Spajanje japanskih burzi u burzovnog diva

Autor: Vesna Sesvečan , 23. studeni 2011. u 09:20

U siječnju 2013. Tokyo Stock Exchange i Osaka Securities Exchange spojit će se u Japan Exchange Group, najavila je svoj 1,68 milijarde dolara težak plan spajanja najveća japanska burza Tokyo Stock Exchange. Tom akvizicijom i dionicama u vrijednosti od oko 3,6 bilijuna dolara Japan Exchange Group našla bi se na trećem mjestu burzi odmah iza NYSE Euronexta i Nasdaqa OMX.

Spajanje koji dolazi nakon mjeseci teških pregovora ima za cilj preokrenuti trend pada i postaviti Tokio kao globalno financijsko središte. Na svom vrhuncu u kasnim 1980-im Tokyo Stock Exchange bila je daleko najveća svjetska burza, no u tandemu s japanskim gospodarstvom sada proživljava trgovačku krizu. Od svog vrhunca u prosincu 1989. godine tokijski burzovni indeks topix pao je za 75 posto te se 2008. Japan našao iza Kine kao drugo najveće robno tržište na svijetu, a kako domaće tržište i dalje tvrdoglavo stagnira izgledi da japanske dionice uzlete sve su sumorniji. Od perioda poboljšanja 2006. i 2007. godine volumen trgovanja pao je na pola da bi nanovo udario dno.

U međuvremenu, a kako su svjetske burze udružile snage kako bi poduprle svoje ponude i uštedjele na troškovima, natjecanje u ulaganjima se povećalo. Deutsche Boerse AG koji radi sa frankfurtskom burzom, u veljači je najavio kako bi kupio NYSE Euronext za 10 milijardi dolara. Međutim, novo predloženo spajanje ne prolazi (očekivano) bez problema te se mogu čuti izjave poput “jasno asimetrično spajanje”. Međutim, kada i ako Europska unija odobri spajanje novonastala burza bit će najveći svjetski burzovni operater. Obje strane izjavile su kako njihovo spajanje neće ošteti konkurenciju. Dapače, pomoći će u stvaranju “regulirane, stabilane i transparentne europske protuteže kako bi se osnovali tržišni centri u Americi i Aziji.”

S druge strane, čini se kako su Tokio i Osaka dobar par i imaju jasne ciljeve. “Kako bi japanska burza preživjela globalnu konkurenciju ona mora uspostaviti učinkovito funkcioniranje tržišta i donijeti nove pogodnosti investitorima i tvrtkama kroz jačanje konkurentnosti”, izjavili su. Tokio u Japanu dominira na tržištu novca, dok se Osaka specijalizirala za trgovanje derivatima. Kombiniranjem svojih trgovačkih sustava očekuju kako će nova burza godišnje uštedjeti sedam milijardi jena (91 milijuna dolara) operativnih troškova. Jedan od prioriteta na njihovom popisu je i uvjeriti inozemne tvrtke da se pridruže japanskoj burzi. Naime, od oko 2.300 tvrtki izlistanih na tokijskoj burzi samo dvanaest njih su inozemne tvrtke. Unatoč tome što je prošle godine u Tokyo Stock Exchange uloženo 140 milijuna dolara kako bi se privukli hedge fondovi i drugi veliki trgovci u Japan, niti jedna strana kompanije nije se našla na listi u 2010. godini.

Budući Japan Exchange Group već ima i svoje čelnike. Tako će Atsushi Saito, glavni izvršni direktor Tokyo Stock Exchange, nastaviti svoju ulogu u novonastaloj burzi, dok će Michio Yoneda, glavni izvršni direktor Osaka Securities Exchange, preuzeti ulogu operativnog direktora.

Japanske dionice u zadnjih nekoliko dana na najnižoj su razini od ožujka 2009. godine kada se zastupnici u američkom kongresu nisu mogli dogovoriti o smanjenju proračunskih rashoda. Nomura Securities pala je za 1,7 posto, Daiwa Securities Group, druga po veličini japanska brokerska kuća izgubila je 0,4 posto svoje vrijednosti, dok je JR Central-Central Japan Railway pao za 6,3 posto. Najava o spajanju dviju burzi oporavila je dionice Osaka Securities Exchangea koje su porasle za 4,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close