Tjedna tehnička analiza

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2009. u 09:00




Komentar: Padom na tjednoj razini od 0,2 posto vidjeli smo i četvrti negativni trgovinski tjedan za redom. Nakon definiranog pullbacka iz prošlotjedne analize, lošim početkom tjedna, u utorak smo vidjeli probijanje pozitivne linije trenda (započete u ožujku) i ponovo vidjeli testiranje 38,2% fib. retracemnta kao ključne potpore za definiranje daljnjeg nastavka trgovanja. Kao što je rečeno, probijanje te razine daje nam potvrdu formacije dvostrukog vrha sa targetom ispod 2.000 bodova. Utorak i srijeda formirali su Bullish harami obrazac čija je potvrda dobivena nakon “čudnog” trgovanja u četvrtak (rasprodaja ujutro i anuliranje gubitaka do kraja trgovanja). 3,08 boda nedostajala su da vidimo klasičnu Thee Inside Up formaciju. Tj., trebali smo vidjeti veći high(2) nego što je pstignut u(1). Doji je obilježio kraj tjedna sa malim rastom, no ipak smo vidjeli potvrdu cjele formacije sa zatvaranjem iznad higha (1). Sa ovim trostrukim testiranjem 38,2 posto retracementa vidimo potencijalnu Double bottom formaciju čiji target se nalazi na 2.240 bodova. Target postaje važeći tek probijanjem 2.151,46 boda. Do prvog otpora dijeli nas 7 bodova. Prvi otpor je 2.123,41, najniža iz doline, “valley” double top formacije. Poklapa se sa retestiranjem pozitivne linije trenda koja sad ima otpornu ulogu budući da smo vidjeli njeno probijanje. Prvi idući se nalazi na SMA20, trenutno na 2.154.




Pogled na tjedni graf daje nam naslutiti kraj četverotjedne korekcije, prošli tjedan Dragon fly doji, i tjedan prije Hammer polako usporavaju minuse na tjednoj razini. Indikatori s druge strane nisu toliko velikodušni. Pozornost treba obratiti na MACD Histogram. Vidjeli smo probijanje pozitivne linije trenda, no zatvaranje ispod nje još ne. Drugi tjedan za redom pokazala se kao dobra potpora. Ukoliko ne vidimo zatvaranje inad 2.151 ovaj tjedan prvi target možemo postaviti na SMA20 na tjednom grafu (trenutno na 2.037), a sa zatvaranjem iznad vrijede targeti postavljeni na dnevnom grafu.

Tjedna ocjena trenda: Pozitivna uz potencijalnu konsolidaciju oko 2.150 bodova. Tjedni graf narušava optimistična očekivanja.








VIX indeks




BDI indeks




Autor: Srećko Fodrek, Finesa Capital, www.finesa-capital.hr
Alat korišten za analizu: Sfera Station, www.sferastation.com
Izvor trgovinskih podataka: Quote Station, www.quotestation.com

Definicije svih pojmova iz područja tehničke analize potražite u našem leksikonu.

Ograničenje odgovornosti

Finesa Capital d.d. izjavljuje da je ovaj dokument izrađen isključivo u svrhu informiranja javnosti. Dokument je izrađen na temelju javno dostupnih podataka, vlastitih i neovisnih vanjskih procjena i svih ostalih dostupnih izvora podataka. Sve informacije korištene pri izradi analize bazirane su na javno dostupnim informacijama i korištene su s uvjerenjem u njihovu točnost i istinitost, ali se Finesa Capital d.d. ograđuje od eventualnih netočnosti ili necjelovitosti istih. Ovaj dokument ne predstavlja poziv na kupnju, prodaju ili držanje predmetnih vrijednosnih papira.
Sva mišljenja, predviđanja ili procjene odražavaju naš stav na datum izdavanja dokumenta, te su bez prethodnog upozorenja podložna promjenama.
Finesa Capital d.d. izjavljuje da s njom povezane pravne osobe, djelatnici ili druge osobe vezane uz pripremu ovog dokumenta, nemaju značajnijih financijskih interesa vezano za vrijednosne papire koji su predmet ovog dokumenta niti s pojedinim izdavateljem vrijednosnih papira, a koji proizlaze iz posjedovanja značajnog dioničkog udjela (više od 1% temeljnog kapitala), sudjelovanja u postupku objavljivanja ponude financijskih instrumenata izdavatelja u proteklih 12 mjeseci, narudžbe izdavatelja za pripremom ovog dokumenta, nagrada djelatnicima Društva, neposredno zaduženim za izradu navedenog dokumenta na temelju ostvarenih prometa predmetnih vrijednosnih papira na uređenom tržištu ili drugih okolnosti, te da ne postoji sukob interesa navedenih osoba u svezi predmetnih vrijednosnih papira niti u svezi s pojedinim izdavateljam istih.
Finesa-Capital d.d. i njeni djelatnici mogu posjedovati vrijednosne papire koji su predmet ovog dokumenta, opcije, varante ili prava vezana za iste.
Sve transakcije nisu primjerene za svakog investitora. Investitori trebaju konzultirati investicijskog savjetnika kako bi usaglasili planiranu investiciju svojim potrebama i željama, te u potpunosti shvatili rizike vezane uz iste.
Prinosi iz prošlosti, navedeni u ovom dokumentu, imaju informativni karakter i ne predstavljaju indikaciju mogućih prinosa u budućnosti. Cijena vrijednosnih papira podložna je značajnijim oscilacijama.
Dokument je izradio Odjel analize tržišta kapitala Finese Capital d.d., I.Kukuljevića 25, Varaždin. Finesa Capital d.d., član je Zagrebačke burze d.d., te obavlja djelatnost pod nadležnošću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Miramarska 24b, Zagreb. Finesa Capital d.d., Uprava i djelatnici ne odgovaraju za štetu nastalu korištenjem ovog dokumenta.
Ovaj dokument zabranjeno je reproducirati, distribuirati ili objavljivati bez izričite suglasnosti društva Finesa Capital d.d.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pet! Pozdravljam dodatak TA za BDI.

PROFESIONALNIJE ne može biti!………Lijepo i nepristrano…. meni do sad najbolje.

New Report

Close