobno u rujnu je u odnosu na mjesec prije ostvaren rast prometa tekstila, odjevnih predmeta i obuće za 16,7 posto, željezne robe, boje i stakla 4,9 posto, električnih aparata za kućanstvo 4 posto, duhanskih proizvoda za 3 posto itd.

Na godišnjoj razini pak, u rujnu ove u odnosu na isti mjesec lani, statistika bilježi nominalni rast prometa u devet trgovačkih struka. Postotno najviše, za 15,3 posto, porastao je promet u maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji ima udjel od 19,4 posto. Maloprodaja duhanskih proizvoda na godišnjoj je razini povećana za 12,2 posto, željezne robe, boje i stakla, za 8,8 posto, a alkoholnih i drugih pića za 7,9 posto.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju udio od 35,1 posto, promet je nominalno porastao za 7,4 posto. Maloprodaja je u rujnu na godišnjoj razini pala u devet trgovačkih struka, a postotno najviše u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica, za 18,8 posto.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve