U prosincu nastavljen pad zaliha na godišnjoj razini

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2011. u 10:45

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u hrvatskoj industriji na kraju prosinca prošle godine bile su manje za 0,8 posto u odnosu na isti mjesec godine prije, prvi su rezultati koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Prosinac je 19. mjesec zaredom u kojem su zalihe gotovih industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini, u prosincu u odnosu na studeni prošle godine, zalihe su veće za 8,1 posto. U usporedbi sa stanjem prosječnih zaliha gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima u 2009. godini zalihe su na kraju prosinca prošle godine bile manje za 1,6 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, zalihe su u prosincu prošle u odnosu na prosinac 2009. godine smanjene u proizvodnji gotovih intermedijarnih proizvoda (3,6 posto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (3,2 posto). Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda povećane za 56,7 posto, energije za 9,3 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto.

Prema područjima djelatnosti, zalihe su na godišnjoj razini povećane u rudarstvu i vađenju za 0,5 posto, dok su u prerađivačkoj industriji smanjene za 1,8 posto. Unutar prerađivačke industrije, zalihe u proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je udio u industriji 23,05 posto, na kraju prosinca bile su manje za 2,2 posto u odnosu na isti mjesec 2009., a u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (koje u industriji imaju udio od 11,3 posto) povećane su za 0,9 posto.

Značajan pad zaliha zabilježen je u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica (32,4 posto), tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa (24 posto) i proizvodnji kože i srodnih proizvoda (19,2 posto). Nekoliko je pak djelatnosti sa znatnim porastom zaliha gotovih proizvoda na godišnjoj razini. Tako su primjerice zalihe u u ostaloj prerađivačkoj industriji povećane za 77,5 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 61,3 posto, računala, elektroničkih i optičkih proizvoda za 46,4 posto, a u proizvodnji tekstila za 38,6 posto.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close