Slovenija protiv nacionalizacije slovenske imovine u Srbiji

Autor: Poslovni.hr , 21. srpanj 2008. u 17:00

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je u izjavi za javnost objavilo da priprema službeni prosvjed zbog pokušaja nacionalizacije imovine slovenskih poduzeća u Srbiji koju je prije mjesec dana jednom uredbom pripremila tadašnja tehnička vlada Vojislava Koštunice pa Slovenija zahtijeva da se se ta odluka zamrzne.

Dopuna uredbe o zaštiti dijelova poduzeća sa sjedištem na teritoriju nekadašnjih republika SFRJ koju je 19. lipnja donijela Koštuničina tehnička vlada “u suprotnosti je” s odredbama priloga G Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ koji su ratificirale sve države nasljednice, a njena bi primjena “izazvala nesumnjivu štetu slovenskim pravnim osobama”, navodi se u izjavi slovenskog Ministarstva vanjskih poslova. Slovenski mediji navode da je uredba Koštuničine vlade pokušaj nacionalizacije imovine slovenskih kompanija koje djeluju u Srbiji, a Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da priprema službeni prosvjed i da spomenutu uredbu treba zamrznuti.

Slovenija će to pitanje postaviti i na sastanku pododbora za pitanja sukcesije bivše SFRJ koji će se održati u Srbiji. “Očekujemo da će Srbija djelovati kao pravna država i da će zamrznuti provedbu spomenute uredbe dok se sporna pitanja ne riješe”, navelo je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova u izjavi za javnost. Kako navode slovenski mediji spomenuta Koštuničina uredba predviđa oduzimanje vlasničkih prava stranim kompanijama nad zemljištima koja su u prošlosti bila nacionalizirana, a odnosi se na kompanije iz Hrvatske, Slovenije i BiH, dok se ista pitanja s Makedonijom i Crnom Gorom uređuju na bilateralnoj osnovi. Slovenski mediji ističu pri tom da uredba dovodi u pitanje i imovinu u Srbiji nekih većih slovenskih tvrtki poput Gorenja i Iskre koji su se niz godina trudili da opet dođu u posjed svoje imovine.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close