Španjolski general Kataloncima: Ovo vam nije bivša Jugoslavija

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2012. u 14:10

”Neovisnost za Kataloniju? Samo preko mene mrtvog. Španjolska nije ni Jugoslavija ni Belgija. Čak i ako lav spava, ne izazivajte ga, jer će pokazati surovost dokazanu tijekom stoljeća”, rekao je pukovnik španjolske vojske Francisco Alaman nakon što je priča o katalonskom pohodu do neovisnosti nakon velikih prosvjeda prije deset dana u Barceloni dobila nastavak u zahtjevu za financijsku neovisnost od Španjolske, piše Večernji list.

Kako Večernji navodi, cijeli slučaj pomalo podsjeća na Hrvatsku, čiji je zahtjev za neovisnost prije 41 godinu bio potaknut i željom za odvajanjem računa. Slično kao i Hrvatska, i devetomilijunska Katalonija u središnji proračun daje više nego što iz njega dobiva, a sad je, kao najzaduženija pokrajina, bila prisiljena od Madrida tražiti pomoć od 5 milijardi eura. No fiskalna neovisnost Katalonije, čiji bruto društveni proizvod iznosi 200 milijardi eura, zasad je daleko od ostvarenja jer je premijer Mariano Rajoy taj prijedlog odbio, ali Katalonci traže mogućnost da postanu članica Europske unije.

Odgovor središnjih vlasti u Madridu stalno je isti, od neovisnosti ne može biti ništa, a španjolske nacionaliste podupire i vojska i kralj Juan Carlos. Ministar financija Jose-Manuel Garcia-Margallo katalonske zahtjeve za secesiju nazvao je nezakonitima i smrtonosnima te najavio da će Španjolska iskoristiti pravo veta na pokušaj Katalonije da postane članica EU.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close