U ICT sektoru u Hrvatskoj zaposleno 34 posto žena

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2010. u 09:15

Na upravljačkim pozicijama je 28 posto žena

U sektoru informacijske i telekomunikacijske tehnologije (ICT) u Hrvatskoj zaposleno je 34 posto žena, od kojih 64 posto u dobi od 31 do 50 godina, a pritom je 28 posto žena na upravljačkim pozicijama, za razliku od 15 posto na razini ukupnog gospodarstva, rezultati su istraživanja o sudjelovanju žena u hrvatskom ICT sektoru.

Rezultati prvog takvog istraživanja provedenog u Hrvatskoj pokazuju da se kao najčešća prepreka aktivnijem sudjelovanju žena u ICT sektoru prepoznaje percepcija da su ta zanimanja tradicionalno muška. Središnji državni ured za e-Hrvatsku te je rezultate predstavio na jučer održanom okruglom stolu pod nazivom ‘’Uloga žena u informacijskom društvu Republike Hrvatske’’. Taj je ured i Microsoft Hrvatska priredio okrugli stol radi promoviranja važnosti ravnopravnog sudjelovanja žena u ICT sektoru i poticanja popularizacije zapošljavanja većeg broja žena u tom propulzivnom sektoru hrvatskog gospodarstva.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić istaknuo je, uz ostalo, kako će se uvidom u stvarne podatke dobiti osnovica za osmišljavanje konkretnih projekata usmjerenih prema ostvarenju željenog stanja ravnopravne zastupljenosti žena u svijetu informacijsko-komunikacijskih tehnologija”.

Direktor Microsoft Hrvatske Ivan Vidaković je, uz ostalo, istaknuo je da ICT sektor omogućava ženama jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje kao i njihovim kolegama te da u ICT industriji, i u Hrvatskoj i u svijetu, žene već drže neka ključna mjesta. Da bi te brojke bile značajno veće, potrebno je učiniti dodatne napore na promociji ICT industrije i tehnologije od osnovne škole pa na više. Nužan preduvjet uspjeha je jačanje nastave iz prirodnih znanosti, a pogotovo iz matematike i fizike.

Predstavljajući rezultate istraživanja Ivana Andrijašević, zamjenica državnog tajnika ureda za e-Hrvatsku, upozorila je da oni ukazuju na neravnopravan položaj žena i muškaraca u informacijskom društvu. Pozvala je sve društvene aktere – od resornih tijela, nevladinih organizacija, obrazovnog sektora, medija do poslovne zajednice – na zajedničku akciju popularizacije ICT sektora djevojkama.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close