Tjedna tehnička analiza

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2009. u 09:00




Komentar: Skraćeni trgovinski tjedan završen je sa 25 bodova plusa no ipak ispod razine 2.200 bodova, točnije na 2.197,45. U prošlotjednoj analizi dan je scenarij za slučaj probijanje ključne potpore i dobivanja potvrde za formiranje obrasca padajućeg trokuta. Target je u skladu time definiran ispod 2.000 bodova. Potvrdu nismo dobili. SMA20 se ponovo pokazao kao dovoljna podrška da Crobex ne sklizne na niže razine. Pogledom na graf vidimo da je sada taj obrazac narušen.

False Brakeout je česta pojava koja se javlja pri obrascima nastavka trenda (continuation patterns) kao što su trokuti i klinovi, stoga za konačnu potvrdu brakeouta koji se dogodio u utorak, trebamo vidjeti zatvaranje iznad 2.215 bodova. S druge strane to isto probijanje dovelo bi do potvrde sad već jasno formiranog rastućeg trokuta. Prvi target njme je definiran nešto iznad 2.300 bodova što znači probijanje najviših razina dostignutih u lipnju, odn. rujnu ove godine.

Pozornost treba obratiti na SMA10/20 križanje (od srpnja pomični prosjeci nisu bili tako blizu). Trenutna stuacije mogla bi se okarakterizirati kao Staus Quo sve dok ne vidimo probijanje ili prve potpore ili prvog otpora. Probijanje u bilo kojem smjeru dovest će do značajnijeg pomaka. Pogledom na indikatore, posebno RSI možemo pronaci obrazac Pozitivnog obrata. Imamo slučaj da je indikator napravio dva Lowa, dok se Crobex nalazi na relativno višoj razini naspram indikatora.

Uzimajući to u obzir i izačunavajući target na 2.224,81 bod, moguće je očekvati da cemo vidjeti probijanje prvog otpora na 2.215 bodova i dobiti potvrdu rastućeg trokuta. Za izračun se koriste referentne Zadnje dnevne razine Crobexa naspram ekstrema (pivota) na RSI-u.

Indikatori: Trenutno indikatori daju neutralnu sliku stanja na tržištu te kao sami nisu dobar oslonac za donošenje odluka. Daljnji smjer kretanja, kratkoročno, odredit ce probijanje prethono spomenutih razina. RSI nije probio 50 što je dobar znak. S druge strane Stohastics je probio 50 i dao sell signal čiju potvrdu nismo dobili. MACD neutralan nakon davanja Sell signala. CMO (leadng indicator) se još uvijek nalazi ispod SMA9.

Tjedna ocjena trenda: S obzirom na razvijanje rastućeg trokuta i Positive Reversala, tjedna ocjena je pozitivna.




DAX




BDI




Na dnevnom grafu vidimo probijanje otpora na 2.500 i probijena je negativna linija trenda započeta početkom lipnja. Probijen je SMA20 te vidimo probijanje gornje linije Bollingera. Prvi target predstavlja razina 3.000, drugi target je zona otpora oko 3500. Indikatori daju pozitivnu sliku, no ukoliko vidimo pad vozarina početkom tjedna možemo očekivati konsolidaciju na tjednoj razini oko 2.500. Osnovu toga možemo pronaći na tjednom grafu gdje vidimo probijanje negativne linije trenda započete svibnju 2008. godine. Indikatori na tjednoj razini daju naslutiti srednjeročno pozitivno kretanje vozarina. U prvom redu zona potpore 2.000— 2.200 predstavlja snažnu potporu koja ne bi smjela popustiti.




Autor: Srećko Fodrek, Finesa Capital, www.finesa-capital.hr
Alat korišten za analizu: Sfera Station, www.sferastation.com
Izvor trgovinskih podataka: Quote Station, www.quotestation.com

Definicije svih pojmova iz područja tehničke analize potražite u našem leksikonu.

Ograničenje odgovornosti

Finesa Capital d.d. izjavljuje da je ovaj dokument izrađen isključivo u svrhu informiranja javnosti. Dokument je izrađen na temelju javno dostupnih podataka, vlastitih i neovisnih vanjskih procjena i svih ostalih dostupnih izvora podataka. Sve informacije korištene pri izradi analize bazirane su na javno dostupnim informacijama i korištene su s uvjerenjem u njihovu točnost i istinitost, ali se Finesa Capital d.d. ograđuje od eventualnih netočnosti ili necjelovitosti istih. Ovaj dokument ne predstavlja poziv na kupnju, prodaju ili držanje predmetnih vrijednosnih papira.
Sva mišljenja, predviđanja ili procjene odražavaju naš stav na datum izdavanja dokumenta, te su bez prethodnog upozorenja podložna promjenama.
Finesa Capital d.d. izjavljuje da s njom povezane pravne osobe, djelatnici ili druge osobe vezane uz pripremu ovog dokumenta, nemaju značajnijih financijskih interesa vezano za vrijednosne papire koji su predmet ovog dokumenta niti s pojedinim izdavateljem vrijednosnih papira, a koji proizlaze iz posjedovanja značajnog dioničkog udjela (više od 1% temeljnog kapitala), sudjelovanja u postupku objavljivanja ponude financijskih instrumenata izdavatelja u proteklih 12 mjeseci, narudžbe izdavatelja za pripremom ovog dokumenta, nagrada djelatnicima Društva, neposredno zaduženim za izradu navedenog dokumenta na temelju ostvarenih prometa predmetnih vrijednosnih papira na uređenom tržištu ili drugih okolnosti, te da ne postoji sukob interesa navedenih osoba u svezi predmetnih vrijednosnih papira niti u svezi s pojedinim izdavateljam istih.
Finesa-Capital d.d. i njeni djelatnici mogu posjedovati vrijednosne papire koji su predmet ovog dokumenta, opcije, varante ili prava vezana za iste.
Sve transakcije nisu primjerene za svakog investitora. Investitori trebaju konzultirati investicijskog savjetnika kako bi usaglasili planiranu investiciju svojim potrebama i željama, te u potpunosti shvatili rizike vezane uz iste.
Prinosi iz prošlosti, navedeni u ovom dokumentu, imaju informativni karakter i ne predstavljaju indikaciju mogućih prinosa u budućnosti. Cijena vrijednosnih papira podložna je značajnijim oscilacijama.
Dokument je izradio Odjel analize tržišta kapitala Finese Capital d.d., I.Kukuljevića 25, Varaždin. Finesa Capital d.d., član je Zagrebačke burze d.d., te obavlja djelatnost pod nadležnošću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Miramarska 24b, Zagreb. Finesa Capital d.d., Uprava i djelatnici ne odgovaraju za štetu nastalu korištenjem ovog dokumenta.
Ovaj dokument zabranjeno je reproducirati, distribuirati ili objavljivati bez izričite suglasnosti društva Finesa Capital d.d.

Komentirajte prvi

New Report

Close